ETTERLYST: Kripos har etterlyst voldtektsdømte Azad Sattar Ahmad Juburi (36) gjennom Interpol. Han har nektet straffskyld, men ble i 2012 dømt til fire års fengsel.
ETTERLYST: Kripos har etterlyst voldtektsdømte Azad Sattar Ahmad Juburi (36) gjennom Interpol. Han har nektet straffskyld, men ble i 2012 dømt til fire års fengsel. Foto: Kripos

Etterlyst internasjonalt:

Holdt kvinne innesperret og voldtok henne flere ganger – politiet aner ikke hvor han er

Irakiske Azad Juburi (36) ble dømt til fire års fengsel for gjentatte voldtekter i Stavanger i 2010. Straffen sonet han aldri, og nå står Juburi på Interpols «most wanted»-liste.

Voldtektene fant sted i Juburis leilighet i Stavanger en natt i august 2010.

Etter en tur på byen hadde en ung kvinne blitt med inn i leiligheten, men gitt klart uttrykk for at hun ikke ønsket å ha seksuell omgang med Juburi, ifølge en dom fra tingretten.

Likevel ble hun holdt innesperret i timevis og voldtatt minst fem ganger. Morgenen etter oppsøkte kvinnen et voldtektsmottak.

– Det er det verste man kan bli utsatt for, så dette har naturligvis vært en enorm belastning for henne, sier kvinnens bistandsadvokat Inger Marie Sunde til TV 2.

Nektet straffskyld

Mannen nektet straffskyld i saken og fortalte en historie som ifølge retten ikke gir noen mening. Juburi ble dømt til fire års fengsel.

Hans daværende forsvarsadvokat har ikke hatt anledning til å kommentere saken.

Selv om Juburi er iraker og kom til Norge to år før voldtekten, mente ikke politiet at det var grunnlag for å holde ham varetektsfengslet frem til rettssaken i 2012. De mente altså ikke at det var nærliggende fare for at han ville unndra seg straffeforfølgning.

Men da dommen skulle forkynnes for 36-åringen, var han sporløst forsvunnet.

– Siden har min klient vært fryktelig, fryktelig redd. Hun angrer på at hun anmeldte saken, fordi han går fri, mens hun er livredd hver gang hun åpner døren sin, sier Sunde.

Kampanje gir håp

For politiet har saken blitt et mareritt. Etter syv år har de fremdeles ingen formening om hvor Juburi oppholder seg.

– Vi mener bestemt at han har forlatt landet, og den siste observasjonen av ham er gjort i nærheten av hans bopel få måneder etter rettssaken, sier Egon Husabø Kvigne, som leder Kripos' seksjon for Europol og Interpol.

OPTIMISTISK: Egon Husabø Kvigne i Kripos håper den offentlige etterlysningen av den 36 år gamle irakeren skal føre til avgjørende tips i saken. Foto: Goran Jorganovich / TV 2
OPTIMISTISK: Egon Husabø Kvigne i Kripos håper den offentlige etterlysningen av den 36 år gamle irakeren skal føre til avgjørende tips i saken. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Politiet etterlyste raskt mannen nasjonalt, men ikke før i januar i fjor ble Juburi internasjonalt etterlyst. Heller ikke det har ført noen vei.

Det som nå gir politiet fornyet tro på å finne 36-åringen, er en helt ny kampanje som det internasjonale politisamarbeidet Interpol lanserte mandag.

Kampanjen dreier seg om alvorlig kriminalitet mot kvinner, og totalt åtte menn fra syv land etterlyses nå offentlig – altså ved bruk av navn og bilde. Én av dem er nettopp Juburi.

– Vi håper selvsagt at dette skal føre til en oppklaring av saken, ved at noen kan hjelpe oss med informasjon eller at noen kjenner vedkommende, sier Kvigne.

Disse etterlyses

De syv øvrige mennene som inngår i kampanjen, er etterlyst for drap og voldtekter. Kampanjen lanseres i forbindelse med den internasjonale dagen for bekjempelse av vold mot kvinner.

Ifølge tall fra Interpol opplever én av tre kvinner på verdensbasis å bli utsatt for vold i løpet av livet. Mer enn to av tre ofre for menneskehandel er også kvinner, og de aller fleste av dem utnyttes seksuelt.

  1. Valeriy ANDREEV (62) etterlyst av Russia for å ha drept en kvinne.
  2. Mohammad Ayoub JAHANGERY (28) etterlyst av Danmark for å ha drept kona si.
  3. Azad Sattar Ahmad JUBURI (36) etterlyst av Norge for seksuell vold mot en kvinne.
  4. Oleksii LEVIN (42) etterlyst av Ukraina for grov vold mot en kvinne som senere døde av skadene.
  5. Thiago Henrique MOREIRA (38) wanted by Brazil for drap på sin eks-kjæreste.
  6. Nuran MUSAEV (37) etterlyst av Russland for å ha drept to kvinner.
  7. Panayiotis NETZATI (44) etterlyst av Kypros for bortføring, voldtekt og drap på en kvinne.
  8. Bhadreshkumar Chetanbhai PATEL (29) etterlyst av USA for å ha drept kona si.

«Interpols ønske er å minne om at det å stille etterlyste mennesker til ansvar er en avgjørende del av internasjonalt rettssamarbeid. Vi må aldri glemme ofrene og deres familier», skriver Interpol i en pressemelding.

ETTERLYST: Disse åtte mennene etterlyses over hele verden for alvorlig kriminalitet begått mot kvinner. Foto: Interpol
ETTERLYST: Disse åtte mennene etterlyses over hele verden for alvorlig kriminalitet begått mot kvinner. Foto: Interpol

For den fornærmede kvinnen i voldtektssaken i Stavanger er det gledelig å høre at gjerningsmannen nå etterlyses med navn og bilde.

– Hun kjenner på en lettelse og en viss glede, for vi har tro på at han skal bli tatt og stilt til ansvar i Norge. Særlig hvis han befinner seg i Europa, skal det være vesentlig enklere nå enn tidligere, sier bistandsadvokat Sunde.

Per i dag er omkring 190 personer internasjonalt etterlyst av norsk politi. Kun syv av dem, deriblant Juburi, er etterlyst offentlig.