LIKER DET IKKE: Lars Lagerbäck er skeptisk til at EM skal spilles i 12 land.
LIKER DET IKKE: Lars Lagerbäck er skeptisk til at EM skal spilles i 12 land. Foto: Teigen, Trond Reidar

Skeptisk Lagerbäck: – Jeg synes det er mindre bra

Lars Lagerbäck liker ikke at EM skal spilles i 12 forskjellige land.

Mandag klokken 20.00: Se Malta-Norge

Etter den overbevisende 4-0-seieren mot Færøyene fredag, avslutter Norge EM-kvalifiseringen borte mot Malta mandag.

Kampen mot Malta blir en svært viktig del av forberedelse til playoffen i mars, hvor Serbia mest sannsynlig blir motstander.

– Vi må se an situasjonen etter trening med tanke på et par spillere. Det blir nok 2-3 endringer på laget, og maks fire, sier Lars Lagerbäck på søndagens pressekonferanse.

– Jeg synes det er mindre bra
EM i 2020 blir arrangert i juni og juli i 12 forskjellige byer i 12 forskjellige land. Det er første gang det vil være mer enn tre vertsnasjoner, og grunnen er at det i 2020 er 60 år siden det første EM i fotball.

Men Lars Lagerbäck innrømmer art han ikke liker at EM skal spilles i 12 forskjellige land.

– Jeg har aldri vært med på det før, og jeg synes det er et strukturelt og sportslig dårligere alternativ. Dessuten får landene som er med og arrangerer EM en fordel av å spille kampene hjemme. Det blir samtidig tøffere for fansen å prioritere. Så jeg synes dette er mindre bra, sier svensken.

Dersom Norge skulle klare bragden og slå Serbia, og dermed komme seg til EM, vet imidlertid Lagerbäck allerede hvor landslaget skal spille sine kamper.

– Dersom vi kvalifiserer oss så vet vi at vi skal spille kamper i Skottland og England. Det er jo en fordel for oss, for da kan vi begynne med detaljplanlegging allerede nå, poengterer han.

At playoffkampene først skal spilles i mars skaper utfordringer for landslagssjefen. Men han har allerede lagt en plan for hvordan landslagsledelsen vil jobbe frem mot de avgjørende kampene.

– Det som tar mest tid er å følge de 35 spillerne vi har som stamme. Vi ser 10-12 kamper i uken, og følger dem på dem måten. Vi har spillere i hele verden, så det er mest effektivt å se kamper på video, så reiser vi og ser på spillere om det finnes en spesiell grunn. Så kommer vi til å gjøre en reell analyse av sesongen og sende spillerne videoklipp for å holde det levende, sier Lagerbäck.

– Det blir en omstilling
Sander Berge mener oppgjøret mot Malta blir en viktig del av forberedelsene til playoffen.

– Det blir viktig å få en god kamp på starten. Vi ønsker å dominere og skape sjanser i 90 minutter. Vi vil holde nullen og skape nok sjanser til å score minst 2-3 mål. Forhåpentligvis kan det bidra til at vi er i form mot Serbia i mars, sier Berge, som innrømmer at det blir lenge å vente til mars.

– Det handler bare om å ta på oss den norske luen når vi møtes. Det er nok 20-30 klubbkamper før den tid. Det blir en omstilling slik at vi ikke starter på scratch, og jeg er opptatt av at vi kan bygge videre på prestasjonene. Vi ønsket jo å spille mer og ha ekstra samlinger, men vi må bare gjøre det best mulig med tanke på slik situasjonen er nå, mener han.

Uavgjortspesialist
Norge er ubeseiret i sine åtte siste kvalifiseringskamper og vil etter alt å dømme avslutte kvalifiseringen uten tap i sine ni siste. Åpningskampen i Spania er den eneste som er tapt, men altfor mange uavgjorte (alle de fem andre kampene mot de gode lagene) ødela for Lagerbäcks lag.

Å slå de svake lagene har Norge gjort regelmessig i mange år, og slik blir det sikkert mandag også. På 11 tidligere kamper mot Malta har Norge 9 seirer og 2 uavgjorte, total målscore 28-3. Bare Kypros (11 kamper, 11 seirer, 28-4) har fått mer juling.

Færøyene fikk tilsvarende behandling fredag. Etter fire kamper mot den øynasjonen har Norge like mange seirer og 15-0 i mål. Men i mars blir det skarpere motstand når Norge skal prøve å ta seg til det første EM- eller VM-sluttspillet siden 2000.