Vekker oppsikt med uttalelser:

PR-rådgiveren sa opp på grunn av BBC-intervjuet

I et intervju med BBC trekker Storbritannias prins Andrew blant annet frem et alibi som får folk til å heve øyenbrynene. Søndag melder Sky News at PR-rådgiveren sa opp på grunn av prins Andrews beslutning om å stille opp i intervjuet.

Det har stormet rundt britiske prins Andrew etter at den overgrepsdømte mangemilliardæren Jeffrey Epstein ble funnet død i cellen sin i august.

Epstein var tidligere dømt for seksuelle overgrep, og var på dødstidspunktet siktet for menneskehandel og for overgrep mot flere unge jenter og kvinner.

Epstein omgikk i mange år kjente politikere og andre kjendiser, blant dem Bill Clinton, Donald Trump – og prins Andrew.

Etter at historiene om Epstein begynte å rulle, har det vært stille fra den britiske prinsen, bortsett fra en uttalelse fra Buckingham Palace i august.

Deres vennskap var godt dokumentert, og i tiden før og etter Epsteins død har det blitt rettet overgrepsanklager også mot prins Andrew, som er sønn av dronning Elizabeth.

Snakker ut

Prinsen har benektet anklagene, og vært ordknapp om sitt vennskap med Epstein. I et intervju med BBC som ble sendt lørdag, bryter han stillheten.

Intervjuet er et resultat av et halvt års forhandlinger mellom BBC og det britiske kongehuset, skriver The Guardian.

Søndag melder Sky News at prins Andrews PR-rådgiver Jason Stein har sagt opp på grunn av prinsens beslutning om å stille opp i BBC-intervjuet.

Ifølge flere medier sa Stein opp for flere uker siden. Årsaken er altså, ifølge Sky News, at han var uenig i beslutningen om å stille opp i intervjuet.

Her er prins Andrew med armen rundt Virginia, i Ghislaine Maxwells bolig i London i 2001.
Her er prins Andrew med armen rundt Virginia, i Ghislaine Maxwells bolig i London i 2001. Foto: faksimile fra rettsdokumenter i Epstein-saken

Prinsens intervju har vakt svært sterke reaksjoner, melder CNN, og viser til at britiske medier søndag nærmest står i kø for å fordømme uttalelsene fra hertugen av York.

Anklager om sex med mindreårig

Virginia Giuffre, som tidligere het Virginia Roberts, hevder at hun ved flere tilfeller ble tvunget til å ha sex med prinsen mellom 2001, da hun var 17 år gammel, og 2002. Det skriver BBC.

– Jeg kan ikke huske at jeg noensinne har møtt henne. Jeg er helt overbevist om at jeg aldri har vært på nattklubben Tramp med henne, sier prins Andrew i intervjuet.

Virginia Giuffre under en pressekonferanse i august.
Virginia Giuffre under en pressekonferanse i august. Foto: AP Photo / Bebeto Matthews / File

Flere britiske medier, blant annet The Sun, har tidligere publisert et bilde som viser prins Andrew og Giuffre sammen i huset til Epsteins assistent Ghislaine Maxwell i London i 2001. Maxwell ble omtalt som «madam», altså Epsteins «bordellbestyrer».

Bildet er også gjengitt i amerikanske rettsdokumenter som ble offentliggjort i høst av blant andre The Black Vault. Dokumentene viser at Giuffre ga FBI flere bilder da hun ble avhørt av dem om saken i 2011.

I rettsdokumentene forteller vitner hvordan assistenten Maxwell arbeidet for å skaffe jenter til Epstein.

En svensk kvinne hevder i en forklaring gitt i 2016 at hun møtte prinsen og Virginia Giuffre hos Epstein på Manhattan, og at prinsen utførte en seksuell handling på henne der.

Pizza-alibi

Giuffre hevder at de to hadde sex 10. mars 2001. Prins Andrew mener på sin side at det ikke medfører riktighet, og forteller i intervjuet at han har alibi for den aktuelle kvelden.

Han mener at han den dagen hadde med sin datter Beatrice på pizzarestauranten Pizza Express, før han tilbragte kvelden hjemme.

– Å dra på Pizza Express i Woking (by i England, journ. anm.) er en veldig uvanlig ting å gjøre for meg, sier han i intervjuet, og fortsetter:

– Jeg husker det veldig godt.

Nå reagerer mange på at prinsen ikke kan huske å ha møtt Virginia Giuffre, samtidig som det later til at han husker et besøk på en pizzakjede svært godt.

– Pizzaen må ha vært fantastisk siden han husker det spesifikt, men ikke husker noe som helst annet, skriver en Twitter-bruker.

Avsluttet rettsprosessen

Dommer Richard Berman innvilget i slutten av august påtalemyndighetens henvendelse om å henlegge siktelsen mot Epstein, etter at han ble funnet død på cella si.

Dommer Berman valgte i stedet å la flere av kvinnene som har anklaget Epstein for overgrep, få mulighet til å fortelle sine historier.

Amerikanske myndigheter har lovet at eventuelle medskyldige i saken vil bli straffeforfulgt. Saken etterforskes også i Frankrike, som Epstein pleide å besøke med falskt pass.