
wenches julekalender
Eltefritt grytebrød – den perfekte julegaven
Luke 5: Spiselige julegaver er populært, så hvorfor ikke prøve deg på et eltefritt grytebrød som kan gis bort? Wenche viser deg hvordan.
Denne deigen passer til en gryte 20-22 centimeter i diameter.
Dette er en grunnoppskrift, prøv deg fram og tilsett mel, frø og nøtter etter eget ønske.
Deigen kan lages morgen eller kveld, den trenger 10-12 timers heving før brødene stekes.
Du trenger en jerngryte med lokk eller en tykkbunnet emaljert gryte med lokk. Smør gryten med litt olje i bunnen før den varmes opp, da er du sikker på at brødet ikke fester seg i bunnen.
Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.
Dette trenger du:
- 400 g hvetemel/spelt
- 300 grovt hvetemel/spelt
- 1 dl havregryn
- 1 dl linfrø
- 1 ts salt
- 1/5 ts tørrgjær
- 6 dl kaldt vann
Slik gjør du det:
Bland sammen alt det tørre. Tilsett vann og rør sammen til en glatt, klissete deig. Dekk bakebollen med et lokk eller plast og sett til heving i 10-12 timer på kjøkkenbenken.
Før steking må gryten med lokk settes på nederste rille i kald stekeovn og varm opp til 250 grader.
Ta ut den varme gryten (husk tykke grytekluter). Dryss eventuelt litt grovt mel eller semulegryn i bunnen av gryten. Hell og fordel deigen i gryten, glatt den til på toppen. Legg på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen.
Senk temperaturen til 230 grader og stek brødet i 45-50 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10-15 minutter. Bank forsiktig på brødet. Det skal være en hul lyd når det er ferdigstekt og toppen skal være gyllen.
Hvelv brødet over på en rist. Det er fristende å skjære i brødet med en gang, men la det hvile minst 30 minutter før det skjæres opp.
Pakk brødet i et kjøkkenhåndkle ved oppbevaring. Dersom du vil gi det bort i gave, kan du pakke det inn i gråpapir og surre hyssing rundt pakken.
Det er for mange den perfekte julegaven!