Et gammelt bilde av Claudia Ruf vises fram for journalister under pressekonferansen i Grevenbroich, Tyskland. Der ba politiet 900 menn om å avgi DNA-test i søket etter den ukjente gjerningsmannen. (Roland Weihrauch/dpa via AP)
Et gammelt bilde av Claudia Ruf vises fram for journalister under pressekonferansen i Grevenbroich, Tyskland. Der ba politiet 900 menn om å avgi DNA-test i søket etter den ukjente gjerningsmannen. (Roland Weihrauch/dpa via AP) Foto: Roland Weihrauch

uløst drapssak i tyskland

Claudia (11) ble kidnappet og drept for 23 år siden. Nå går politiet nye veier

Tysk politi har bedt 1700 menn om DNA-test for å løse det 23 år gamle drapsmysteriet.

Det grusomme drapet på 11 år gamle Claudia Ruf fra den lille byen GrevenBoich i 1996 er en av Tysklands største mysterier.

Voldtatt og drept

Jenta forsvant sporløst en dag i 1996, og det forkullede liket ble senere funnet ved en grusvei 70 kilometer unna. Det ble slått fast at hun hadde blitt voldtatt og kvalt til døde.

Saken vakte sterke følelser i Tyskland, men på tross av en omfattende etterforskning og mye medieoppmerksomhet, forble saken uløst.

Politiet har DNA-spor etter gjerningsmannen, men to tidligere runder med DNA-testing av mulige gjerningspersoner har ikke gitt noen svar.

En politimann tar DNA-testen i Grevenbroich lørdag. Testresultatene skal kun brukes i denne ene saken, og havner ikke i noen database for ettertiden, lover politiet. Foto: Dpa via AP)
En politimann tar DNA-testen i Grevenbroich lørdag. Testresultatene skal kun brukes i denne ene saken, og havner ikke i noen database for ettertiden, lover politiet. Foto: Dpa via AP) Foto: Roland Weihrauch

Men tiden har gått, og DNA-metodene har blitt bedre. Politiet gikk fredag ut og ba 1700 menn som var mellom 14 og 70 år i 1996 og DNA-prøver. 900 av disse bor i byen hun forsvant fra.

– Har gjemt seg lenge nok

Claudias far gikk i forkant ut med en oppfordring:

– Gjerningsmannen har klart å gjemme seg blant oss lenge nok. Det er viktig at alle som mottar en invitasjon går og tar DNA-testen, sier han.

Lørdag morgen sto det lange køer utenfor det gamle skolelokalet i byen. 480 personer avga sin DNA-prøve iløpet av den første dagen.

Selv om det ikke er sannsynlig at gjerningsmannen frivillig vil komme og avgi DNA-et sitt til etterforskerne, holder det at en slektning dukker opp. Gjennom gendatabaser som MyHeritage eller Ancestories kan man spore opp personer gjennom beregnet slektskap til personer som avgir DNA-prøve.