Elgkarbonader og «suppegjøk»
Vi tar et gjensyn med Wenche fra da hun besøkte Skihytta i Trysil, februar 2017.
Oppskriften er fra restaurant Skihytta i Trysil.
Elgkarbonader
4-6 personer
- ca. 1 kg grovkvernet elgkjøtt
- 100-150 kvernet spekk
- 1 egg
- Viltkrydder, salt og pepper
Bland sammen og form til karbonader og stek i panne med litt smør.
Server med potetmos, tyttebærkrem og soppsaus.
Tyttebærkrem
Bland sammen rømme og lettsukret tyttebær. Smak til med litt salt, pepper og tørket eller finhakket frisk timian.
Soppsaus
- Surr finhakket løk i smør i en stekepanne.
- Tilsett sopp i biter og stek til ”soppvæsken” er fordampet.
- Tilsett rømme (gjerne Rørosrømme eller Seterrømme) eller matfløte.
- Kok opp og la trekke til sausen tykner.
- Smak til med salt, pepper og eventuelt knust einebær, timian eller viltkrydder.
«Suppegjøk» (suppe i brødbolle)
Bak store rundstykker og bruk de som suppebolle. Eller gjør som på skihytta og del et ferskt brød i to på midten.
Trykk ned innmaten i brødet. Fyll på med ønsket suppe. Server straks.
Forslag til supper: Tomatsuppe, blomkålsuppe, brokkolisuppe, soppsuppe, gulasjsuppe eller den suppen du ønsker.
Skihytta Trysil gulasjsuppe
4-6 personer
- Ca 400g rent kjøtt fra okse, elg, rein, hjort eller lam
- Smør til steking
- 2 løk, grovhakket
- Ca 1 dl tomatpuré
- 2 ts paprikapulver
- 4 poteter i små terninger
- 2 røde paprika i små terninger
- 2 fedd finhakket hvitløk
- ½ grovhakket purre
- Ca 1 l kraft eller fond som er tilsatt vann
- 1 ts karve
- Salt, pepper
Del kjøttet i ”suppe"-terninger og stek det i smør. Tilsett løk og la det surre med kjøttet et par minutter. Ha i tomatpuré, vend om og la frese i 2-3 min før resten av ingrediensene tilsettes.
Kok opp og la trekke i 20-30 min til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper.
Fyll suppen over i brødet, legg i en klatt rømme og pynt med persille.