De utenlandske eierne drar inn millioner før vindparken har åpnet

Vindparken i Sogn og Fjordane er eid fra en skattefri øy i Karibien. – Dette her er noe drit, sier ordfører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I november kunne TV 2 avsløre hvordan inntekter fra Tellenes vindpark i Rogaland blir sendt via Irland til en skattefri øy i Det karibiske hav.

Det fikk både lokalbefolkningen og politikere til å reagere kraftig.

I dag kan TV 2 fortelle at også Guleslettene vindpark i Sogn og Fjordane er eid fra Caymanøyene.

Det norske driftsselskapet som eier konsesjon til å drive Guleslettene vindpark er eid av selskapet Global Renewable Power II (Europe) Investco L.P., via to selskaper i Irland, viser TV 2s undersøkelser.

Dette er det samme selskapet som eier Tellenes vindpark i Rogaland.

– Dette her er noe drit. Det er akkurat dette jeg fryktet. Det er synd at vi ikke har visst dette i forkant, for nå er det vel kanskje ikke så lett å gjøre noe med, sier Anne Kristin Førde (Ap), ordfører i Bremanger kommune, som vindparken ligger i.

Det amerikanske selskapet BlackRock, som svarer på vegne av alle eierselskapene til Guleslettene vindpark, skriver i en e-post til TV 2 at de følger norsk lov og norske skatteregler.

Har inntekter før vindparken åpner

Til neste høst skal Guleslettene vindpark stå ferdig. Da vil 47 turbiner på rundt 150 meter strekke seg over Florø og Bremanger kommuner. De er en del av en storstilt satsing på fornybar energi i Norge.

STOR: Her kommer Guleslettene vindpark.
STOR: Her kommer Guleslettene vindpark. Foto: Erlend Vikene

Det irske eierselskapet, Guleslettene Renewable Power II DAC, er registrert som et såkalt 110-selskap.

Slike selskaper kan oppnå skattenøytralitet, og dermed slippe å betale skatt i Irland.

I 2018, to år før vindparken åpner, hadde det irske eierselskapet allerede bokført renteinntekter på 12,8 millioner kroner fra Guleslettene vindpark, viser TV 2s gjennomgang av selskapsdokumenter i Irland.

KRITISK: Ola Teigen (Ap) er ordfører i Flora kommune.
KRITISK: Ola Teigen (Ap) er ordfører i Flora kommune. Foto: Erlend Vikene

Dette skyldes at vindparken har tatt opp et lån på 279 millioner kroner fra sitt eget eierselskap i Irland, på samme måte som Tellenes vindpark i Rogaland, viser TV 2s gjennomgang av de finansielle forholdene.

– Det høres kreativt ut. Det høres ut som om utbyggingen ikke er fra industrielle aktører men fra finansielle aktører. Det er mer spekulasjon som ligger til grunn enn fornybar kraft, og det er ikke bra, sier Ola Teigen (Ap), ordfører i Flora kommune.

Håper på skattemillioner

I Bremanger kommune har mange vært kritiske til vindparken fordi den skal settes opp i urørt natur. Det har vært protester og folkemøter. Andre har vært positive fordi vindparken gir grønn energi, flere har håpet på arbeidsplasser og gode inntekter til kommunen.

Bremanger kommune håper på rundt sju til åtte millioner i eiendomskatt årlig fra vindparken og Flora kommune forventer rundt to millioner kroner, men den endelige summen er ikke satt, opplyser kommunenes ordførere.

Ordføreren i Bremanger sier kommunen forventer å få utbetalt eiendomsskatt fra 2020. I 2019 fikk de utbetalt en engangsum på sju millioner kroner, forteller ordføreren.

SKATT: Magne Kjerpeset (Sp), varaordfører i Bremanger, mener Norge burde fått flere skattekroner fra vindparken.
SKATT: Magne Kjerpeset (Sp), varaordfører i Bremanger, mener Norge burde fått flere skattekroner fra vindparken. Foto: Erlend Vikene

Magne Kjerpeseth (Sp), varaordfører i Bremanger kommune, var i utgangspunktet positiv til at vindparken skulle bygges.

Etter å ha fått presentert TV 2s funn mener han lokalsamfunnet skulle sittet igjen med mer penger.

– Det er klart vi skulle hatt mer skatt av vindkraften i Norge og det som går frem av denne reportasjen. Vi har alle plagene og kanskje den minste gevinsten av hele greiene, sier Magne Kjerpeseth.

De neste årene vil Bremanger være omringet av tre ulike vindparker.

Florøværingen Tommy Nygård har hele veien vært kritisk til byggingen på grunn av inngrepet i naturen og at dyrelivet blir forstyrret. Han har skrevet flere leserinnlegg i lokale aviser.

– Det er skandaløst. Det er urettferdig at vi skal sitte her med all driten og enkelte andre skummer fløten, sier Nygård, da han får vite om TV 2s funn.

Selskapet BlackRock, som svarer på vegne av alle eierselskapene til Guleslettene vindpark, har ingen kommentarer til de 12 millionene, men skriver i en e-post til TV 2 at bruken av Caymanøyene som jurisdiksjon ikke påvirker hvor mye skatt som betales i Norge, og at det heller ikke skjermer investorene fra å betale skatt av avkastningen i sine respektive jurisdiksjoner.

«Fondsstrukturen, som inkluderer alle enheter på Caymanøyene og i Irland, er primært lagt der for å sikre at fondets investorer ikke betaler mer skatt en de hadde gjort om de investerte direkte i Guleslettene», skriver BlackRock.

Slik er Guleslettene vindpark eid:

  • Guleslettene vindkraft AS er 100 prosent eid av det irske selskapet Guleslettene Renewable Power II DAC.
  • Dette selskapet er igjen eid 100 prosent av det irske selskapet Williamstown Renewable Finance II DAC.
  • Williamstown Renewable Finance II DAC er 100 prosent eid av Global Renewable Power II (Europe) Investco, L.P (registrert på Caymanøyene).
  • Global Renewable Power II (Europe) Investco, L.P. er et av fem selskap som tilsammen utgjør fondsstrukturen i fornybarfondet Global Renewable Power II.
  • Totalt er tre av de fem selskapene i fondsstrukturen registrert på Caymanøyene. De to andre er registrert i henholdsvis Delaware, USA og i Storbritannia. Delaware er også kjent for gunstige skatteregler.
  • Den amerikanske kapitalforvalteren BlackRock Inc. forvalter fondet Global Renewable Power II, men har ikke selv eierandeler. BlackRock opplyser at fondet har 67 institusjonelle investorer i USA, Europa og Asia, i hovedsak pensjonsfond og forsikringsselskaper.