Skiskytterne fikk viljen sin etter hanskestrid

HAR SIGNERT: Johannes Thingnes Bø og resten av utøverne på elitelagene har signert nye løperkontrakter med Norges Skiskytterforbund.
HAR SIGNERT: Johannes Thingnes Bø og resten av utøverne på elitelagene har signert nye løperkontrakter med Norges Skiskytterforbund. Foto: Berit Roald
Uenigheten med forbundet er løst.

Dagen før skiskytterne sesongåpner på Sjusjøen har utøverne og forbundet omsider kommet til enighet rundt et par betente spørsmål.

TV 2 får opplyst at utøverkontraktene nå er signert av alle løperne på elitelagene. Denne vil gjelde umiddelbart og fram til mai 2021.

– Det er godt å komme i mål etter en lang prosess. Nå som sesongen starter er det viktig for utøverne å holde fokus på det de skal: å prestere i toppen, sier kommunikasjonssjef i Norges Skiskytterforbund, Emilie Nordskar.

Åpner for ny leverandør
Det ene stridspunktet man har funnet en løsning på er bruken av hansker. Gjennom forbundets utstyrsavtale med Odlo har utøverne i utgangspunktet vært pålagt å bruke hansker derfra. Men som NRK tidligere har meldt, har flere av skiskytterne vært alt annet enn fornøyd med kvaliteten.

– Vi kan ikke la medaljer eller verdenscupseire ryke fordi vi fryser på fingrene, har Tarjei Bø uttalt til statskanalen.

Nå har utøverne fått viljen sin: Framover kan de velge om de vil bruke Odlos hansker, eller hansker fra en ny samarbeidspartner.

– Vi har sluppet til en ny leverandør. Selv om vi mener Odlo leverer produkter av høy kvalitet, har vi fått mange tilbakemeldinger på at hanskene ikke passet for alle på laget. I samarbeid med Odlo har vi derfor sluppet opp på avtalen og inngått en hanskeavtale med Kinetixx, som tilbyr skreddersydde hansker, sier hun.

Den nye leverandøren har allerede vært på Sjusjøen og tatt mål av hender.

– Betyr dette at verdien på avtalen med Odlo også reduseres?

– Det blir en reduksjon på avtalen med Odlo, men som Kinetixx dekker opp for. Totalen påvirker ikke forbundets økonomi, sier Nordskar.

Hun hevder utøverne er komfortable med den nye hanskeleverandøren.

– Det opplever vi at de er. Vi fikk gode tilbakemeldinger fra dem i går, sier hun.

Høyere stipend
Utøverne og forbundet har også kommet til enighet når det gjelder stipend og privat markedsføring:

Stipendene til hver enkelt utøver økes med 15 prosent, fra 130 000 kroner til 150 000 kroner, fra om med 1. januar 2020. Løperne kan også selge en ekstra logoplassering, som tidligere ikke har vært solgt fra forbundets side.

– Løperne kan selge en logoplassering på bøffen, som er en attraktiv passering for partnere og private sponsorer.

– Får utøverne også bruke egne klær når de ikke trener eller konkurrerer i forbundsregi?

– Nei, ellers er det ingen endring. Det er fortsatt slik at vi i forbundet vil sikre god synlighet til våre partnere. Samtidig som utøverne får gjennomslag for en del ting, sikrer vi forbundet tilstrekkelig med inntekter så vi kan opprettholde dagens satsning og landslagsstrukturen, sier Nordskar.

Utøverne har i tillegg fått kontraktsfestet at premiepenger fra stafettcupen går tilbake til utøverne som konkurrerte, eller fordeles på hele laget dersom de selv ønsker det.

Skiskytterne stiller til pressetreff på Sjusjøen klokka 14 i dag.

Lik TV 2 Sporten på Facebook