FORLOT ULLEVAAL: Erling Braut Haaland rusler i garderoben mellom lege Asle Kjellsen og assistenttrener Per-Joar Hansen fredag kveld.
FORLOT ULLEVAAL: Erling Braut Haaland rusler i garderoben mellom lege Asle Kjellsen og assistenttrener Per-Joar Hansen fredag kveld. Foto: Marius Simensen/Bildbyrån

Skadet Haaland spiller ikke mot Malta

Siste mulighet for å drille spisspar i kamp inn mot de avgjørende EM-kampene i mars kommer mot Malta mandag. Lørdag kom meldingen om at Erling Braut Haaland står over.

Norge-Færøyene 4-0

Ett av de største samtaleemnene forut for Norges kamp mot Færøyene var hvordan det ville gå med spissparet Joshua King og Erling Braut Haaland.

En liten kneskade på sistnevnte - som han pådro seg under treningen torsdag - førte til at partnerskapet aldri ble iverksatt. Etter kampslutt så flere med skepsis på at det nå neppe blir noen kamptrening på de to sammen før de avgjørende EM- play off-kampene i mars.

Lørdag kom også meldingen om at Haaland ikke er aktuell for EM-kvalifiseringskampene mot Malta på grunn av en mindre kjenning i kneet. Etter en totalvurdering står han over kampen for å restituere seg raskest mulig.

– Vi skulle jo naturligvis helst ha sett Braut Haaland sammen med King før vi møter Serbia. Vi får håpe at vi får det på Malta. Jeg tviler vel på at han spiller mot Malta, men vi får nå se. Lagerbäck visste jo det ikke heller, sa tidligere landslagssjef Egil Olsen like etter kampslutt fredag, og fikk støtte av Erik Thorstvedt.

– Det tviler jeg på, altså. Når han går av i dag, så kan jeg aldri tenke meg det, sa TV 2-eksperten.

Det viste seg altså å stemme.

– Han har en kjempeverdi. Må verne om flere hundre millioner kroner

Thorstvedt regnet med det var lite aktuelt for Braut Haalands arbeidsgiver Red Bull Salzburg å gi tommel opp for at en halvskadet 19-åring som er ettertraktet i hele Europa skal begi seg ut i en EM-kvalifiseringskamp for et norsk landslag uten sjanse for å kvalifisere seg direkte fra gruppen.

– Det er ikke bare det at han er en god spiller som de trenger, men nå har han jo en kjempeverdi. Vi snakker om flere 100 millioner kroner som de må verne om, sa den tidligere landslagskeeperen.

Thorstvedt delte Drillos ønske om å se de to sammen på topp, men nå er det ikke landslagskamper igjen før nettopp møtene med det som trolig blir Serbia og forhåpentligvis en nasjon til i mars.

– Det er litt rart at det ikke er noen kamp i vår, at det ikke blir noe tid til en treningskamp før Serbia-kampen, men det er vel slik med de internasjonale datoene, sa Thorstvedt.

Lagerbäck etter kamp: – Kan ikke tenke meg at det er alvorlig

I det tvilende Lagerbäck-intervjuet, som Drillo refererte til, sa svensken følgende om status for Haalands skade rundt 20 minutter etter kampslutt på Ullevaal:

– Han hadde fått litt kjenning etter treningen i går. Vi trodde at det skulle gå bra, for han syntes selv at han følte seg bra gjennom dagen. Men da han løp, så kjente han at det var en smerte. Jeg vet ikke hva det er for noe, men jeg kan ikke tenke meg at det er noe alvorlig.

Før det ble avklart at det var uaktuelt, håpet Lagerbäck at Haaland skulle være med på flyet til Malta søndag.

– Ja, det håper jeg selvsagt. Det er jo det beste for oss om vi får ha ham med, men jeg har ikke rukket å snakke med noen, og det medisinske teamet har ikke rukket å se på noe heller. Vi får se i kveld og i morgen hvordan han har det, sa landslagssjefen.

ØYEBLIKKET: Braut Haaland forlater Ullevaal-gresset fredag kveld.
ØYEBLIKKET: Braut Haaland forlater Ullevaal-gresset fredag kveld. Foto: M. Simensen/Bildbyrån

Fysioterapeuten: – Helt udramatisk

Landslagets fysioterapeut, Thomas Ødegaard, avdramatiserte også situasjonen fredag kveld, og avkreftet at det var en skadesituasjon som ble forverret i løpet av oppvarmingen.

– Nei, det var det ikke. Det er en helt ufarlig lidelse, men det er smertefullt. Da er det ikke vits i å presse verken han eller andre. Han fikk en liten irritasjon i kneet sitt på trening i går. Det er helt udramatisk, men han hadde litt vondt på oppvarmingen. Da var vi alle enige om at når han har vondt, så skal vi ikke ta noen sjanser for hans del. Vi har friske folk på siden, så da ble valget greit i den sammenheng. Vi drar hjem nå, og så skal vi sjekke litt nærmere i kveld, sa han til TV 2.

Braut Haaland var fredag opprinnelig tatt ut i startelleveren og så klar ut for å representere det norske A-landslaget for tredje gang i karrieren da han under oppvarmingen gav beskjed om at det var på tide å få reserve Alexander Sørloth i mer intensiv oppvarming. Ironisk nok oppstod øyeblikket der kneskaden ble allmenn kjent så å si samtidig som spisstjernens far, Alf-Inge Håland, ble intervjuet av TV 2 som del av oppkjøringssendingen til kampen på Ullevaal.

Far Håland har selv opplevd hvordan alvorlige skader kan være med på å prege en spillerkarriere, og fikk direkte spørsmål om sønnens fremtid så å si idet 19-åringen altså kastet inn håndkleet i bakgrunnen.

– Plutselig kommer det en takling eller den typen ting. Han kan ikke vente altfor lenge heller?

– Neida. Det går jo sjeldent slik som du planlegger. Du må av og til følge magefølelsen, for all del. Men foreløpig har han det bra. Han lever drømmen og spiller Champions League, de leder tabellen i Østerrike og han utvikler seg stadig hver eneste dag. Han er på en god plass, svarte far Håland.

Pappa Håland før kamp: – I kapitalismens verden, er det markedet som bestemmer

Storklubbene står etter sigende i kø etter det norske supertalentet, som er toppscorer i Champions League med sju mål på sine fire første kamper i turneringen for Red Bull Salzberg. Far og agent Alf-Inge bekrefter at han langt ifra er en spiller som er på tilbud for potensielle kjøpere.

– Neida, det er han selvfølgelig ikke. Men det får vi se den dagen. Det er så enkelt at i kapitalismens verden, så er det til sjuende og sist markedet som bestemmer.

– Når blir Salzburg for lite for din sønn?

– Det er klart at vi tenker jo på det, for all del, sammen med klubben. Men foreløpig har han det veldig bra i den klubben han er. Vi har jevnlige diskusjoner. Salzburg er en flott klubb, og de forstår også at spillere kommer dit og forhåpentligvis får en sjanse i en større liga etter hvert. De har forstått sin posisjon i fotballen, men det er diskusjoner som vi tar med dem. Han er tross alt ennå bare 19 år, så han har heldigvis mye å gå på. Det er sikkert fristende for litt større klubber, men det er en dialog. Uansett er det til sjuende og sist spilleren som har det siste ordet, sa pappa Håland.

Les også: Braut Haaland overgår Ødegaard: - Første gang vi har gjort dette

Se Malta-Norge mandag fra 20.00 på TV 2 Sumo og TV 2!