Dødstallene stiger:

21 døde og 600 skadd etter jordskjelv i Albania

SKJELV: Flere bygg er skadet etter jordskjelvet som rammet Albania natt til tirsdag. Til nå er 14 personer bekreftet døde.
SKJELV: Flere bygg er skadet etter jordskjelvet som rammet Albania natt til tirsdag. Til nå er 14 personer bekreftet døde. Foto: Hektor Pustina / NTB scanpix
Minst 21 mennesker har mistet livet og over 600 er skadd etter at et jordskjelv med styrke på 6,4 rammet Albania natt til tirsdag.

Skjelvet inntraff like før klokken 04.00 i natt, om lag 34 kilometer nordvest for hovedstaden Tirana, opplyser Det seismologiske senteret som overvåker Europa og Middelhavet (EMSC).

– Det kraftige jordskjelvet har ført til alvorlige konsekvenser, og dessverre har liv gått tapt, sier Albanias statsminister Edi Rama.

Hittil har 21 personer omkommet som følge av skjelvet, ifølge lokale medier. Helsedepartementet opplyser at rundt 600 er skadd, der flere av tilfellene er alvorlige.

Én person mistet ifølge myndigheten i landet livet da han hoppet ut av huset sitt da skjelvet traff. En annen person omkom da en bygning kollapset i kystbyen Durrës, 33 kilometer vest for Tirana. Redningspersonell jobber for å hente ut andre mennesker fra bygningen, opplyser myndighetene.

Ifølge landets forsvarsdepartement døde ytterligere to da en bygning kollapset i Thumanë, som ligger 36 kilometer nord for Tirana. Det meldes om at minst tre leilighetsbygg og en strømforsyningsstasjon ble påført skader i dette området.

– Skremmende opplevelse

Norske Jasmin Deliler oppholder seg i Albanias hovedstad Tirana, der hun studerer. Hun fikk kjenne naturkreftene på kroppen, og forklarer at det hele var uvant og skremmende.

ALBANIA: Jasmin Deliler oppholder seg i Albanias hovedstad for studier. Foto: Privat
ALBANIA: Jasmin Deliler oppholder seg i Albanias hovedstad for studier. Foto: Privat

– Jeg er fortsatt litt skjelven. Jeg har opplevd turbulens på fly før, men dette var noe nytt. Et stort speil i leiligheten min datt rett ned fra veggen og knuste i tusen knas, sier Deliler.

Hun forteller at det har blitt sprekker i veggene i leiligheten hennes på grunn av jordskjelvet.

– Heldigvis ble det bare en sprekk, men ingen kom til skade her som jeg bor. Vi trakk ut i gata etter jordskjelvet.

Deliler forklarer at hun var klar til å reise rett hjem når jordskjelvet inntraff.

– Jeg samlet sammen pass og bankkort og var klar til å sette meg på flyet hjem til Norge, sier Deliler.

Deliler sier at etter to etterskjelv ga urolighetene seg og hun nå kan ta det mer med ro.

– Jeg føler meg tryggere nå, og bygningen står fortsatt, sier Deliler.

I beredskap

Helseminister Ogerta Manastirliu melder om 50 skadde som behandles ved universitetssykehuset i Tirana. Nyhetsbyrået AP melder om at minst 150 mennesker er skadd.

– Vi er i beredskap med medisinske team på alle sykehus, opplyser Manastirliu til avisen Gjurma.

Bilder på sosiale medier viser ødeleggelser og hus som har rast sammen. Folk løp ut i gaten i panikk i Tirana og i Durrës.

Minst tre leilighetsbygg og en strømforsyningsstasjon ble skadd i Thumanë, som ligger nordvest for Tirana, ikke langt fra stedet der skjelvet inntraff.

Flere etterskjelv fulgte nattens kraftige skjelv, som ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret US Geological Survey (USGS) er det kraftigste i Albania på 20 år, skriver nyhetsbyrået DPA.

Skjelvet var merkbart i et stort område og i flere naboland. Det italienske nyhetsbyrået ANSA melder at skjelvet kunne kjennes i regionene Puglia and Basilicata, helt sør i Italia.

I september ble minst 108 mennesker skadd etter at Albania ble rammet av et kraftig jordskjelv. Det skjelvet hadde en styrke på 5,8, og episenteret var ved kystbyen Durrës.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook