TV-PREDIKANT: Jan Hanvold er leder i det kristne mediehuset Visjon Norge.
TV-PREDIKANT: Jan Hanvold er leder i det kristne mediehuset Visjon Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

TV-pastoren brukte studenter til å gjøre gratisarbeid på privat hytte

Studenter ved Visjon Norges bibelskole utførte gratisarbeid på den private hytta til den kontroversielle TV-pastoren Jan Hanvold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den første episoden av dokumentarserien «Norge bak fasaden» forteller TV 2 historien om Dariusz Stawniski.

Den polske 59-åringen bor på hemmelig adresse i Oslo, fordi han mener at han ble utnyttet og svindlet da han gikk på en bibelskole i Drammen.

«Norge bak fasaden» kan du se på TV 2 Sumo.

Bibelskolen er eid av Visjon Norge, der den omstridte TV-pastoren Jan Hanvold er sjef.

Dariusz forteller at han, sammen med flere andre polske studenter, ble overbevist av en polsk pastor om å komme til Norge.

Han og hans medstudenter skulle studere ved bibelskolen. De skulle gjøre husarbeid og enkle arbeidsoppgaver, mot at de fikk studere bibelen. Men ifølge Dariusz ble de stadig brukt til å gjøre tungt fysisk arbeid.

Ble brukt til å renovere Hanvolds hytte

Dariusz var én av et tjuetalls polakker som ble hentet av den polske pastoren Maksymillian Pyra til bibelskolen. 59-åringen sier at de fleste som kom dit, var fattige, og sto i vanskelige livssituasjoner.

TV-PASTOR: Jan Hanvold er leder i den omstridte kristne organisasjonen Visjon Norge.Skjermdump/Visjon Norge
TV-PASTOR: Jan Hanvold er leder i den omstridte kristne organisasjonen Visjon Norge.Skjermdump/Visjon Norge

I sin dagbok skriver Dariusz om lange arbeidsdager, der de ble kjørt rundt i en varebil og satt til å gjøre tungt fysisk arbeid.

Ved enkelte anledninger skjedde dette på privat eiendommene til ledelsen i Visjon Norge.

I november 2015 forteller Dariusz til TV 2 at han og flere andre polske studenter ble satt til å demontere en hytte som skulle flyttes til Sande i Vestfold. Ifølge Dariusz tok det én måned å demontere hytten, og den skal ha blitt satt på lagring på en låve.

Dariusz hevder at alle de involverte visste at dette var Visjon Norge-sjefens hytte. Det samme sier flere av de andre polske studentene som dokumentar-teamet i «Norge bak fasaden» har vært i kontakt med.

ARBEIDSDAG: Et privat bilde viser Dariusz og andre studenter ved bibelskolen en arbeidsdag. Foto: Privat
ARBEIDSDAG: Et privat bilde viser Dariusz og andre studenter ved bibelskolen en arbeidsdag. Foto: Privat

Mener det var dugnad

Hanvold er lederen i Visjon Norge, som er Norges største kristne TV-kanal. Han ble bredt omtalt i norske medier i 2016 da NRK Brennpunkt avslørte at penger som ble samlet inn til Visjon Norge endte opp i selskaper med tilknytting til Hanvolds privatøkonomi.

TV 2 har ved flere anledninger forsøkt å få Jan Hanvold til å stille til intervju, men TV-pastoren har ikke svart på våre henvendelser.

Teamet i «Norge bak fasaden» får derimot treffe rektor ved bibelskolen, Arne Pedersen.

Han bekrefter at det ble utført arbeid på en hytte, men mener det var snakk om en dugnad.

– For det første var det ingen som mottok lønn for å gå på bibelskolen. Det er jo noe alle visste før de begynte på bibelskolen. Det er riktig at ved noen tilfeller var det dugnad for Jan Hanvold, sier Pedersen.

– Hva snakker vi om da? Hans hytte, eller hjem?

– De rev en hytte han skulle sette opp igjen. Det var etter skoletid, sier Pedersen.

Tror ikke på Stawinski

TV 2 har etter dette intervjuet gjort et nytt forsøk på å få Hanvold i tale om rivingen av hytten, uten å lykkes.

Hanvold og flere ansatte i Visjon Norge fikk følgende spørsmål:

– Er det vanlig at studenter gjør tungt manuellarbeid for ledelsen i Visjon Norge uten å motta betaling?

– Hva tenker du om at flere kilder TV 2 har vært i kontakt med hevder de ikke fikk penger for å jobbe for Visjon Norge, og at de mener du (Hanvold) visste hva som skjedde fordi de jobbet hos deg?

Hanvold har ikke besvart våre spørsmål, og en ansatt i Visjon Norge sier til TV 2 i en telefonsamtale at Hanvold tar kontakt om han har mer å tilføye.

Rektor Arne Pedersen svarer på e-posten, og ønsker å understreke at det var både polske og norske personer som var med på å rive hytten, og at de polske studentene ikke hadde hovedansvaret for rivingen.

Mandag ettermiddag mottok TV 2 en e-post fra Visjon Norges advokat, der de skriver følgende:

«Innslaget på TV2 etterlater et feilaktig inntrykk av at TV Visjon Norge har en forbindelse til en underliggende straffesak som programmet synes å basere seg på. På vegne av TV Visjon Norge, finner man derfor grunn til å gjøre uttrykkelig at de ikke er part i straffesaken. Videre bes korrigert at Maksymillian Pyra ikke er pastor i TV Visjon Norge. Endelig vil TV Visjon Norge gi uttrykk for at det ikke festes noe lit til forklaringen til Dariusz Stawinski.»