LANDSLAGSSJEF: Marco van Basten har vært både sjef og assistent for det nederlandske fotballandslaget.
LANDSLAGSSJEF: Marco van Basten har vært både sjef og assistent for det nederlandske fotballandslaget. Foto: John Thys

Fotballikonet i trøbbel: – Jeg mente ikke å sjokkere mennesker

Marco van Basten (55) har skapt stor oppstandelse etter å ha kommet med en sjokkerende nazihilsen på direkte-tv.

Marco van Basten er en av de virkelig store i fotballverdenen. Etter et langt virke som både spiller og trener er han for tiden ekspert i Fox Sports sine sendinger fra den nederlandske æresdivisjonen.

Men det virker det ikke som om han behersker like bra.

Den tidligere Nederland-landslagssjefen satt i studio da den tyske Heracles-treneren Frank Wormuth ble intervjuet av Fox-reporteren Hans Kraay før kampen mot Ajax.

Intervjuet ble gjort på tysk og da det hele var over skriver svenske Expressen at van Basten gjorde narr av sin kollegas tyskkunnskaper med å si:

«Sieg heil, ikke så veldig fint.»

Kanskje trodde 55-årigen at mikrofonen hans var avslått, men ordene ble sendt rett ut til de tusen hjem. Nå beklager både van Basten og tv-kanalen for det som skjedde.

– Jeg ville ikke sjokkere mennesker, jeg ville bare gjøre narr av Hans' tysk. Det var en «feilplassert spøk», sier det nederlandske fotballikonet ifølge tyske Bild.

– Det er en upassende spøk – ikke bare i dag, men hver eneste dag, sier en talsperson for Fox Sports.

Det gjorde det ikke noe bedre at van Bastens svært upassende bemerkning falt på en helg hvor klubbene i Nederland hadde bestemt seg for å markere sin avsky mot rasisme.

Forrige helg ble nemlig Exelsior-spiller Ahmad Mendes Moreira utsatt for rasistisk sjikane fra tribunen. Denne helgen ble hver eneste kamp i Æresdivisjonen startet med ett minutts applaus etter avspark.