JULEGAVETIPS: Wenche elsker å gi bort mat, og i dagens luke viser hun oss hvordan du pakker inn grytebrød.
JULEGAVETIPS: Wenche elsker å gi bort mat, og i dagens luke viser hun oss hvordan du pakker inn grytebrød. Foto: Mastiff

wenches julekalender

Eltefritt grytebrød – den perfekte julegaven

Luke 5: Spiselige julegaver er populært, så hvorfor ikke prøve deg på et eltefritt grytebrød som kan gis bort? Wenche viser deg hvordan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne deigen passer til en gryte 20-22 centimeter i diameter.

Dette er en grunnoppskrift, prøv deg fram og tilsett mel, frø og nøtter etter eget ønske.

Deigen kan lages morgen eller kveld, den trenger 10-12 timers heving før brødene stekes.

Du trenger en jerngryte med lokk eller en tykkbunnet emaljert gryte med lokk. Smør gryten med litt olje i bunnen før den varmes opp, da er du sikker på at brødet ikke fester seg i bunnen.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.

Dette trenger du:

  • 400 g hvetemel/spelt
  • 300 grovt hvetemel/spelt
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl linfrø
  • 1 ts salt
  • 1/5 ts tørrgjær
  • 6 dl kaldt vann

Slik gjør du det:

Bland sammen alt det tørre. Tilsett vann og rør sammen til en glatt, klissete deig. Dekk bakebollen med et lokk eller plast og sett til heving i 10-12 timer på kjøkkenbenken.

Før steking må gryten med lokk settes på nederste rille i kald stekeovn og varm opp til 250 grader.

Ta ut den varme gryten (husk tykke grytekluter). Dryss eventuelt litt grovt mel eller semulegryn i bunnen av gryten. Hell og fordel deigen i gryten, glatt den til på toppen. Legg på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen.

Senk temperaturen til 230 grader og stek brødet i 45-50 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10-15 minutter. Bank forsiktig på brødet. Det skal være en hul lyd når det er ferdigstekt og toppen skal være gyllen.

Hvelv brødet over på en rist. Det er fristende å skjære i brødet med en gang, men la det hvile minst 30 minutter før det skjæres opp.

Pakk brødet i et kjøkkenhåndkle ved oppbevaring. Dersom du vil gi det bort i gave, kan du pakke det inn i gråpapir og surre hyssing rundt pakken.

Det er for mange den perfekte julegaven!