503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 314340151


Varnish cache server

Tar oppgjør med én type skigåer

TROMSØ: Hanne-Karine Holstad mener flere skigåere burde vise hensyn til andre brukere av marka.
TROMSØ: Hanne-Karine Holstad mener flere skigåere burde vise hensyn til andre brukere av marka. Foto: Privat
Søndag var Hanne-Karine Holstad vitne til noe i marka som fikk begeret til å renne over: – Hvis man bare tar beina fatt, eller har vært så dum å ta med seg hund, da er helvete løs.

«Kjære illsinte middelaldrende mann i kondomdrakt en ellers avslappende søndags formiddag...».

Slik begynner et Facebook-innlegg av Tromsø-væringen Hanne-Karine Holstad (36), skrevet etter en tur i Tromsømarka søndag formiddag.

Innlegget skrev Holstad etter at hun ble vitne til det hun beskriver som en skiløper som skjelte ut en eldre mann, som var så uheldig å tråkke i skiløypa.

– Det gjelder å ta hensyn, også til de som ikke går på ski, sier Holstad til TV 2, som har sett seg lei av enkelte skiløpere.

Det var Nordlys som først omtalte Facebook-innlegget.

– Alle kjenner typen

Selv var 36-åringen på tur med sine to hunder i Tromsømarka da hun så hendelsen.

– Alle kjenner jo typen. Det er de enkeltindividene som tar seg til rette i hele marka, på bekostning av alle andre som også ønsker å være aktive, sier Holstad og fortsetter:

– Med en gang snøen kommer, kommer også disse personene som ødelegger for turgåere, og også andre skiløpere, sier Holstad.

Som hundeeier har hun møtt på slike personer flere ganger, og beskriver hvordan det kan føles ut som om man er i veien.

– Det er definitivt et problem med hunder i marka. Stavtakene blir bredere og bredere jo nærmere de kommer, og det er visst ikke så nøye om de dulter borti hundene, sier hun.

TUR: Hanne-Karine Holstad bruker marka aktivt. Foto: Privat
TUR: Hanne-Karine Holstad bruker marka aktivt. Foto: Privat

Som oftest opplever hun blikk og småkommentarer. Denne søndagen var det derimot ikke hundene som var en plage i skiføret, men en eldre mann på gåtur med kona.

Det var dråpen som fikk begeret til å renne over for Holstad.

Tar plass

Ifølge Tromsøværingen gikk ekteparet foran henne i turløypa, til venstre for skiløypa. Plutselig går den eldre mannen over i skøytesporet.

– Akkurat da kommer «vidunderet» i full fart på ski. Han bråstopper og begynner å brøle til den eldre mannen, og gestikulerte noe voldsomt, forteller hun.

Holstad forteller at dette ikke er første gang hun opplever at skiløpere tar det hun mener er urettmessig mye plass i marka.

– Alle skal respektere hverandre i marka, og alle har forskjellig ambisjonsnivå. De fleste ønsker å være aktive og kose seg. Det er jo ikke akkurat noe verdenscuprenn midt uti Tromsømarka, sier hun.

Innlegget

I innlegget på Facebook, som er blitt delt en rekke ganger, skriver hun blant annet:

«Som aktiv og daglig bruker av marka så er man plutselig ikke velkommen lenger, så snart det blir skiføre. Brått er marka forbeholdt deg og dine med ski på beina, i følge dere selv.»

De som har kommentert innlegget, mener hun har truffet spikeren på hodet.

– Jeg har fått mange kommentarer, både muntlig og skriftlig. Og det har vært utelukkende positive tilbakemeldinger, forteller Holstad.

Hun presiserer at dette ikke er et angrep på personer som går på ski generelt, men mot enkeltpersoner som muligens glemmer at ikke alle går på ski.

MARKA: Hanne-Karine Holstad er ofte på tur med sine to hunder. Foto: Privat
MARKA: Hanne-Karine Holstad er ofte på tur med sine to hunder. Foto: Privat

– Ikke ukjent situasjon

Skiforeningens generalsekretær Erik Eide sier søndagens hendelse ikke er en ukjent situasjon.

– Dette er en type brukerkonflikt som oppstår med ujevne mellomrom. I Norge har vi en tradisjon for at man går på ski på vinteren, men det viktigste er jo at man kommer seg ut i marka uavhengig av hvordan man gjør det, sier Eide.

Han sier det særlig er i mellomsesongen vi nå befinner oss i at man finner ulike brukergrupper i marka.

– Nå er det folk på beina, på sykkel, på ski, eller med hund. Det er da det oppstår denne typen brukerkonflikt. Vi håper jo at folk klarer å finne en balanse, slik at man unngår konflikter, sier Eide.

Mange på tur

Han legger til at det både er krevende og kostbart å lage skispor, og at han håper folk finner andre steder å spasere enn i skiløypa.

– Det kan være greit å si ifra dersom noen bevisst jogger i skiløypa, men man må også kunne akseptere at folk kan gjøre feil, sier han.

Han oppfordrer til sunn fornuft og folkevett, og ber både skiløpere og andre om å vise både hensyn og tålmodighet i marka.

– Det burde heller ikke overraske de som er på treningstur at det er mange andre som også er ute på tur, enten det er barnefamilier på ski eller personer som bruker beina, sier Eide og legger til:

– Det er de som går raskt som må ta hensyn til de som ikke går like raskt. Og vi burde greie å være såpass harmoniske i marka at vi kan snakke ordentlig til hverandre.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook

Har du fått med deg disse klippene?

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 314340153


Varnish cache server

Vis mer