EKSPERT: Fioana Hill inntok vitneboksen under riksrettshøringen i Washington torsdag.
EKSPERT: Fioana Hill inntok vitneboksen under riksrettshøringen i Washington torsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Russland-ekspert advarer mot konspirasjonsteori

Russland-eksperten Fiona Hill advarte under torsdagens riksrettshøring mot en konspirasjonsteori om Ukraina som er blitt populær blant republikanere.

President Donald Trump og hans allierte har bidratt til å fremme en teori om at myndighetene i Ukraina forsøkte å påvirke presidentvalget i USA i 2016, ifølge Fiona Hill.

Hill, som tidligere var den øverste Russland-eksperten i Det hvite hus, advarer mot å spre det hun beskrev som en oppdiktet historie.

– Dette er en oppdiktet historie som er blitt begått og spredt av Russlands sikkerhetstjenester, sa hun under høringen i Representantenes hus.

– Russland bak

I likhet med flere amerikanske etterretningstjenester slo hun fast at Russland – og ikke Ukraina – sto bak en kampanje for å påvirke det amerikanske valget i 2016.

Hun advarte om at russiske myndigheter forbereder seg på å gjør det samme fram mot valget i USA neste år.

Russiske myndigheter selv har gjentatte ganger nektet for at de har stått bak valgpåvirkning.

Konspirasjonsteorien om ukrainsk valgpåvirkning var én av sakene Trump tidligere i år ønsket at ukrainske myndigheter skulle granske. I tillegg ønsket han seg en etterforskning som involverte Joe Biden, som kan bli Trumps motkandidat neste år.

Bekrefter Giulianis rolle

Både Russland-ekspert Hill og diplomaten David Holmes omtalte torsdag rollen som Donald Trumps personlige advokat angivelig har hatt.

Holmes fortalte at Giuliani kom med flere uttalelser som viste at han jobbet for at Ukraina måtte igangsette etterforskninger, blant annet av Biden-familien.

Joe Biden kan bli Trumps motstander i presidentvalget i USA neste år.

Fiona Hill fortalte at Giuliani fremmet saker som etter hennes syn «kunne hjemsøke oss på et senere tidspunkt».

– Og jeg føler det er der vi er i dag, la hun til under en høring i Representantenes hus.

Begge vitnene fortalte også om rollen til USAs EU-ambassadør Gordon Sondland, som forklarte seg under en høring dagen før.

Holmes fortalte om en telefonsamtale mellom Sondland og Trump som han også har beskrevet tidligere. Diplomaten overhørte angivelig Trump spørre om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ville få i gang «etterforskningen». Sondland svarte at Zelenskyj ville gjøre alt Trump ba om, ifølge Holmes.

(©NTB)