Røykla Ullevaal med bluss

Da Norges kamp mot Færøyene startet, ble det fyrt opp en rekke bluss på tribunen og ropt «hater NFF». Aksjonen var et innlegg i den pågående bluss-debatten.

Norge-Færøyene 4-0

Da Norges kamp mot Færøyene startet fredag, ble det fyrt opp en rekke bluss på tribunen på Ullevaal.

Blussene lyste opp stadion og røykla store deler av den.

Like før kampen startet bredte det seg et rødt flagg som dekket for en del tilskuere på Bendit-tribunen oppe i svingen bak det færøyske målet. Flagget ble deretter fjernet idet blussene ble antent.

Samtidig begynte en gruppering supportere - anslagsvis 30-40 i tallet - fra samme område å rope. Fra feltet kunne man høre «Hater, hater, hater NFF». NRK, som også omtaler hendelsen, anslår at rundt 15-20 bluss ble skutt opp.

Se video av hendelsen i videovinduet øverst!

Hele seansen varte i overkant av et par minutter, før det så ut til at de fleste av de aktuelle involverte forlot Ullevaal stadion.

Bilder og video fra sosiale medier viser at også flere andre supportere - blant dem barnefamilier - flytter på seg på tribunen.

Røyken som oppstod påvirket ikke spillet, og oppgjøret ble aldri stoppet, slik vi har sett eksempler på i Eliteserien denne sesongen. Norges Fotballforbund må imidlerid regne med et etterspill og trolig en bot etter at UEFA-delegaten har levert sin rapport.

– En protest fra folk som ikke er glade i NFF

Debatten rundt bruk av bluss på fotballkamper i Norge har rast de siste ukene. Supporterne ønsker mer bruk, og det har versert rykter i forkant av oppgjøret om at det skulle oppstå en markering på nasjonarenaen i forbindelse med årets siste landskamp.

– Slik jeg har forstått det er det en protest fra folk som ikke er glade i NFF på grunn av pyroreglementet. Det å gjøre det på landskamp er mest effektivt for å straffe forbundet, for da får forbundet bot av UEFA. Jeg tror det er så enkelt, sier Ole Kristian Sandvik, Norsk Supporterallianses person med ansvar for landskamper og kontakt med NFF/NTF.

– Er dette den riktige måten å gjøre det på?

– De får frem et budskap. For de supporterne som gjorde det kan det være rett. Det var ingen som ble skadet. Det gikk rolig for seg. Det er en fortsettelse av det som har skjedd på Eliteserie-arenaene de siste to ukene, sier han.

Sandvik understreker at blussingen ikke er i regi av Norsk Supporterallianse.

– Dette har ikke noe med NSA å gjøre. Det er privatpersoner, og det var også ved siden av NSA-feltet. Men jeg føler NFF må snu i pyro-saken. Det er snart et samlet Klubb-Norge enige om også, virker det som.

Twitter-brukeren @heiavif er blant dem som opplyser om at ingen barnefamilier ble skremt bort under opptrinnet.

«En liten statement her! De som blusset på kampen i dag, har aldri skremt bort noen. Undertegnede med fler, ba på forhånd flere barnefamilier om å trekke til siden grunnet denne aksjonen! God kok, fikk frem budskapet.» skriver vedkommende.

Yngva Haavik i NFF sier dette om hendelsen:

– Over 10 000 og god stemning på tribunen er veldig bra med tanke på at selve EM-kvalifiseringen er kjørt. Ikke minst ble det fire mål og en overbevisende seier. Det er vårt fokus. Vi var forberedt på at det kunne bli en markering i starten av kampen, og politiet hadde god kontroll. Utover det ønsker vi ikke å kommentere blussingen. Vi regner med UEFA vil ønske en forklaring fra oss. Den dialogen tar vi med UEFA når den tid kommer.