BLE KIDNAPPET: I 2015 ble en mann kidnappet på Holmlia i Oslo. I tiden etter kidnappingen ble et sentralt vitne holdt skjult av flere menn, mener politiet.
BLE KIDNAPPET: I 2015 ble en mann kidnappet på Holmlia i Oslo. I tiden etter kidnappingen ble et sentralt vitne holdt skjult av flere menn, mener politiet. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Tiltale: Advokat holdt vitne i grov voldssak skjult i huset sitt

Fire personer er tiltalt for motarbeidelse av rettsvesenet. Påtalemyndigheten mener at de holdt et sentralt vitne skjult for politiet. Blant de tiltalte er en kjent forsvarsadvokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I september 2015 fant en grov voldsepisode sted på en parkeringsplass på Holmlia i Oslo.

En mann i 50-årene ble mishandlet av flere menn før han ble tvunget inn i sin egen bil og fraktet vekk. Det var flere vitner til hendelsen.

De ringte politiet, som fryktet at mannen hadde blitt drept.

Etter to dager i fangenskap kom offeret gående ut av et skogholt i Oslo. Ansiktet var knust, og han hadde strips på hendene sine. Han hadde blitt utsatt for massiv vold i fangenskap.

BILEN: Kidnappingsofferet eide denne BMW X5-en. I den samme bilen ble han kidnappet av flere medlemmer av Young Bloods. Foto: Politiet
BILEN: Kidnappingsofferet eide denne BMW X5-en. I den samme bilen ble han kidnappet av flere medlemmer av Young Bloods. Foto: Politiet

Var hos advokaten

I tingretten ble fire menn og en kvinne, hvorav minst tre har tilknytning til den kriminelle gjengen Young Bloods, dømt til lange fengselsstraffer.

I lagmannsretten i fjor ble tre av disse dømt, men kvinnen og en mann i 40-årene og en mann ble denne gangen frikjent.

Man må skru klokken tilbake til tiden etter kidnappingen i 2015 for å forstå hvorfor statsadvokat Kirsti Guttormsen nå har tatt ut en tiltale, der hun anklager en advokat og tre andre menn for motarbeidelse av rettsvesenet.

GROV VOLD: Kidnappingsofferets hode ble dunket mot denne murveggen før han ble tvunget inn i sin egen bil. Foto: Politiet
GROV VOLD: Kidnappingsofferets hode ble dunket mot denne murveggen før han ble tvunget inn i sin egen bil. Foto: Politiet

Politiet mener at kvinnen som i ankesaken ble frikjent, ble holdt skjult i tiden etter kidnappingen. Først i en leilighet i Oslo, deretter ble hun fraktet til en annen landsdel, der den tiltalte forsvarsadvokaten bor.

I flere uker var kvinnen i advokatens hus. Påtalemyndigheten mener at han forsto at han holdt kvinnen skjult for politiet.

– Dette er ganske enkelt: Min klient nekter straffskyld, sier advokatens forsvarer Øystein Storrvik til TV 2.

FORSVARER: Advokat Øystein Storrvik er advokaten til den tiltalte advokaten.
FORSVARER: Advokat Øystein Storrvik er advokaten til den tiltalte advokaten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Ble kjørt sørover

Etter oppholdet i advokatens hus, ble kvinnen kjørt sørover på kontinetet før hun til slutt endte opp i Marokko. Der fikk hun beskjed om ikke å kontakte norsk politi, mener påtalemyndigheten.

Mannen som skal ha kjørt kvinnen nedover i Europa, forsvares av advokat Sverre Sjøvold.

– Min klient nekter straffskyld, sier han.

Forsvaren til en mann i 30-årene, som politiet mener var sentral i å holde kvinnen skjult, forsvares av advokat Hilde Ims.

– Min klient er kjent med tiltalebeslutningen, men utover det har jeg ingen kommentar, sier hun.

Øyvind Sterri, som forsvarer den fjerde tiltalte, sier at hans klient nekter straffskyld.

– Han har en forklaring på det han er anklaget for, sier advokaten.

Bidro med informasjon

I november i 2016 kom kvinnen tilbake til Norge. Hun ble pågrepet på Gardermoen og tiltalt i kidnappingssaken. I tingretten ble hun dømt til fengsel i fem år og åtte måneder, men så skal hun ha gitt en forklaring til politiet som viste seg å være viktig.

Etter det TV 2 forstår, bidro hennes forklaring til at flere personer ble siktet for medvirkning til kidnappingssaken.

Da hun møtte i lagmannsretten i kidnappingssaken, ønsket fortsatt påtalemyndigheten å få henne dømt. Aktor Kirsti Guttormsen sa samtidig i åpen rett at kvinnen hadde bidratt med verdifull informasjon i saken, og at hun derfor burde få to års strafferabatt.

Bor på hemmelig adresse

Lagmannsretten ville ikke gi henne noen strafferabatt. De frikjente kvinnen. Da hun ble løslatt fra varetekt, begynte jobben med å få henne i sikkerhet.

TV 2 har tidligere skrevet at kvinnens sikkerhetssituasjon beskrives som kritisk. Hun bor på hemmelig adresse fordi politiet frykter at hun vil bli utsatt for represalier fra gjengmiljøet på Holmlia.

Tiltalt for motarbeidelse av rettsvesenet er også den antatte lederen av Young Bloods. Han er tillegg tiltalt for å ha bestilt kidnappingen i 2015 og for å ha medvirket til et drapsforsøk i 2012.

Anklagen om motarbeidelse av rettsvesenet behandles derfor sammen med de øvrige anklagene mot gjenglederen.

Statsadvokat Guttormsen ønsker ikke å kommentere tiltalen på nåværende tidspunkt.