Mener pågripelse «føltes som et drapsforsøk» – nå er saken mot politiet henlagt

KULEHULL: Slik så bilen til den tiltalte mannen ut etter biljakten med politiet.
KULEHULL: Slik så bilen til den tiltalte mannen ut etter biljakten med politiet. Foto: Privat
ÅLESUND (TV 2): Politiet løsnet flere skudd for å stanse den tiltalte «bildesperadoen» i fjor. Mannen anmeldte politibetjentene for flere forhold etter hendelsen, men nå er saken henlagt.

Politiet måtte løsne flere skudd for å få stanset «bildesperadoen» som 30. desember i fjor var nær å meie ned fem polititjenestemenn.

Mannen, som nå er tiltalt for «grov kroppsskade med særlig farlig gjenstand», er ikke fornøyd med politiets håndtering av saken.

Han har anmeldt flere polititjenestemenn for ulovlig bilforfølgelse, for å ha skutt mot ham og for ulovlig bruk av makt under pågripelse.

Spesialenheten for politisaker finner ingen holdepunkter i anmeldelsen og har valgt å henlegge saken.

– Det er ingen tvil om at jeg har trampet feil folk på føttene, men at denne saken blir henlagt synes jeg er helt hårreisende. Jeg tror ikke de har gått noe særlig inn i det som har foregått, sier mannen til TV 2.

Biljakt

Dramatikken startet da politiet fikk melding om mulig promillekjøring på Skåla utenfor Molde. Det ble gjort gjentatte forsøk på stanse mannen, som smadret flere politibiler i biljakten som varte i 45 minutter.

– Vi lå etter ham og kastet ut en spikermatte. Han kjørte ut i grøfta og forbi spikermatta hvor han forsøkte å kjøre på politifolk i et par tilfeller. I den forbindelse ble det løsnet skudd mot karosseriet på kjøretøyet for å få det stanset, fortalte operasjonsleder Tor André Gram Franck til TV 2 den 30. desember i fjor.

I et intervju med TV 2 legger ikke mannen skjul på at han har et svært langt rulleblad å vise til, med både voldsbruk og trusler. Likevel påpeker mannen i 40-årene at alle forholdene ligger minst ti år tilbake i tid.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i den historien politi og påtalemyndighet forsøker å fortelle. Dette eskalerte ut av alle proporsjoner på grunn av politiet, hevder mannen.

Han innrømmer å ha kjørt bil i alkoholpåvirket tilstand. Politiet ble varslet om kjøringen via AMK, som hadde mottatt en bekyrmingsmelding om mannen.

– Jeg gikk på medisiner, og sammen med alkohol var det en dårlig kombinasjon. Da jeg plutselig fikk blålys i bakspeilet, handlet jeg med aggresjon, forteller mannen.

45 MINUTTER: Biljakten varte i 45 minutter, og det ble gjort flere forsøk på å stanse mannen. Politiet måtte løsne flere skudd. Foto: Privat
45 MINUTTER: Biljakten varte i 45 minutter, og det ble gjort flere forsøk på å stanse mannen. Politiet måtte løsne flere skudd. Foto: Privat

«Opplevde det som et drapsforsøk»

Mannen har anmeldt polititjenestepersoner ved Møre og Romsdal politidistrikt for flere straffbare forhold. I anmeldelsen beskriver han blant annet hvordan han opplevde skuddene «som et drapsforsøk».

– To skudd i frontruta og kuler som suser rett forbi hodet mitt viser jo at de prøvde å ta livet av meg, hevder mannen til TV 2.

– Har du forståelse for at du ble oppfattet som farlig?

– Jeg vet ærlig talt ikke. Jeg oppfatter at de prøver å rettferdiggjøre handlemåten sin. De kunne håndtert dette på en annen måte, mener han.

De anmeldte politibetjentene forklarer derimot at skuddene var rettet mot bilens karosseri da mannen ruset motoren, og kjørte «det bilen gikk» mot den ene tjenestebilen.

– Politiet opplevde det som svært skremmende og var redd for at dette kunne gå alvorlig galt, har førstestatsadvokat Ingvild Thorn Nordheim tidligere uttalt til TV 2.

Vil klage på vedtaket

Spesialenheten for politisaker, som har etterforsket saken, finner ingen holdepunkter i anmeldelsen og har valgt å henlegge saken.

– Jeg kommer til å klage, sier mannen.

Straffesaken mot «bildesperadoen» kommer opp i Romsdal tingrett 4. og 5. desember.

– Det blir godt å bli ferdig med saken, sier tiltalte.

Aktor sier at det vil bli fremmet erstatningskrav for skadene som ble påført bilene. Ifølge tiltalen klarte to patruljer å rygge unna i siste liten mens en annen politimann klarte å løpe til side i siste liten.

Tiltalen sier at mannen hadde en promille på 1,04 da villmannskjøringen fant sted.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook