TO KAMPER UNNA: Lars Lagerbäck og Martin Ødegaard skal prøve å lede Norge til EM i mars neste år.
TO KAMPER UNNA: Lars Lagerbäck og Martin Ødegaard skal prøve å lede Norge til EM i mars neste år. Foto: NTB Scanpix

Slik spilles den avgjørende EM-playoffen

Norge får hjemmekamp også i en eventuell finale dersom de slår Serbia i semifinalen i EM-playoffen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det ferdige playoff-kartet for EM-kvalifiseringen i mars trukket.

Fra før var det klart at Norge møter Serbia i semifinalen på Ullevaal 26. mars, og fredag ble også to andre viktige elementer klare.

For det første ble det avklart at Norge - dersom de slå serberne - også får spille selve finalekampen hjemme på Ullevaal fem dager senere. For det andre ble det klart at motstanderen i den kampen eventuelt heter enten Skottland eller Israel.

Det var allerede klart at Skottland var ett av lagene i den andre semifinalen.

– Det er drømmetrekning for Norge. Serbia blir den klart tøffeste oppgaven i mars. Klarer Norge å vinne den, vil de være klare favoritter mot Skottland eller Israel på Ullevaal noen dager senere. Det var ekstremt viktig å få hjemmekamp, og det fikk vi, sier Jesper Mathisen.

Kandidatene Skottland - og i forlengelsen av det potensielt Norge - kunne trekke fredag var Bulgaria, Israel, Romania og Ungarn.

Dersom Norge vinner playoffen, havner man i EM-gruppe med England og skal spille en av tre EM-kamper mot verdensstjernene på Wembley. Det ble også klart fredag*, fordi Skottland og England er felles arrangører av EM-gruppe C. Dersom Norge «kaprer Skottlands plass», skal Norge også inn i den EM-gruppen.

Den endelige playoffen - med enkeltstående semifinaler og en enkelt finale - ser slik ut:

Nivå A:

 • Island-Romania
 • Bulgaria-Ungarn
  Finalen spilles i enten Bulgaria eller Ungarn

Nivå B:

 • Bosnia-Herzegovina - Nord-Irland
 • Slovakia-Irland
  Finalen spilles i enten Bosnia eller Nord-Irland

Nivå C:

 • Skottland-Israel
 • Norge-Serbia
  Finalen spilles i enten Norge eller Serbia

Nivå D:

 • Georgia-Hviterussland
 • Nord-Makedonia - Kosovo
  Finalen spilles i enten Georgia eller Hviterussland

Semifinalene spilles 26. mars og finalene 31. mars 2019.

Baserte seg på Nations League-innsatsen

Playoffen baserer seg først og fremst på nasjonenes innsats i Nations League høsten 2018, der Norge som kjent vant sin gruppe på nivå C og dermed var sikret en bonussjanse dersom ikke man klarte å kvalifisere seg via den vanlige kvaliken i 2019.

Gruppe A:

 1. ItaliaGruppe B:

 1. Belgia
 2. Russland
 3. Danmark

Gruppe C:

 1. Ukraina
 2. Nederland

 3. Vinner playoff D eller A

Gruppe D:

 1. England


 2. Vinner playoff C

Gruppe E:

 1. Spania


 2. Vinner playoff B

Gruppe F:

 1. Tyskland


 2. Vinner playoff A eller D

Ettersom 20 nasjoner gikk direkte til EM i år, hvorav dem de fleste av dem som vant sine grupper i Nations League, måtte playoffen fylles opp av lag som i utgangspunktet var lavere nede på Nations League-rangstigen.

 • Fra nivå A i Nations League var det kun Island som kvalifiserte seg direkte til EM, og dermed ble det tre ledige plasser i playoffen som måtte fylles opp av lag fra lavere nivå.
 • Fra nivå B kvalifiserte alle utenom Bosnia-Herzegovina, Slovakia, Irland og Nord-Irland seg, og dermed skal de fire lagene kjempe om en EM-plass på det nivået.
 • Fra nivå C kvalifiserte kun Finland seg, og dermed ble det en ledig plass i playoffen.
 • Fra nivå D kvalifiserte ingen av nasjonene seg, og dermed gikk playoffplassene til de fire som var best i Nations League.

De matematisk kyndige vil erfare at det var fire ledige plasser (tre på nivå A og én på nivå C), som skulle fylles opp av de fire best rangerte lagene som ikke hadde sikret seg EM-plass på annet vis. Dermed får både Bulgaria, Israel, Romania og Ungarn, rangert som nummer fem, seks, sju og åtte på nivå C, en ekstra mulighet. Fredagens trekning dreide seg om plassering av dem i kartet.

* Grunnen til at Norges potensielle EM-lokasjon ikke var 100 prosent spikret før fredag var at Skottland kunne blitt trukket mot enten Romania eller Ungarn, som også er vertsnasjoner i EM. Da kunne Norge risikert å ende opp i Bucuresti (sammen med Amsterdam) eller Budapest (sammen med München) om de skulle kvalifisere seg, men det slipper man å ta hensyn til nå.

Deler av selve EM-gruppene er også nå enda mer klare etter fredagens trekning. Se oversikt i tabellen over!