Verdenseneren trosset farens råd: – Han ble forbannet

Før karrierens viktigste sesong har Anders Mol (22) tatt et valg verken faren eller makkeren er særlig begeistret for.

Mange kakestykker er blitt servert på kjøkkenbordet til ekteparet Marit og Ragnar Berntsen i Naustdal utenfor Førde.

Med et dampbakeri som familiebedrift trenger ikke anledningene å være veldig store for at søtsakene finnes frem - og i det siste har det vært mange av dem.

Barnebarnet deres, Anders Mol (22), har nemlig flyttet inn for vinteren. For folk flest er han mest kjent for å utgjøre den ene halvdelen av verdens beste sandvolleyballpar, men i Naustdal er han bestemors «kosegutt».

Men bevertningenen og dullingen til bestemor er ikke den eneste grunnen til at 22-åringen har flyttet inn.

Denne vinteren spiller han nemlig innendørsvolleyball for Førde - et av Norges beste lag.

– Jeg har savnet å være en del av et større lag. I sandvolleyballen er vi en liten gjeng som reiser mye sammen, og selv om jeg ikke er lei av dem, er det godt å få nye impulser. Det er jo utrolig gøy å spille innendørs, sier Mol.

PÅ BESØK HOS BESTEFORELDRENE: Anders Mol (i midten) bor hos bestemor Marit Berntsen (til v.) og bestefar Ragnar Berntsen i vinter. Foto: Elias Engevik
PÅ BESØK HOS BESTEFORELDRENE: Anders Mol (i midten) bor hos bestemor Marit Berntsen (til v.) og bestefar Ragnar Berntsen i vinter. Foto: Elias Engevik

Større skaderisiko

Men valget om å spille eliteserievolleyball i idrettshaller i hele vinter, er langt fra ukontroversielt. Med flere spillere på banen å forholde seg til og et hardere underlag å lande på, vedgår Mol at risikoen for å pådra seg skader er større enn om han hadde trent i sanden.

Likevel vil han holde på med det før hans viktigste sesong i karrieren. En sesong som etter planen skal ende med OL-medalje.

– Er dette gambling?

– Mange vil si det, men jeg føler ikke det selv. Jeg føler at jeg har god kontroll på det som skjer på banen. Så lenge alt er under kontrollerte forhold, og alt er bra for meg, så tror jeg at det kommer til å gå helt fint, sier Mol, og banker i bordet.

– Det har gått veldig fint til nå. Vi får håpe at det fortsetter sånn.

Brå slutt på innendørskarrieren

Før han ble en av de aller største profilene i sandvolleyballsirkuset, satset 22-åringen fra Strandvik på en karriere som innendørsspiller. Talentet var ubestridt - og med sin enorme rekkevidde ble han interessant for utenlandske proffklubber.

Som 19-åring signerte han for den belgiske toppklubben Noliko Maaseik. Der fikk innendørskarrieren en brå slutt.

– Jeg varmet opp da jeg plutselig kjente at det gjorde vondt i venstre bryst. Umiddelbart tenkte jeg at det var noe galt med hjertet, så jeg sa fra til treneren min. Jeg så for meg et «worst case scenario», sier Mol.

Han ble hentet av ambulansen og kjørt til sykehuset. Røntgenbildene derfra viste at det ikke var noe galt med hjertet, men at toppen av lungen hadde kollapset og løsnet.

– Etter det hadde jeg to måneder med rehabilitering, så var jeg tilbake på banen igjen. Da skjedde det samme igjen, sier Mol, og legger til:

LUNGEKOLLAPS: Anders Mol måtte operere etter at lungen kollapset to ganger. Foto: Privat
LUNGEKOLLAPS: Anders Mol måtte operere etter at lungen kollapset to ganger. Foto: Privat

– Sesongen var over for min del.

– Skjedde det fordi du spilte på hardt underlag?

– Det kan godt hende, men jeg er også blitt fortalt at det er fordi jeg var lang, høy og tynn. Da er jeg visst den perfekte kandidaten for noe sånt, sier tometersmannen.

Drømmer om OL-gull

Etter hendelsene i Belgia dro Mol hjem til Norge og bestemte seg for å slutte med innendørsvolleyball. Nok var nok.

– Jeg ga meg fordi lungene kollapset, men jeg hadde samtidig en drøm om å vinne OL-gull for Norge. Det er umulig i innendørsvolleyball, fordi vi ikke har nok gode spillere til å skape et godt landslag. Derfor visste jeg innerst inne at jeg kom til å satse på sandvolleyball til slutt. Og nå var timingen riktig, sier Mol.

Sammen med sin makker, Christian Sørum (23), har han med sand mellom tærne blitt verdens beste på rekordtid. Duoen leder verdensrankingen suverent, er dobbelt europamester og har en bronse fra VM.

Få nordmenn har større gullsjanser i neste års OL enn dem.

Bekymret makker

– Hva tenker Christian om at du spiller innendørs før en så viktig sesong?

– Han er veldig redd for at jeg skal skade meg, men han har forståelse for at jeg gjør dette også. Jeg tenker jo på ham når jeg er på banen. Vi er jo sammen om dette. Hvis jeg blir skadet er hele ladet ødelagt, sier Mol.

SUKSESSPAR: Anders Mol (f.v) og Christian Sørum jubler for en av sine mange seiere i år.
SUKSESSPAR: Anders Mol (f.v) og Christian Sørum jubler for en av sine mange seiere i år. Foto: Christian Charisius /DPA

– Og hva tenker din far (Kåre Mol, som også er duoens trener)?

– Han ble jo forbannet. Han liker det heller ikke. Så jeg har gått litt imot dem, egentlig. Men så lenge jeg gjør de riktige tingene og er fornuftig, så backer de meg. De er ikke fornøyde, men alle kan jo ikke være det, sier han.

Diskuterte avgjørelsen

På Østlandet sitter makker Christian Sørum og følger med på kampene han spiller.

– Jeg har tenkt tanken på at han skal bli skadet. Han har hatt noen fall og kollisjoner med andre folk, men jeg stoler på at det går bra, sier han, og fortsetter:

– Skaderisikoen er jo større innendørs, så hadde jeg kunne valgt, hadde jeg sagt nei. Men så får ikke jeg den samme gleden av å spille innendørs som ham, og det er jo en god måte å holde kroppen i gang gjennom vinteren.

Sandvolleyballparet har sammen diskutert Mols avgjørelse, og kommet til enighet om at han må ta det forsiktig.

– Jeg tenker på Christian hver gang jeg hopper, så jeg minner meg selv på at jeg må ta det litt med ro, sier Mol.

– Men klarer du å ta det med ro om det står om et avgjørende poeng i siste sett?

– Ikke hvis det er femte sett, tie-break og det står om kampen. Jeg hater å tape, og en skal jo leve også! Men da må jeg bare tenke på Christian og pappa som sier: «Anders du må passe på». Da kommer det til å gå helt fint, sier han.