Litauens president har benådet to spiondømte russere

Frode Berg i byretten i Moskva. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Frode Berg i byretten i Moskva. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald
OSLO/VILNIUS/BERGEN (TV 2): – Nå må Russland ta neste skritt, sier politikeren bak lovendringen som åpnet for spionutveksling.

To russiske spioner som soner sine straffer i Litauen ble benådet torsdag, ifølge et dekret som ble lagt ut av presidentens kontor fredag morgen.

– Benådningene ble innvilget i samsvar med anbefalingene fra benådningskommisjonen og endringene i straffeloven som ble vedtatt fra parlamentet, opplyser pressevakten ved presidentens kontor ifølge TASS.

Nyhetsbyrået AFP siterer fredag formiddag den russiske etterretningssjefen på at de vil komme med et svar etter at Litauen har benådet to spiondømte russere.

Dermed ligger alt til rette for at de utveksles mot Frode Berg og to litauere som er spiondømt i Russland.

– Litauen har gitt grønt lys for utveksling. Nå må Russland ta neste skritt, sier Dainius Gaižauskas, som leder Litauens nasjonale sikkerhets- og forsvarskomité, ifølge nyhetsbyrået TASS.

Gaižauskas var politikeren som 15. oktober la frem lovforslaget som har lagt til rette for en spionutveksling. Han ønsker ikke å kommentere detaljene i hvordan Litauen har arbeidet for å få til en spionutveksling, men uttrykte optimisme da TV 2 snakket med ham fredag formiddag:

– Det vi alle venter på nå, er at den russiske presidenten signerer benådningen, sier Dainius Gaižauskas til TV 2.

Den litauiske presidenten har varslet pressekonferanse med den litauiske presidenten fredag 13.45 norsk tid. Ifølge en pressemelding skal presidenten møte Darius Jauniškis, sjefen for landets sikkerhetsdepartement i forkant. Ifølge nyhetsbyrået AFP skal Russland og Litauen ha blitt enige om en fangeutveksling.

Siden Frode Berg ikke har lovlig opphold i Russland, vil han trolig bli sendt ut av landet umiddelbart etter at han eventuelt blir benådet av president Vladimir Putin, skriver NTB.

Russiske spioner

Den russiske etterretningsoffiseren Sergej Moisejenko ble pågrepet i 2014 for spionasje
Den russiske etterretningsoffiseren Sergej Moisejenko ble pågrepet i 2014 for spionasje

De to spiondømte russerne som er benådet er Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko.

  • Den russiske etterretningsoffiseren Sergej Moisejenko ble pågrepet i 2014 for spionasje, og soner en dom på 10,5 års fengsel i Litauen, ifølge den siste trusselvurderingen til Litauens sikkerhetsmyndigheter. GRU-offiseren rekrutterte en litauisk offiser, for å få ut informasjon om Litauens forsvar og NATO.
  • Russeren Nikolaj Filiptsjenko ble i 2017 dømt til ti års fengsel i Litauen. FSB-offiseren med base i eksklaven Kaliningrad ble pågrepet 29. april 2015. Sikkerhetsmyndighetene mente etterretningsoffiseren forsøkte å rekruttere muldvarper som skulle brukes til å spionere på Litauens president, ifølge BBC.
FSB-offiseren Nikolaj Filiptsjenko ble i 2017 dømt til ti års fengsel for spionasje.
FSB-offiseren Nikolaj Filiptsjenko ble i 2017 dømt til ti års fengsel for spionasje. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/NTB scanpix

De siste dagene har det vært ventet at Litauens president Gitanas Nauseda ville benåde de to russerne, slik at de kan utveksles mot norske Frode Berg og to litauere som er spiondømt i Russland.

En fangeutveksling er ventet å skje i nær framtid.

LES OGSÅ: Slik utveksler Russland spioner med NATO-land

– Jeg har ingen ytterligere kommentarer om dette på nåværende tidspunkt. Vi vil svare på mulige spørsmål i nær fremtid, sier presidentens talsperson Antanas Bubnelis til Baltic News Service (BNS).

Dømt til 14 år

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2017. I april i år ble han dømt til 14 års fengsel for spionasje.

Norske myndigheter har lenge jobbet for å få Berg utlevert. I forrige uke stemte Litauens parlament for en lovendring som åpner for spionbytte, og denne uken signerte presidenten loven som kan gjøre det lettere å få Frode Berg hjem til Norge.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har tidligere sagt til TV 2 at den spiondømte nordmannen sendes til Norge så fort benådningen er godkjent.

HER HOLDES FRODE BERG: En kassevogn var fredag morgen på vei ut fra Lefortovo-fengselet i Moskva.
HER HOLDES FRODE BERG: En kassevogn var fredag morgen på vei ut fra Lefortovo-fengselet i Moskva. Foto: Artem Filatov

Fakta om Frode Berg-saken

  • Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble 5. desember 2017 pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva.
  • Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSB-fengselet Lefortovo.
  • Nordmannen nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.
  • Berg ble 16. april i år funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva. Dommen ble ikke anket og ble rettskraftig 29. april.
  • I midten av oktober ble Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.
  • 7. november vedtok parlamentet i Litauen en lov som kan gjøre utvekslingsavtalen med Russland mulig. Litauens president undertegnet loven mandag.
  • 15. november ble to russere som sitter fengslet i Litauen benådet.

(NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook