KRAFTIG VÅPEN: En MK48 torpedo lastes inn på angrepsubåten USS «Minnesota» mens den ligger til kai på marinebasen Haakonsvern.
KRAFTIG VÅPEN: En MK48 torpedo lastes inn på angrepsubåten USS «Minnesota» mens den ligger til kai på marinebasen Haakonsvern. Foto: Chief Petty Officer Travis Simmons/US Navy

Her laster amerikansk atomubåt torpedoer i norsk havn

Haakonsvern-anløpet fant sted dager før Russland viste muskler mot Norge og NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske marinens 6. flåte delte torsdag bilder på Twitter av den amerikanske angrepsubåten USS «Minnesota», da den nylig anløp Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern utenfor Bergen.

– Dette skyldes nok et økt alliert nærvær og en mye større amerikansk interesse for nordområdene. Den russiske ubåttrafikken har økt etter innføringen av de nye ubåtklassene Severodvinsk og Borej, sier forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen til TV 2.

En annen amerikansk ubåt var samtidig på topphemmelig tokt i Middelhavet, for å følge russisk aktivitet.

En angrepsubåt er svært godt egnet som etterretningsplattform og er blant de mest effektive antiubåtvåpen som finnes.

E-tjenesten: – Ti russiske ubåter deltok

Den amerikanske atomubåten gjestet Haakonsvern bare dager før russiske ubåter seilte ut fra Kola, for å delta i Russlands største ubåtoperasjon siden den kalde krigen.

Ti russiske ubåter deltok. Målet for noen av ubåtene var ifølge Etterretningstjenesten å nå Atlanterhavet uten at NATO oppdaget dem.

– I slutten av oktober deployerte ti undervannsbåter fra sine baser på Kola til det nordlige Norskehavet. Målet for noen av disse var å nå Atlanterhavet uten å bli oppdaget, opplyser Etterretningstjenesten til TV 2.

PÅ TOKT: USS «Minnesota» gjestet Haakonsvern bare dager før Russland startet en massiv ubåtoperasjon i nord.
PÅ TOKT: USS «Minnesota» gjestet Haakonsvern bare dager før Russland startet en massiv ubåtoperasjon i nord. Foto: Chief Petty Officer Travis Simmons/US Navy

En av dem var den atomdrevne angrepsubåten av typen «Severodvinsk», som opererer fra sin hjemmebase rundt 50 kilometer fra den norsk-russiske grensen.

Ifølge Etterretningstjenesten er «Severodvinsk» «svært kapabel», og kan ramme overflatefartøyer, andre ubåter og mål på land.

I høst øvde Russland på bastionforsvaret, som betyr å nekte NATO tilgang til Østersjøen, Nordsjøen og Norskehavet. Store fareområder ble etablert i Norges økonomiske sone.

Ifølge Etterretningstjenesten brukte Russland ubåtoperasjonen til å vise muskler mot Norge og NATO.

– Russland ønsker med denne operasjonen å demonstrere at de er i stand til å forsvare sine baser på Kola og samtidig kunne true eventuelle overføringer av militære styrker og forsyninger fra USA til Europa.

– Samtidig blir dette en test på om vi og våre allierte er i stand til å oppdage og håndtere dette, skriver Etterretningstjenesten i en epost til TV 2 fredag.

Egnet for kystnære operasjoner

Den reaktordrevne angrepsubåten USS «Minnesota» av Virginia-klassen er ifølge en FFI-rapport spesielt egnet for kystnære operasjoner, og har gode muligheter for samarbeid med spesialstyrker.

PÅ TOKT: Den atomdrevne angrepsubåten USS «Minnesota» har hjemmebase i Groton.
PÅ TOKT: Den atomdrevne angrepsubåten USS «Minnesota» har hjemmebase i Groton. Foto: MC1 Shannon D. Barnwell/US Navy

Ifølge FFI kan ubåter av Virginia-klassen ha med opptil 38 torpedoer eller kryssermissiler for utskytning fra torpedorommet.

De har fire torpedorør tilpasset MK48 torpedoer, som er utviklet for ubåtene til den amerikanske marinen.

Undervannsvåpenet MK48 med «advanced capabilities» har en konvensjonell ladning med 295 kilo høyeksplosiver egnet til å senke atomubåter.

Flere amerikanske angrepsubåter har gjestet Haakonsvern de siste årene, og i økende grad mottar Norge allierte anløp til farvann i Nord-Norge.

Den russiske militære aktivteten har økt i Barentshavet de siste årene, og Nordflåtens ubåter gjennomfører jevnlig tokt og øvelser i Barentshavet og tilstøtende havområder.

Hemmelighold

Det er et omfattende hemmelighold rundt allierte lands ubåttokt i norske og europeiske farvann. I Norge skjermes opplysninger om toktene av hensyn til nasjonale forsvars- og sikkerhetsinteresser.

Tidligere denne måneden kunne imidlertid ABC News gi et sjeldent innblikk, da TV-kanalen fikk adgang til USS «Florida» av Ohio-klassen som var på tokt i Middelhavet.

– Da ABC News sendte David Muirs USS Florida-reportasje, tenkte mange at én amerikansk ubåt fulgte russisk aktivitet. Ikke så fort! Det var TO (kanskje flere): Florida i Middelhavet og USS Minnesota i Nord-Atlanteren, som her laster torpedoer i Norge, skriver den amerikanske marinens 6. flåte på Twitter torsdag.

I oktober 2017 opplyste Forsvarsstaben til TV 2 at flere allierte atomubåter er i norske havner og farvann. Norske strålevernmyndigheter anslo i 2018 at Norge mottok 30-40 anløp i året av franske, britiske og amerikanske reaktordrevne ubåter. Anløpene var i hovedsak såkalte Brief Stop Personnel, mannskapsbytte, og lasting av forsyninger i norsk farvann.