KOMET: Helene Marie Fossesholm er i støtet. Her under 5 km fri teknikk i NM på Lygna.
KOMET: Helene Marie Fossesholm er i støtet. Her under 5 km fri teknikk i NM på Lygna. Foto: Terje Pedersen

– For en løper Norge er i ferd med å få

Therese Johaug var som ventet overlegen på 10 kilometer klassisk. Men Helene Marie Fossesholm (18) var den som imponerte mest på Beitostølen.

Helene Marie Fossesholm er født i 2001 og har to år igjen som junior, men viste lørdag at hun kan bli å regne med i verdenscupen allerede denne sesongen.

– Jeg var litt kvalm i dag morges. Jeg var veldig nervøs. Jeg har forventninger til meg selv som er ganske høye og et mål som er gromt. Men jeg nådde det, sier junioren til TV 2.

Stortalentet, som i fjor ble tilegnet kallenavnet «Den nye Bjørgen», knuste mer rutinerte og meritterte løpere som Ragnhild Haga og Jessica Diggins og havnet til slutt på en imponerende 3. plass.

– For en løper Norge er i ferd med å få, sa en ekstatisk Jann Post i NRKs kommentatorbod da Fossesholm krysset mållinjen.

Johaug: – En jente vi trenger i Norge nå

Therese Johaug var som ventet overlegen, og ledet mer eller mindre fra første stavtak. Hun vant ett minutt og tre sekunder foran Heidi Weng, og 1.13 foran Fossesholm.

Etter løpet var Johaug svært imponert over sin tretten år yngre lagvenninne.

– Det er helt rått. Hun har tatt store steg. Det blir veldig spennende å følge utviklingen hennes i år. Kjekt å se at det gror under oss, sa 31-åringen til NRK.

Overfor TV 2 forteller Johaug at hun kjenner seg igjen i junioren.

– Helene er en veldig offensiv jente. Det er en jente vi virkelig trenger på damesiden i Norge nå. Vi trenger rekruttering. Den dagen jeg gir meg og andre gir seg, er det noen andre som må ta over. Helene har tatt store steg i år, og hun er i en alder der hun kan ta store steg også. At hun kommer til å gå gode verdenscuprenn i vinter blir jeg ikke overrasket over.

– Jeg kjenner meg igjen i viljen og offensiviteten hennes. Hun er en uredd jente. Det liker jeg veldig godt.

– Ikke gått i Ruka selv om hun hadde vunnet
Og det er ingen tvil om at Fossesholm er under utvikling. I fjor på samme tid og samme distanse havnet hun på 11. plass. To minutter og 16 sekunder bak Johaug. På bare ett år har hun dermed skrelt bort over ett minutt av avstanden opp til Norges suverent beste kvinnelige langrennsløper.

– Det har gått riktig vei, sier en smilende Fossesholm til TV 2.

Og hun får støtte av sjefen.

– Alt tyder på at Fossesholm har gjort mye rett i vinter, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til TV 2.

Men verdenscupåpningen i Ruka får ikke Fossesholm gå. Det bekrefter Iversen.

– Nei. Vi har en god plan som vi har lagt sammen med henne. Hun hadde ikke gått i Ruka selv om hun har vunnet i dag heller.

– Når ser vi henne i verdenscup, da?

– Lillehammer skiller seg ut. Det passer hennes plan, og så er det på hjemmebane.