wenches julekalender

Så enkelt lager du gravet laks og ørret

Luke 16: I dagens luke graver Wenche laks og ørret med smakfulle sauser. Denne retten passer også perfekt som julegave!

GRAVET LAKS: Wenche lager gravet laks og ørret med sennepssaus. Foto: Mastiff
GRAVET LAKS: Wenche lager gravet laks og ørret med sennepssaus. Foto: Mastiff

Gravet laks, eller ørret, med knust pepper:

  • Ca 500 g laksefilet (eventuelt ørretfilet) uten skinn og ben
  • 2 ss sukker
  • 2 ss salt
  • 1-2 ts grovmalt brent pepper
  • Eventuelt 2-3 ss akevitt eller 2 ts sitronsaft
  • Frisk dill

Bland sammen sukker, salt og pepper. Legg dill i bunnen av et fat med litt kanter, dryss på litt av krydderblandingen.

Legg laksefileten over og dryss over resten av krydderblanding og avslutt med dill og hell over akevitt/sitronsaft.

Dekk med plastfilm eller matpapir og legg et lett press på toppen, med for eksempel en liten tynn fjel. Sett kaldt i kjøleskap i 2-3 døgn. Tiden er avhengig av tykkelsen på laksefileten. Vend laksen et par ganger i døgnet.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.

Brent pepper:

Legg hele pepperkorn i en stekepanne. Stek til pepperen begynner å «poppe» og bli godt stekt. Avkjøl. Knus i en morter og dryss over den ferdig gravede laksen. Server med grovt rugbrød eller knekkebrød.

Rødbet og fennikel:

  • Ca 500 g ørretfilet (eller laks)
  • 2 ss sukker
  • 2 ss salt
  • 1 stor rå rødbet
  • ½ fennikel
  • 1/2 ts sitronsaft eller akevitt
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff

Bland sammen sukker og salt og fordel over og under laksen. Legg laksen i et fat med kanter. Skrell rødbete, rens fennikel og del i mindre biter.

Riv rødbet og fennikel fint på et råkostjern eller «kjør» sammen til en glatt mos i en blender/stavmikser og fordel over laksen. Dekk med plastfilm eller matpapir og legg på et lett press. Sett kaldt i 2-3 døgn i kjøleskap. Tiden er avhengig av tykkelsen på laksefileten. Vend laksen et par ganger i døgnet

Enkel sennepssaus:

  • 1/2 dl grov søt sennep
  • 2 ss sterk sennep, for eksempel dijonsennep
  • 1 ss sukker (begynn med 1/2 ss, smak deg fram)
  • 1 krm salt
  • 1 ½ ss eddik
  • 2-3 dl nøytral olje, soya, raps eller solsikkeolje
  • Finhakket dill

Bland sammen sennep, sukker, salt og eddik. Tilsett oljen litt av gangen. Visp godt til en blank og tykk saus. Tilsett dill og smak til med salt og pepper og eventuelt litt mer sukker. Server med rugbrød. Del gjerne rugbrød i biter, stek sprøe og dryss over ved servering.

Rømmesaus med pepperrot:

  • 4 ss rømme
  • 2 ss finrevet frisk pepperrot
  • 2 ts sitronsaft
  • 2-3 ts sukker
  • Eventuelt finhakket dill

Rør sammen alle ingrediensene, smak til slik at du får den smaken du liker. Det vil ta noen timer før pepperrot setter smak til rømmen. Sett kaldt minst 10 timer, gjerne et døgn.