Penger fra vindparken sendes ut av landet – slik reagerer bygda

På frisørsalongen, kafeen og butikken reagerer lokalbefolkningen kraftig på TV 2s avsløring.

Inne på frisørsalongen i Sokndal gisper Torill Tengesdal når hun får se TV 2s avsløring om det lokale vindkraftverket.

– Fy faderen!, utbryter Tengesdal.

I frisørstolen rister hun oppgitt på hodet. At inntekter som er skapt i de lokale fjellene sendes til en skattefri øy på andre siden av kloden, kaller hun for «helt sjukt».

– Jeg syns det er horribelt at det ikke kommer noe igjen til det norske samfunnet, jeg syns det. Jeg er skuffet, rett og slett, sier Tengesdal.

Håpet på arbeidsplasser

Sokndal er en kommune helt sør i Rogaland med rundt 3300 innbyggere.

STOR: Tellenes vindpark er en av landets største. Foto: Steinar Figved
STOR: Tellenes vindpark er en av landets største. Foto: Steinar Figved

Fra sentrum er vindturbinene i fjellet godt synlig på fjelltoppene. Flere TV 2 snakker med sier de var positive til vindparken, fordi den ville bidra med rundt sju millioner årlig til kommunekassen.

De støtter satsingen på fornybar energi. Dessuten ligger vindparken i utkanten av et gruveområde, som er mindre skjemmende da området allerede er preget av industri, påpeker flere.

Vindparken hadde en inntekt på rundt 240 millioner i 2018, av dette gikk 8,5 millioner i eiendomsskatt til Sokndal og Lund kommuner.

At det utenlandske eierselskapet ikke betaler selskapsskatt i Norge og likevel fører store pengersummer ut av Norge, vekker reaksjoner i tettstedet.

– Jeg syns det er sjokkerende. Jeg hadde trodd at den norske stat passet på at mer penger kom til Norge, sier Renate Tønnesen.

Inne på kafeteriaen med knallrosa vegger, et fast treffpunkt for mange, står komle med bacon og kålrabistappe på menyen.

REAGERER: Renate Tønnesen reagerer da hun får se TV 2s sak.
REAGERER: Renate Tønnesen reagerer da hun får se TV 2s sak. Foto: Elias Engevik

Renate Tønnesen, som tar lunsjen her, sier hun hadde håpet at vindparken skulle skape arbeidsplasser og gode inntekter til kommunen.

– Argumentene har alltid vært at det skal gjøre lokalsamfunnet så godt, at vi skal få inn så mye penger, sier Tønnesen.

Vil ha flere skattekroner

På et annet bord i kafeteriaen sitter en gruppe menn og drikker kaffe.

– Jeg reagerer veldig på det som kommer frem. Storkapital og regjering lurer småkommunene, som selger eiendeler for “nickels and dimes”. Mer penger burde gått til lokalsamfunnet, sier Rune Nesvåg da han får se TV 2s sak.

Som pensjonert offshorearbeider har han levd et helt yrkesliv i næringslivet, der pengene rår.

– Jeg blir ikke overrasket over det som kommer frem. Alle rikfolk har utnyttet skatteparadis siden tidenes morgen, sier han.

– Sjokkert

Noen meter borte i gaten strømmer folk inn og ut av bruktbutikken. Nissepynt og juleduker står stablet blant glassvaser, gamle lamper og porselensfat.

– Staten bør jo få skatt fra dette selskapet på lik linje med alle andre selskaper i Norge. Det bør jo ikke være sånn at noen skal ha en fordel og tjene så mye penger ute at de betaler noe storsamfunnet. Jeg er helt sjokkert, sier Tordis Stenberg.

SJOKKERT: Tordis Stenberg syns Norge skulle hatt mer penger igjen for å ofre naturen.
SJOKKERT: Tordis Stenberg syns Norge skulle hatt mer penger igjen for å ofre naturen. Foto: Elias Engevik

Stenberg, som jobber frivillig i butikken, har jobbet mange år i bank og kjenner skattereglene godt. Når en bedrift starter opp er det vanlig at de ikke betaler så mye selskapsskatt de første årene, ifølge Stenberg.

– Men når selskapet er etablert, begynner å tjene penger og får betalt ned på gjelden, bør det være helt naturlig at Norge får de skattekronene vi har krav på.

Hun får støtte av sin kollega i butikken.

– Jeg syns det er ganske råttent at det ikke blir betalt mer skatt til kommunene der vindparken står. Det er helt utrolig å høre hvordan de store selskapene snor seg, sier Asbjørg Saure Tengesdal.

En av de nyankomne kundene i butikken, Tom Omdal, får servert en kaffekopp og blir med i diskusjonen om Tellenes vindpark, som kun ligger ti minutters kjøring fra sentrum.

Da han får se TV 2s sak, rister også han på hodet.

– Jeg er like skuffet over politikerne og de styrende organene som ikke har kunnskap om hva de er med å bestemme og vedta, sier Omdal.