JEVNT: Temperaturene til uken vil stort sett fortsette slik de har vært i helgen.
JEVNT: Temperaturene til uken vil stort sett fortsette slik de har vært i helgen. Foto: StormGeo

Slik blir været:

Meteorologen advarer: Kan bli vanskelige kjøreforhold

Nedbør og overgang til mildere vær kan føre til glatte veier i deler av landet i starten av uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag er det stort sett oppholdsvær i hele landet. I Oslo-traktene har det hengt igjen litt nedbør i forbindelse med lavtrykket som passerte lørdag, men dette gir seg i løpet av dagen.

– Det vil klarne opp og bli en grei slutt på dagen, sier Cecilie Villanger, vakthavende meteorolog i StormGeo.

Det beste været denne søndagen, er det Vestlandet og Sørlandet som får, skal man tro meteorologen. Der blir det lite skyer og klart vær.

I Trøndelag blir det litt mer skyet og enkelte byger. Videre nordover er det oppholdsvær som vil prege enden på helgen.

– Det blir litt skiftende skydekke, men det vil nok være perioder med klarvær, sier Villanger.

Kaldt i nord

Når det gjelder søndagens temperaturer, er det Troms og Finnmark som får det kaldest.

– Der har det vært nede i nesten 20 minusgrader i natt. Nå ligger temperaturene rett i underkant av ti minus, sier meteorologen.

Langs kysten blir det derimot plussgrader. Varmest blir det på Vestlandet, som søndag formiddag har fem til seks plussgrader på det varmeste.

– Det vil nok stige litt mer utover dagen, men kun et par grader, sier Villanger.

Ellers har temperaturen steget noe i Sør-Norge de siste døgnene, men det er fortsatt kaldt og snakk om vinterlige temperaturer, understreker Villanger.

Vanskelige kjøreforhold til uken

Lørdag advarte Statens vegvesen om vanskelige kjøreforhold i Oslo, Akershus og Hedmark. Også til uken ser det ut til å bli vanskelige kjøreforhold i noen områder i Sør-Norge. Det skyldes fronter som kommer inn fra et lavtrykk som ligger i sør.

– Det kan gi en god del nedbør Østafjells, spesielt fra Agder gjennom Telemark og Buskerud og opp til Oppland, sier hun.

I disse områdene kan det komme 30 til 35 millimeter med nedbør. I sørlige områder vil dette komme som regn, mens i nord og i områder over 200 meter, vil det komme som snø.

– Det er verdt å nevne at det er mildere luft som kommer inn. Dermed vil temperaturene stige i løpet av dagen og snøgrensene vil også stige opp til 600 meter. Så en del av denne nedbøren vil gå over til sludd, regn og tung, våt snø, og da kan det bli en del vanskelige kjøreforhold i disse områdene i morgen, sier meteorologen.

Det aktuelle nedbørsfeltet vil flytte seg nordover i landet, ankomme sørlige deler av Nordland mandag kveld og flytte seg videre nordover de påfølgende dagene.

– Men det er ikke snakk om store nedbørsmengder nordover i landet, det meste gir seg underveis, sier Villanger.

Jevne temperaturer

Utover uken vil temperaturene holde seg relativt jevne. På Østlandet kan det stige to til tre grader, mens det antakeligvis vil synke noe på Vestlandet. I indre strøk i nord vil det fortsatt være relativt kaldt, men kanskje noe mildere enn det har vært i helgen.

Generelt i landet vil små, saktebevegende lavtrykk gi periodevis skyet vær.

– Samtidig bygger deg seg opp et høytrykk ved Russland. Det vil fra midten av uken strekke en rygg inn over Sør-Norge og deler av Nord-Norge, sier meteorologen.

Det innebærer at det onsdag, torsdag og fredag vil komme perioder med bedre vær. Det får Sør-Norge smake på på onsdag, mens torsdag er det nesten hele landet sin tur, før det fredag i hovedsak treffer landets nordlige strøk.