GRÅTKVALT: Ingvild Flugstad Østberg slet med å holde tårene tilbake da hun torsdag fortalte om startnekten.
GRÅTKVALT: Ingvild Flugstad Østberg slet med å holde tårene tilbake da hun torsdag fortalte om startnekten. Foto: Terje Pedersen

To norske skitalenter fikk samme beskjed som Østberg forrige vinter

Tilfellet Ingvild Flugstad Østberg er ikke unikt. Også i yngre rekker er det problemer med å oppfylle helseattesten.

En gråtkvalt Ingvild Flugstad Østberg informerte på en pressekonferanse torsdag at hun ikke får gå på Beitostølen og i Ruka på grunn av helsemessige årsaker.

Allerede i juni sa langrennsledelsen sa nei til deltakelse i rulleskirenn og på treningssamling for Flugstad Østberg.

– Det er helsemessige årsaker der ikke alle krav i helseattesten er innfridd, uttalte Østberg.

Men skistjernens historie er langt fra unik. Også i de yngre klassene har det vært tilfeller av at løpere har fått startnekt. To ungdommer ble i fjor nektet start i en stor, internasjonal konkurranse.

TV 2 har snakket med foreldrene til begge ungdommene. De bekrefter at deres håpefulle ble nektet start i en stor, internasjonal konkurranse sist vinter fordi de ikke fikk godkjent helseattest. Foreldrene understreker at de ikke har noe å utsette på ordningen med helseattest.

Ansvar

– Men, langrennssjef Espen Bjervig, TV 2 vet at ungdommene likevel kunne gå nasjonale renn i Norge?

– Den helsemessige forskjellen kan jeg ikke forklare, men metodikken i hvorfor det er slik: Når vi (Norges Skiforbund) melder på utøvere til renn, så er det vårt ansvar hvem vi melder på. Når det er nasjonale renn, så er det utøverens klubb som melder på. Og da kan ikke Skiforbundet gå inn og overprøve en påmelding. Men klubbene kan gjerne innføre helseattest som vi har.

– Ønsker Skiforbundet det?

– Jeg tror vårt informasjonsarbeid går gjennom organisasjonen Sunn Idrett og at vi gjennom det skal påvirke med å gi god informasjon. Idrett skal i utgangspunktet være noe som er sunt. Og man skal ikke behøve å gå til lege for å konkurrere på ski. Vi skal jobbe mye og tett med Sunn Idrett, slik at de unge får gode holdninger.

- Inkonsekvent

TV 2s langrennsekspert, Petter Skinstad, er selv aktiv langrennsløper. Han mener at innføring av helseattest var et godt tiltak og at det er bra å se at den virker.

– Personlig synes jeg at helseattesten burde gjelde uavhengig av type skirenn. Og at attesten heller burde knyttes til ski-lisensen, som alle som skal gå skirenn må ha for å delta. Slik ordningen fungerer i dette tilfellet her, så fremstår det inkonsekvent. Det gis rom for å konkurrere selv om man av helsemessige årsaker ikke burde ha gjort det.

– I dag er helseattest noe landslagsløpere må ha og løpere som er så heldig at de får representere Norge. Ved at attesten ble en del av ski-lisensen ville man få bedre muligheter til å følge opp utøvere. Og det er spesielt viktig med tanke på de unge løperne. Det er her det er aller viktigst å gi tett oppfølging, sier Petter Skinstad.

Helseattest er utarbeidet etter et samarbeid med tre andre grener: orientering, friidrett og skiskyting. Også organisasjonen Sunn Idrett har vært med på arbeidet. Attesten består av to deler: Egenerklæring og legeundersøkelse. Legen undersøker hjerte, lunger, puls, blodtrykk, høyde/vekt og hemoglobin (blodverdier).

– Det er viktig med helseattest, for det er store belastninger som løperne skal ut på, sier Bjervig.

TV 2s langrennsekspert kjenner godt til attesten.

– Den egenerklæringen som vi utøvere må fylle ut dreier seg stort sett om vekt og eget forhold til vekt og egen kropp, forklarer Petter Skinstad.

Til det svarer langrennssjef Espen Bjervig:

– I langrenn, som i andre kondisjonsidretter, vil vi alltid komme opp i problemstillinger med vekt og helse - opp mot til slutt resultater. Det er er jo en grunn til at vekt er en del av helseattesten.

Øker bevisstheten

– Hva har helseattesten bidratt til?

– Større bevissthet blant utøvere, oss ledere og helsepersonell. Og selvsagt har vi kartlagt mange og rådgitt mange utøvere, sier Bjervig.

– Helseattest er et godt tiltak fra Skiforbundet og de andre forbundene. Det er også godt å se at den faktisk benyttes når det er behov for det. Og at utøvernes helse kommer først. Det er viktig at denne følges opp og at det gjøres grep der man finner avvik - særlig blant yngre utøvere, hevder TV 2s langrennsekspert, Petter Skinstad.

Dette er spørsmålene utøverne må besvare i helseattesten:

 • Har noen i nær familie hjertesykdom (foreldre, søsken)?
 • Har du hatt noen sykdommer siste 3 måneder?
 • Har du hatt noen andre vesentlige sykdommer tidligere?
 • Har du noen alvorlige allergier?
 • Har du hatt skader siste 3 måneder?
 • Har du hatt skader siste 3 år?
 • Har du hatt tretthetsbrudd?
 • Bruker du medisiner og/eller p-piller? Du er selv ansvarlig for å sjekke alle medikamenter mot dopingreglementet!
 • Bruker du kosttilskudd? (inkl. pulver, drikker, piller/kapsler, barer) Spesifiser type og mengde
 • Har du gått på diett eller gjort vesentlige kostholdsendringer siste året? Spesifiser hvilke endringer
 • Har du hatt angst, depresjon eller andre psykiske lidelser av minst 3 måneders varighet de siste 3 årene?
 • Får du/har du fått oppfølging for en spiseforstyrrelse/anstrengt forhold til mat og kropp? Spesifiser når
 • Hender det at du kaster opp maten? Spesifiser hvor ofte
 • Er du bekymret fordi du mister kontroll over hva eller hvor mye du spiser?
 • Tenker du mye på å slanke deg/redusere vekt?
 • Har du i løpet av det siste året gått ned i vekt? Spesifiser hvor mye
 • Vil du si at mat og vekt tar for stor plass i livet ditt? Spesifiser
 • Andre forhold?
 • For jenter: Ca. hvor mange ganger pr år har du menstruasjon? Dato for siste menstruasjon: