TROFÉSANKER: José Mourinho vant Europaligaen med Manchester United og har sanket titler i samtlige klubber han har vært i. Det er likevel ikke en garanti for Spurs-suksess, mener Brede Hangeland.
TROFÉSANKER: José Mourinho vant Europaligaen med Manchester United og har sanket titler i samtlige klubber han har vært i. Det er likevel ikke en garanti for Spurs-suksess, mener Brede Hangeland. Foto: Scanpix/TV 2

Skeptisk til om Mourinho blir en suksess i Tottenham

To verdener kolliderer når José Mourinho nå tar over Tottenham etter sparkingen av godt likte Mauricio Pochettino, mener TV 2s eksperter.

Så skjedde det som for noen år siden virket som en av de mest utenkelige tankene.

José Mourinho (56) tar over Tottenham, som under Mauricio Pochettinos ledelse har representert en motvekt til de øvrige toppklubbenes heftige pengebruk.

– To verdener som kolliderer

Med mindre finansielle muskler maktet likevel Pochettino å bygget et lag som tok seg hele veien til Champions League-finalen forrige sesong. Pokalene har imidlertid uteblitt, og den elendige sesongstarten ble argentinerens bane.

Nå går det mot et av de heftigste stilskiftene man kan tenke seg i Premier League, mener TV 2s fotballekspert Brede Hangeland. Han er forbløffet over nyheten som ble sluppet tidlig onsdag morgen.

– Man går fra den mest langsiktige og best likte treneren i Pochettino, som åpenbart har brydd seg om klubben, fansen og spillerne til en mann som på mange punkter befinner seg på den andre enden av skalaen. Mourinho er mest opptatt av å vinne, ikke at det skal se fint ut. Han er også opptatt av seg selv og spiller en helt annen type fotball. Han tror ikke noe spesielt på å utvikle noe over tid, sier Hangeland.

– Dette er to verdener som kolliderer. For en tid siden virket det helt usannsynlig å tenke at Mourinho skulle ta over Tottenham.

Han tror ikke umiddelbart at den tidligere Chelsea-, Real Madrid-, Inter- og Manchester United-manageren blir noen suksess i Tottenham. Etter Mourinhos exit i United ble det konkludert med at han ikke hang med på utviklingen fotballen har tatt de siste årene med Jürgen Klopps Liverpool og Pep Guardiolas Manchester City.

– Det var konklusjonen den gangen, og den var solid. Det blir spennende å se om han kommer inn med de samme ideene og er den gamle Mourinho, eller om han har fornyet seg og tenker nytt. Det er helt tydelig at han var akterutseilt mot slutten av tiden i United, sier Hangeland.

To sterke personligheter

Den tidligere Premie League-stopperen tror imidlertid ikke at Mourinho kommer til å returnere til manesjen med en offensiv og risikofylt fotball, som virker å være trenden i 2019. Til det er suksessen til blant andre Klopp for stor.

Ekspertkollega Simen Stamsø-Møller er skeptisk til om Mourinho, som har bygget sine triumfer på solide og gjerrige lag, lykkes.

– Foreløpig kjenner jeg ikke på at dette er noen kjempegod match. Jeg tror at Mourinho kommer til å være på sitt aller, aller beste i starten. Han kommer til å si de riktige tingene og gjøre mye bra. Faren er at det blir giftig på lang sikt. Hans merittliste gjør at han fortjener supporternes gunst, sier Stamsø-Møller.

Og sjansen har Mourinho fått av Tottenhams styreformann Daniel Levy, som i alle år har vært bilde utad på at klubben ikke har så mye å rutte med. Levy har vært sparsom med lønninger og ikke punget ut store summer for stjernespillere. Nå er spørsmålet om det er Mourinho eller Levy som har endret kurs.

– Dette er en beskjed fra Levy om at nå handler det om å vinne pokaler og få til ting med en Spurs generasjon som er gode én og én, men ikke har fått det til sammen. Nå skal det vinnes, sier Stamsø-Møller.

– Levy er en nådeløs og kynisk mann. Han tenker ikke først og fremst på det sentimentale. Da hadde Pochettino fått sitte så lenge som han ville. Men Levy er en forretningsmann. Han er tøff. Det er Mourinho også. Her er det to veldig sterke personligheter, sier Stamsø-Møller.

Vil ikke latterliggjøre Mourinho

Hangeland er i likhet med Stamsø-Møller ikke sterk i troen på at Mourinho blir noen suksess på lang sikt, men er klar på at man må vokte seg for å latterliggjøre den nye Spurs-sjefen.

Merittene i samtlige klubber han har vært i tegner et tydelig bilde av en trener og manager som vet hva som skal til for å vinne.

– Det er lett å gjøre ham til en karikatur, men det er han ikke. Han er en fagmann. Det er det han har overbevist Levy om. Han er nok også veldig opptatt av å reparere ryktet sitt etter tiden i United, sier Hangeland, som ser store utfordringer med et aldrende forsvar og stjerner som Eriksen på utgående kontrakt.

– Tottenham må gjøre store utskiftninger i stallen. Jeg er skeptisk til om Mourinho er rett mann i en sånn prosess. Han har vist at han er lite opptatt av klubbens ve og vel på lang sikt. Han er kun opptatt av titler.

Spørsmål og antakelser til side: Med Mourinho tilbake i Premier League blir det garantert mer show. Allerede 4. desember gjester Mourinhos Spurs Old Trafford og Ole Gunnar Solskjær. Så venter erkerival og gamleklubben Chelsea på hjemmebane 22. desember.

– Det blir episk. Vi er sikret et Premier League-sirkus. Det vil være en sedvanlig blanding av drama rundt de kampene der, sier Hangeland.

Så heng med. Historien har vist at der Mourinho er, blir det action ...