ÅPNET HJEMMET SITT: Agna driver «2a-heimen», som er et omsorghjem for barn og unge, på sin egen gård. Foto: Alex Iversen / TV 2
ÅPNET HJEMMET SITT: Agna driver «2a-heimen», som er et omsorghjem for barn og unge, på sin egen gård. Foto: Alex Iversen / TV 2

Farmen-Agna (47) har viet livet og gården sin til vanskeligstilte barn

Siden 2012 har Agna Hollekve og venninnen Tove Ølnes drevet omsorgshjem for barn og unge på Farmen-deltakerens gård i Sogndal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er to uker igjen før vinneren av Farmen 2019 skal kåres i en finale. Deltakerne har vært 100 år tilbake i tid i ni uker, og søndag kveld er det duket for tvekamp mellom Leif Kristian Tindeland og en annen av mennene på Lundereid gård.

Agna er dermed sikret en uke til på gården, men sogndølingens videre opphold skal preges av uventet sykdom.

Tidligere denne uken fortalte Agna TV 2 at hun ble sendt til sykehus da hun plutselig ble lam i venstre side av ansiktet. 47-åringen fikk påvist borreliose som følge av flåttbitt.

Tilbake i 2019 preges hun fortsatt av infeksjonen, selv om hun er på bedringens vei.

– Jeg er dessverre ikke helt i form ennå. Det er veldig uvant å måtte ta det med ro, sier hun.

Ønsket å jobbe med unge

Til vanlig er Agna vant til å være høyt og lavt hjemme på gården i Sogndal. Foruten å være gårdbruker, driver hun også omsorgs- og avlastningshjemmet «2a-Heimen» sammen med venninnen og vernepleieren Tove Ølnes.

Det hele begynte med at Agna overtok en familiegård i Sogndal tidlig på 2000-tallet.

– Det hadde jo ikke bodd mennesker eller dyr på denne gården på 30 år, så det var en del arbeid som måtte gjøres før den var oppe og stå, sier Agna.

47-åringen forteller at hun allerede den gang hadde et ønske om å skape en egen virksomhet for å hjelpe barn og unge i utfordrende livssituasjoner.

Med dyr som miljøarbeidere

Hun arrangerte allerede rideleirer, besøksgård, fungerte som beredskapshjem i helger og ferier, samt at hun hadde erfaring som fostermor. I 2012 bestemte hun og Tove seg for å drive med dette 24 timer i døgnet, og slik ble «2a-heimen» til.

– Tanken bak var å gi barn en plass å være, et sted å bo, hvor vi bruker dyrene i opplæring. Dyrene fungerer på sett og vis som miljøarbeidere, forklarer Agna.

Og dem er det mange av. Hester, to esler, ei sofa-geit – ja, du leste riktig – hunder, katter, kaniner og minigriser.

SOFA-GEIT: Geita Emma koser seg i sin helt egne sofa med installert varmelampe. Foto: privat
SOFA-GEIT: Geita Emma koser seg i sin helt egne sofa med installert varmelampe. Foto: privat

– Vi har faktisk ei geit som bor på en sofa med varmelamper. Akkurat nå har vi også minigriser inne i stua for å lære dem å omgås mennesker, sier Agna og humrer.

– Føler at de er verdt noe

På gården tilbyr de alt fra korte til lengre opphold for barn og unge etter hvilke behov de har. Her får de bidra med dyrehold og andre praktiske sysler.

– Det er jo mye jobb på en gård, så arbeidsoppgavene er mange og varierte. Jeg ønsker å gi de unge mestringsfølelse i det de gjør. Når de føler at de mestrer, får de også en følelse av å være verdt noe, forklarer Agna.

Hun innrømmer at veien til mestring og glede kan være lang for noen.

AGNAS GÅRD: Dette er Agnas gård i Sogndal hvor hun også driver «2a-heimen». Foto: privat
AGNAS GÅRD: Dette er Agnas gård i Sogndal hvor hun også driver «2a-heimen». Foto: privat

– Det kan være veldig tunge tak før det går rett vei. Det har vært mange tunge stunder, men når det snur, så betyr det så mye – for oss som jobber med dem også, forteller hun.

– Den beste tilbakemeldingen

Tilbakemeldingene kommer gjerne når ungdommene har blitt litt eldre og ser tilbake på tiden på gården.

– Det er ikke alltid ungdommene er enige med meg der og da. I deres øyne oppfattes jeg nok som en person som – det er litt satt på spissen å si at jeg er streng, men – ofte står på mitt, begynner Agna.

– Men når de år etterpå takker meg og sier: «Nå skjønner jeg hva du mente». Det må være den beste tilbakemeldingen man kan få, bedyrer hun.

Gjør det ikke for pengene

Fosterhjems- og beredskapshjem-ordninger har med jevne mellomrom vært i medias søkelys og blitt kritisert fordi aktører har hatt som mål å tjene penger på det. Agna avviser at pengene er årsaken til at hun jobber med det.

– Dette er overhodet ikke grunnen til at vi driver med dette. Samtidig tenker jeg at det er nødvendig å få betalt for denne jobben. For det er en jobb – på lik linje med alle andres jobber, sier hun og legger til:

– Vi har også forpliktelser til våre ansatte, samt at vi har driftutgifter som alle andre bedrifter. Det er like viktig for oss å ta vare på de som jobber her, som det er å ta vare på de som kommer hit for å få hjelp.

Da skattelistene for 2018 nylig ble offentliggjort, viste disse at Agna hadde en formue på i overkant av 8 millioner kroner. 47-åringen forsikrer om at dette ikke er penger på konto.

– Overskudd hadde vært fint, men dette er verdier i form av gården min og bygninger jeg har arvet av faren min, forklarer hun.

Se Farmen tirsdager, onsdager og søndager på TV 2 og TV 2 Sumo.