TIL MADRID: Ola Elvestuen reiser søndag til Madrid og klimatoppmøte.
TIL MADRID: Ola Elvestuen reiser søndag til Madrid og klimatoppmøte. Foto: Stian Lysberg Solum

klimastrid i regjeringen:

Elvestuen (V) med kald skulder til Frp

MADRID (TV 2): Fremskrittspartiet frykter for norske og europeiske arbeidsplasser, og kaller de norske klimamålene overambisiøse. – Vi skal være i front, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Fremskrittspartiet kaller nå Norges klimamål «overambisiøse».

For regjeringen vil ha med EU på å slippe ut 55 prosent mindre klimagass i 2030 enn vi gjør nå.

Samtidig har USA gått ut av Parisavtalen og i Kina og India øker klimautslippene kraftig.

– Mens Norge og EU har forpliktet seg til tidenes mest ambisiøse klimaavtale og kutter utslipp i et rekordtempo, kan land som Kina og India fortsette utslippsfesten i et tiår til, sier Fremskrittspartiets Terje Halleland til TV 2.

– Jeg savner USA og jeg savner et mer ambisiøst Kina fremover, sier Erna Solberg til TV 2.

Frp-krav

Fremskrittspartiet og Halleland forventer at klima- og miljøminister Ole Elvestuen (V) strammer opp Kina og India. Han reiser til Madrid og klimatoppmøte på søndag.

– Nå reiser Elvestuen ned til Madrid og skal være med på klimatoppmøte i neste uke og vårt krav til han er at vi begynner å se utover Norges grenser og stiller krav til at andre land skal bidra til klimakutt, sier Halleland.

Han mener Norges utslipp i det store bildet blir små.

– Følger man framskrivningene som India og Kina har hatt de siste ti årene, så slipper de ut 5.000 millioner tonn mer i 2030 enn de gjør i dag. Samtidig som Europa og Norge bare kutter 900 millioner tonn, sier han.

FRP: Terje Halleland er energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet.
FRP: Terje Halleland er energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet. Foto: Jon Olav Nesvold

Han krever at Norge og Europa ikke inngår nye forpliktelser uten de store nasjonene.

– På tidligere klimatoppmøter har vi dessverre sett at europeiske land, inkludert Norge, har påtatt seg overambisiøse mål som fremstår med begrenset effekt på de globale klimagassutslippene, og som i tillegg har virket konkurransevridende. Jeg forventer at enhver ny forpliktelse fra Elvestuen, også må forplikte andre land utenfor det europeiske markedet, sier Frp-politikeren.

– Hvilke særnorske forpliktelser er problematiske?

– Det er en oppfordring til at EU skal øke sine krav til 55 prosent og Frp tror at hvis ikke resten av verden er med på å øke sine utslippskutt vil det være vanskelig for Europa i en sånn situasjon å konkurrere med resten av verden, sier Frp-politikeren.

– Hvordan da?

– Alle klimakuttene som nå foreligger har en kostnad og hvis norsk næringsliv har en betydelig høyere kostnad per produserte enhet, vil produksjonen flytte ut av Norge og Europa, hevder Halleland.

Han frykter for norske arbeidsplasser.

– Ambisjonsnivået må være slik at norske bedrifter ikke flagger ut. Hvis ikke vi får med Kina og India, så kommer dette til å bli kjempetøft.

Kald skulder fra Venstre

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen gir en kald skulder til regjeringspartner Frp.

Han vil heller heve ambisjonene.

– Vi skal være i front. Svaret er at vi må slutte med fossile drivstoff og fossile energikilder, sier Elvestuen til TV 2.

FORSTERKE MÅLENE: Ola Elvestuen vil at Norge skal heve ambisjonene sammen med EU.
FORSTERKE MÅLENE: Ola Elvestuen vil at Norge skal heve ambisjonene sammen med EU. Foto: Berg-rusten, Ole

– Vi skal vise at vi har vilje til å forsterke våre mål. Den store utfordringen i Madrid er å få flere land til å øke sine ambisjoner, sier Elvestuen, som sier han skal snakke med kinesiske myndigheter.

– Hvorfor skal vi kutte så mye når Kina og India fremover øker utslippene?

– Fordi vi alle må gjøre det vi kan for å få ned utslippene. Her er det viktig at land er i front. Vi sammen med Europa er i front, så skal vi påvirke at andre land gjør det samme.

– Men blir ikke det bare små kutt når man ser hva de store utslippslandene holder på med?

– Men kan ikke bare se på enkeltkuttene. Det handler om å lede an i utviklingen vi må gjennom for å vise hvordan man får til utslippskutt samtidig som man har en økonomisk utvikling. Det vi gjør på transport, enten det er på elbil eller elferjer, og det vi får til innen tungtransport, dette har en større betydning utover Norges grenser, sier Elvestuen.

– Så det er ingen grunn til å frykte at norske bedrifter vil flagge ut, slik Frp frykter?

– Nei, vi er konkurransedyktige. Tvert imot ser vi at klimapolitikk driver næringsutvikling over hele landet. Det lønner seg å være i front.