Spent Johaug før verdenscupåpningen:
– Jeg ser at Frida har gått veldig fort

JUBELHELG: Therese Johaug fikk svarene hun ønsket seg i sesongåpningen.
JUBELHELG: Therese Johaug fikk svarene hun ønsket seg i sesongåpningen. Foto: Terje Pedersen
Therese Johaug (31) virker å være i uslåelig form før verdencupen starter neste helg. Men det gjør Frida Karlsson også ...

Therese Johaug vant omtrent rubbel og bit av distanserenn i verdenscupen forrige sesong.

Og under en uke før verdencupen åpner i Ruka, er det ingenting som tyder på annet enn at Johaug vil dominere nok en sesong.

Lørdag vant hun med over ett minutts margin på 10 kilometer klassisk på Beitostølen. Søndag sto samme distanse for tur, denne gang i fri teknikk.

Resultatet ble nesten det samme.

Johaug vant med 31 sekunder på Heidi Weng.

Johaug frykter juksemakere etter fluorforbudet

Etterpå ble Johaug konfrontert med den ferske beslutningen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) om å forby fluorprodukter foran sesongen 2020/2021.

– Det er greit for meg med fluorforbud, men det krever ekstra innsats med tanke på testing. Du må passe på at ingen jukser. Hvis folk skal begynne å mikse, trikse og jukse, da blir det ikke fair. Så lenge det er fair, er det greit med tanke på det helsemessige perspektivet, sa Johaug.

Ekspressen fra Dalsbygda er ikke helt overbevist om at det hele kommer til å forløpe uten komplikasjoner.

– Jeg frykter at de ikke klarer å finne de rette testmetodene og at det kanskje er noen som begynner å jukse litt. Så lenge alle holder seg til reglementet er det greit, men jeg ser utfordringer med det, sa Johaug og snakket vel egentlig for de fleste løperne som ble spurt om det samme under søndagens to renn på Beito.

Fluorforbudet for alle grener innen FIS var en naturlig snakkis etter avstemningen i FIS-styret lørdag kveld.

Ikke så overlegen som forventet

Johaug var sist startende på rennet søndag og tok seg dermed forbi Weng på de siste meterne. Men kanskje fikk likevel noen av konkurrentene tent et lite håp før Ruka, da avstanden ned til pallen ikke var like avskrekkende som kanskje fryktet.

Johaug var ikke i tet etter den første kilometeren, og hadde en uvant treg start på rennet.

– Det virket som om hun slet litt med teknikken i starten, sa NRKs Jann Post.

– Jeg tror nok hun må gjøre et slikt løp minst for å slå Frida Karlsson i Ruka, sa NRKs Torgeir Bjørn.

Spent på formen til Frida Karlsson

Johaug innrømmer at ikke alt var optimalt i søndagens renn.

– Jeg tror jeg stresset litt i starten og hadde to dårlige svinger. Jeg fikk ikke helt opp dampen, men følte at jeg kom mer inn i løpet underveis. Men jeg er ikke så overrasket over det, for det var et veldig skarpt og raskt føre, og da kommer nok kvalitetene til de andre løperne mer til sin rett enn de jeg har, sier Johaug til NRK.

Før det braker løs i Ruka innrømmer hun at hun er spent på formen til de andre konkurrentene – og da spesielt Frida Karlsson som har gått styggfort i svenskene sesongåpning i Gällivare.

På 10 kilometer klassisk lørdag vant hun med 40 sekunder ned til Jonna Sundling på andreplass.

– Det blir spennende å se hvordan jeg ligger an, spesielt forhold til Frida. Jeg ser at hun har gått veldig fort i Sverige, men jeg har jo ikke peiling på hvordan jeg ligger an i forhold til henne. Det blir artig å komme i gang og måle seg med de andre, sier 31-åringen til NRK.

Nok en gang var det Heidi Weng (28) og Helene Marie Fossesholm (18) som var nærmest dalsbygdingen.

Weng så vidt snek seg foran Fossesholm i klassisk-løpet, og det samme skjedde igjen.

Men samtidig viste Fossesholm at hun er langt nærmere Johaug i fri teknikk enn i klassisk. Etter lørdagens renn var hun ett minutt og 13 sekunder bak 31-åringen. Nå var avstanden bare 32 sekunder.

Lik TV 2 Sporten på Facebook