NORSK SUKSESS: Tour of Norway har tradisjonelt vært en god arena for de norske rytterne til å vise seg frem på. I 2019 var det Alexander Kristoff (midten) som vant, flankert av Kristoffer Halvorsen (t.v.) og Edvald Boasson Hagen, som kom på henholdsvis 2. og 3. plass sammenlagt.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
NORSK SUKSESS: Tour of Norway har tradisjonelt vært en god arena for de norske rytterne til å vise seg frem på. I 2019 var det Alexander Kristoff (midten) som vant, flankert av Kristoffer Halvorsen (t.v.) og Edvald Boasson Hagen, som kom på henholdsvis 2. og 3. plass sammenlagt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Må sannsynligvis avlyse Tour of Norway 2020

Pengemangel gjør at neste års ritt henger i en svært tynn tråd.

Det opplyser rittsjef Roy Hegreberg til TV 2 tirsdag.

Rittet, som startet i 2011, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av mai neste år. Det aller meste tyder nå på at det ikke kommer til å skje.

– Ser ikke at det kommer til å løse seg

Grunnen er at arrangøren ikke har fått på plass finansieringen.

– Tour of Norway har blitt et veldig stort og krevende arrangement. Vi har ingen arena, så det er veldig kostbart å arrangere det med de kravene som nå finnes og med så store lag som vi har på besøk. Vi vet hva som kreves, og per dags dato har vi ikke dekning for å kunne gjøre det i 2020. Med de signalene vi har fått så langt, så ser vi ikke at det kommer til å løse seg. Og da ser vi det som mer riktig å avlyse 2020 og begynne å fokusere på 2021, for å sikre en finansiering som gjør at vi kan gjennomføre det da, forteller Hegreberg.

– Hvor mye penger er det snakk om?

– Vi må ha cirka seks millioner for å kunne gjennomføre Tour of Norway på en god måte neste år.

Frustrasjon med statsbudsjettet

Roy Hegreberg arrangerer også rittet Hammer Stavanger, et ritt som plutselig, bare uker før start i vår, fikk cirka en million kroner mindre fra Kulturdepartementet enn forespeilet.

Regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2020, lagt frem forrige måned, var heller ikke lystig lesning for Tour of Norway - og Hammer Stavanger-arrangøren.

Totalt 25 millioner er satt av til internasjonale sykkelritt i Norge. 15 av disse øremerkes Arctic Race of Norway, mens de resterende ti kan tildeles Tour of Norway, Hammer Stavanger og Ladies Tour of Norway.

Signalene fra offentlig hold tyder også på at Ladies Tour of Norway kommer til å få en betydelig del av den summen.

– Vi skulle gjerne ha sett at det var likebehandling for dette. Ladies Tour er i en annen situasjon, og sykkelsporten har et spesielt behov for å få en slik finansiering. Men vi skulle gjerne sett at det var en likere behandling. Og hadde vi fått det samme per dag som andre gjør, så hadde vi kunne fortsette med våre planer. Men det har vi aldri fått. Vi håper på litt likere behandling på sikt, men per dags dato går ikke regnestykket vårt opp, sier Hegreberg, og fortsetter:

– Arctic Race er et fantastisk arrangement for Nord-Norge. I Sør-Norge skjer det nok veldig mye. Det har også vært mye mer politisk forankret i nord enn vi har klart å få til her i sør. Vi har bygget oss opp år etter år, men nå har vi kommet til et punkt hvor det rett og slett ikke går lenger. Og da synes vi det er mer riktig å ta et års pause for å sikre finansieringen for fremtiden, enn å ta på oss et arrangement vi ser vi ikke har dekning for per dags dato.

Planen er at Hammer Stavanger-rittet skal gå som planlagt, selv om altså Tour of Norway sannsynligvis forsvinner i 2020.

Hagen: – Det er egentlig ganske trist

Hegreberg forteller at cirka 70 prosent av budsjettet er på plass, men at «eneste mulighet» nå er at en eller flere fra næringslivet kommer inn i siste liten og berger arrangementet.

Tour of Norway har hatt en sentral plass på den norske sykkelkalenderen helt siden en ung Wilco Kelderman vant første utgave tilbake i 2011. En av de som fikk vist seg frem for et større publikum i Tour of Norway er nåværende Lotto Soudal-proff Carl Fredrik Hagen.

– Det første jeg tenker er at det egentlig er ganske trist. Tour of Norway har jo vært en fin arena for oss som har vært på Continental-nivå (nivå tre, journ.anm), det går i vanvittig fint landskap, og det er gøy å sykle ritt på hjemmebane, så det er synd at det i så fall ikke blir noe av, sier Hagen til TV 2.

– Har du mange gode minner derfra?

– Ja, jeg har veldig mange gode minner. Alle mine beste minner, egentlig, fra jeg startet å sykle i 2015 er jo fra de norske rittene. Så det er synd at unge norske syklister ikke får mulighet til å sykle ritt fra Vestland til Østlandet.

Så sent som i 2018 hadde Norge Tour des Fjords, Tour of Norway og Arctic Race. I 2020 står man sannsynligvis igjen bare med sistnevnte.

– Utviklingen er ikke så heldig, om man ser på tallene: antall ritt vi hadde, antall Continental-lag og hvordan det jobbes der... Det har vært penere tall, men det er jo også mye bra utvikling i norsk sykkelsport, så man må ikke grave seg helt ned. Men vi får håpe de får rittet tilbake igjen etter 2020, sier Hagen.

Uno-X kritisk til prioritering

– Det er veldig trasig. Det er en institusjon i norsk sykkelsport og et etapperitt som har fått utvikle seg over lang tid. Så det synes jeg er veldig leit.

Det sier Jens Haugland, sykkelsjef i Uno-X, selskapet som er generalsponsor for Tour of Norway. Selskapet har gått inn med et større beløp enn tidligere, men fortsatt mangler det altså flere millioner for å kunne stable arrangementet på bena igjen.

– Jeg vil også utfordre litt de på Vestlandet. De har tatt inn et Hammer-konsept, som har tatt litt fokus, og jeg skulle, helt ærlig, sett at all energi ble brukt til å sørge for at Tour of Norway kan avvikles, litt uavhengig av hvor mange WorldTour-lag som stiller eller ikke, sier han.

– Prioritere Tour of Norway over Hammer Stavanger, enkelt og greit?

– Veldig enkelt og greit. Roy har rett i at konsekvensen vil bli færre WorldTour-lag på startstreken, men Tour of California er borte fra kalenderen, og rittet har klart seg kjempebra tidligere med to, tre eller fire WorldTour-lag. Tour of Norway ville stått seg veldig bra som grunnprodukt uavhengig av antall WorldTour-lag.