«Grønnsaksjulekake» med smakfullt tilbehør

Mens Wenche er borte, stepper Bent Stiansen inn som vikar. Han lager en smakfull og sunn «julekake».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Grønnsaksjulekake» med potetlefse, bakte rotgrønnsaker, selleripuré, tørkede frukter, valnøtter og krydderdressing.

Oppskriften er beregnet til 4 personer. Tidsbruk: Ca. 40 minutter.

  • 1 pose lefser
  • ½ sellerirot
  • 1 søtpotet
  • 2 gulrøtter
  • 3 persillerøtter eller pastinakk
  • salt og pepper
  • 1/5 potte frisk timian
  • 1/5 potte frisk rosmarin
  • ½ dl olivenolje

Sett ovnen på 200 grader varmluft.

Rens og skrell alle grønnsakene og del den i ½ cm tykke skiver, så de er mer eller mindre like i størrelse.

Bland grønnsakene med salt, kvernet pepper, timian, rosmarin og olivenolje.

Bak grønnsakene på et brett i ovnen i 20 minutter til de er møre.

I mellomtiden lages selleripure:

  • ½ sellerirot
  • 50 g smør (plantemargarin eller olivenolje for vegansk)
  • fløte (soyafløte for vegansk)
  • salt og pepper
  • ½ dl rosiner
  • ½ dl tranebær eller andre tørkede frukter
  • 1 dl valnøtter
  • salt og pepper

Rens sellerien og kutt den i 2 cm terninger.

Kok den mør i lettsaltet vann i ca. 15 minutter.

Sil av vannet og kjør sellerien til puré med smør, salt og pepper.

Bland i rosiner, tranebær og grovhakkede valnøtter.

På et ildfast fat monteres «grønnsaksjulekaken». Lefse nederst, så et lag med selleripuré, bakte grønnsaker og så det samme i et nytt lag.

Lag gjerne 4-5 lag med de peneste grønnsakene øverst.

Bak «julekaken» i 15 minutter ved 200 grader varmluft.

Serveres fra fatet med rucculasalat og krydderdressing.

Krydderdressing

  • 1 beger cremé fraîche
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt kumin
  • 1 ts karri
  • 2 ss limesaft
  • 1 ss sukker
  • salt og pepper
  • 1 pose rucculasalat til pynt

Bland alle ingrediensene og smak til.

Hvitkålsalat med fiken og sort pepper

  • 300 g hvitkål
  • 2 ss hvit vineddik
  • 1 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 1 ss grovmalt sort pepper
  • 50 tørket fiken i terninger
  • ½ dl olivenolje, extra virgine

Finsnitt kålen og legg den i en blandebolle. Ha på alle de andre ingrediensene og bland godt sammen.