Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter

Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter i Paris. Flere er pågrepet. Det er søndag ett år siden protestbevegelsen holdt sin første demonstrasjon.

PÅGREPET: En demonstrant pågripes av politiet i Paris under gule vester-demonstrasjoner. Foto: Kamil Zihnioglu/AP/NTB Scanpix
PÅGREPET: En demonstrant pågripes av politiet i Paris under gule vester-demonstrasjoner. Foto: Kamil Zihnioglu/AP/NTB Scanpix

78 personer ble satt i varetekt, og 124 ble tatt inn til avhør i Paris lørdag ettermiddag, skriver Reuters.

Demonstranter samlet seg både nord i byen ved metrostasjonen Porte de Champerret og ved Place d'Itale sør i Paris. Begge stedene brukte politiet tåregass mot demonstrantene. Enkelte demonstranter satte fyr blant annet på biler.

En rekke metrostasjoner i Paris var stengt lørdag, og svært mange politifolk var ute i gatene. Vaktholdet var særlig stort ved Triumfbuen ved Champs-Élysées, som var åsted for ukentlige protester og sammenstøt i fjor.

Det var ventet rundt 200 demonstrasjoner rundt om i Frankrike.

Ifølge landets innenriksminister Christophe Castaner deltok 28.000 personer i demonstrasjoner rundt om i landet lørdag. 4.700 av dem var i Paris.

Demonstrasjonene dabbet av

I Marseille samlet demonstrantene seg lørdag i rundkjøringer for å protestere.

Gule vester-demonstrasjonene har dabbet av i løpet av sommeren, men bevegelsens ledere håper å vekke den til live. Søndag er det ett år siden protestbevegelsen startet.

I de første demonstrasjonene i november 2018 ble det protestert mot regjeringens planer om å øke prisene på drivstoff. Etter hvert utviklet demonstrasjonene seg til protester mot president Emmanuel Macron og hans økonomiske reformer.

Skattekutt

Frankrike kutter mer enn 10 milliarder euro i skatter neste år, som følge av protestene.

Flere frontfigurer i protestbevegelsen mener at myndighetene ikke har gjort nok for å imøtekomme demonstrantenes krav.

– De gule vestene gjorde oss oppmerksomme på virkeligheten til millioner av mennesker, sa finansminister Bruno Le Maire fredag og lovet at regjeringen vil ta grep.