TIL ULLEVAAL: Aleksandar Mitrovic scoret mot Ukraina, men til ingen nytte. Serberne møter Norge i Nations League-playoff i mars.
TIL ULLEVAAL: Aleksandar Mitrovic scoret mot Ukraina, men til ingen nytte. Serberne møter Norge i Nations League-playoff i mars. Foto: Andrej Isakovic

Serbia blir Norges motstander i Nations League-playoff

Portugal gjorde jobben borte mot Luxembourg og sikret EM-billett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge møter Serbia i playoff-semifinale på Ullevaal 26. mars. Det er klart etter at Portugal slo Luxembourg 2-0 søndag ettermiddag.

Den andre semifinalen spilles mellom Skottland og Israel/Bulgaria/Romania/Ungarn*. Loddtrekning avgjør hvilken nasjon som møter Skottland. Enten Romania eller Ungarn (eller begge) vil uansett flyttes opp på nivå A for å spre EM-vertsnasjonene på de ulike nivåene.

*Her forutsettes det at Ungarn ikke går til EM direkte

Bedre på nivå A?

De to semifinalevinnerne spiller finale. Der ligger en EM-billett i potten. Finalen spilles 31. mars.

På nivå A finnes foreløpig bare Island. Sveits vil etter alle solemerker slå Gibraltar borte i morgen. De tre plassene på nivå A vil fylles opp av nasjoner fra nivå C (Israel/Bulgaria/Romania/Ungarn). Et paradoks er at det trolig vil være lettere å komme til EM via playoff på nivå A enn på nivå C.

På nivå B møtes Bosnia og Nord-Irland (gitt at Ungarn ikke går til EM via vanlig kvalik) i den ene semifinalen. Den andre semifinalen spilles mellom Danmark/Irland og Wales/Slovakia.

Norge møter trolig England i EM

Det er allerede klart at England og Skottland (om de kvalifiserer seg) skal inn i gruppe D i EM. Norge tar etter all sannsynlighet over Skottlands plass i gruppe D om Lars Lagerbäcks mannskap tar seg til EM via playoff.

Da blir det gruppekamp mot England på Wembley. De to øvrige kampene skal spilles i Glasgow.

Dette kan endre seg om Romania eller Ungarn (som begge er vertsnasjoner) spiller semifinale mot Skottland i Nations League. Ungarn skal nemlig til gruppe F med Tyskland. Romania skal til gruppe C med Nederland.

Silva-magi

Serbia var avhengig av seier hjemme mot Ukraina samt portugisisk poengtap mot lilleputtnasjonen.

Det startet bra for Serbia. Dusan Tadic ga serberne ledelsen fra straffemerket etter ni minutters spill.

Samtidig var Luxembourg det farligste laget på Stade Josy Barthel. Cristiano Ronaldo gestikulerte og var tydelig misfornøyd med gressmatten.

Drøyt fem minutter før pause prikket Bernardo Silva en lekker pasning bak Luxembourg-forsvaret. Medtaket til Bruno Fernandes var silkemykt, og avslutningen kontant.

I Serbia utlignet Roman Jaremtsjuk for Ukraina. Aleksandar Mitrović satte press på Portugal igjen da han sendte Serbia opp i 2-1 ti minutter etter hvilen, men portugiserne hadde god kontroll på Luxembourg etter hvilen.

Like før slutt satte Cristiano Ronaldo inn sin 99. landslagsscoring. Ballen var på vei i mål, men Ronaldo fikk akkurat en tå på ballen før den passerte målstreken. Ronaldo har nå ti mål opp til den iranske legenden Ali Daei, som er den herrespilleren med flest landslagsmål.

Samtidig utlignet Artem Byesyedin i Serbia.