Ta'Qali, Malta 20191118. 
Mats Møller Dæhli før EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Malta og Norge på Ta’Qali Nasjonalstadion i Ta’Qali mandag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

dæhli vil skjerme norsk stortalent:

– La ham være i fred. La ham utvikle seg

Mats Møller Dæhli, en av de mest omtalte unge spillerne i nyere norsk fotballhistorie, mener det har vært «meningsløst» å snakke i store ord i flere år om gutten som akkurat nå er en av norsk fotballs mest spennende 16-åringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett av de mest spennende norske navnene i europeisk ungdomsfotball for tiden er 16-åringen Oscar Bobb.

Manchester City-spilleren, som tidligere i høst ble lansert som storklubbens mest talentfulle i sin årgang av den britiske storavisen The Guardian, er G16-landslagsspiller for Norge og er spådd en stor fremtid i fotballen.

Tidvis kan man i sosiale medier se spor av hans briljanse, blant annet forrige måned da det ble delt en scoring og målgivende pasning Bobb leverte for Citys U18-lag i en 5-0-seier over Swansea.

16-åringen gikk til Manchester Citys i sommer, men har vært på manges lepper i mange år etter at han allerede som 11-åring viste seg frem for det norske fotballpublikummet gjennom sin innsats for Lyn i Norway Cup.

Tidligere Lyn-spiller og supertalent Mats Møller Dæhli er blant dem som gleder seg over Bobbs store talent, men retter samtidig en pekefinger i retning dem som har vært med på å hausse ham opp i en årrekke allerede.

– Han er en veldig spennende spiller. Det må gå an å si?

– Ja, men altså… Å drive å hype opp 11-12-13-åringer er så meningsløst.

– Du liker ikke Norway-Cup-fokuset, egentlig?

– Jeg synes det er ganske meningsløst. At han er en god spiller, ser alle. Gi ham tid, la ham være i fred, la ham utvikle seg, så får vi se hvordan det går. men at han er veldig god, er det ikke noen tvil om, sier St. Pauli-spilleren til TV 2 i forbindelse med forrige måneds landskamper mot Færøyene og Malta.

BEST AV DE UNGE: Mats M. Dæhli viser frem trofeet som bevis på at ingen i Manchester Uniteds ungre avdelinger var regnet for bedre enn ham. Anledningen er Premier Leage-kampen mot Wigan på Old Trafford i september 2012.
BEST AV DE UNGE: Mats M. Dæhli viser frem trofeet som bevis på at ingen i Manchester Uniteds ungre avdelinger var regnet for bedre enn ham. Anledningen er Premier Leage-kampen mot Wigan på Old Trafford i september 2012. Foto: Jon Super/AP

Lærte mye av United-tiden: – Det er det ikke noen tvil om

Møller Dæhli var selv også et supertalent i ung alder og ble anbefalt for Manchester United allerede da han var tolv år. Som 15-åring tilsluttet han seg klubbens akademi, før han på sin 17-årsdag signerte profesjonelt med gigantklubben.

Selv om han imponerte på reservelagsnivå og ble kåret til den beste unge spilleren i klubben i sin første sesong, ble det aldri noen A-lagskamper for de røde djevlene for Møller Dæhli. I stedet signerte han for Molde som 18-åring, men han bekrefter at han nøt godt av sin tid som unggutt i en storklubb.

– Jeg lærte mye av den perioden, det er det ikke noen tvil om. Du flytter hjemmefra, flytter fra venner til en ny kultur. Du blir sterk mentalt og får en stayer-evne. Nå valgte jeg å dra til Molde og ta en litt annen vei inn mot voksenfotballen, men det har uten tvil hjulpet meg til å kunne mestre og håndtere motgang og være sterk nok til å fighte meg inn på det øverste nivået, sier den norske landslagsspilleren.

Les også: Tilbake etter skadenedturen: – Det var ganske brutalt

Trente Oscar Bobb i en periode: – Uten tvil veldig god

Nå kan det altså være en annen norsk unggutt med fortid i Lyn som kan være verdt å ta en ekstra titt på om man ser aldersbestemte kamper i Manchester i disse dager. Og Møller Dæhli kjenner ikke bare Bobb fra et avstandsperspektiv. Da 24-åringen slet med store skadeproblemer, var han nemlig tilbake i hjemlandet og bistod i barndomsklubbens yngre avdelinger.

– Jeg kjenner veldig godt til ham. Jeg var med på å trene laget hans under skadeperioden min da jeg var hjemme i Norge og trente meg opp fra kneskaden. Da var jeg med med Lyns 2002-lag i en eller to måneder, og da var han en av spillerne der.

– Hva kan du se om de stegene han har tatt og hans fremtid?

– Jeg har ikke sett ham spille på veldig lenge. Jeg ser jo at han spiller for City og gjør det bra. Jeg har ikke sett noen kamper, men han er uten tvil veldig god, smiler Møller Dæhli.

Bobb, som også spilte for Vålerenga i Norge etter at en permanent overgang til Porto ble stoppet av FIFA-reglementet, har mange av de egenskapene som trengs i de offensive midtbanerollene, inkludert en meget presis venstrefot som vi de senere år er blitt bortskjemt med i form av blant andre Martin Ødegaard her til lands.

– Han er en spennende spiller, men veldig ung. Bobb er bedre offensivt enn defensivt, men en skikkelig teknisk spiller. Forhåpentligvis kan han bli mer målfarlig, slik at han kan prege kamper enda mer. Men han har en basis som gjør at han er veldig spennende, har Igor Aase, toppspillerutvikler i Vålerenga, tidligere uttalt til Dagbladet.