Bjørnebye slutter i Rosenborg

Stig Inge Bjørnebye gir seg som sportslig leder i Rosenborg med umiddelbar virkning.

Det opplyser klubben i en pressemelding torsdag.

«Stig Inge Bjørnebye har meddelt styret i Rosenborg at han ikke ønsker en ny periode som sportslig leder i klubben. Kontrakten hans løper til mars 2021, men klubben og Stig Inge er enige om at det er lite hensiktsmessig å jobbe «på oppsigelse» i en slik funksjon. Han slutter derfor på dagen», heter det i pressemeldingen.

Bjørnebye opplyser på pressekonferansen at partene brukte «veldig kort tid» på å komme frem til avgjørelsen.

– Etter fem år i en så intens jobb, kom jeg frem til at det er nok. Det kan være ålreit med en liten utluftning. Det er særdeles ålreit for meg å tenke tanken på å angripe hverdagen på en litt annen måte de neste årene, sier Bjørnebye.

Daglig leder Tove Moe Dyrhaug opplyser at de vil løse Bjørnebyes oppgaver internt inntil en etterfølger er på plass.

– Vi har ikke noen tidsramme, vi må bare bruke den tiden vi trenger på det, sier Dyrhaug.

Bendtner-kjøpet

Når Birger Løfaldli, sportskommentator i Adresseavisen, oppsummerer Bjørnebyes regjeringstid, understreker han at den sportslige lederen hadde en svært positiv start.

Men så gikk det nedover.

– Det skjedde noe rundt 2017. Ajax-kampene var toppunktet. Etter det har det gått nedover, spesielt det siste året. Jeg tror at det kan knyttes litt opp mot kjøpet av Nicklas Bendtner. Ikke kun det at han kom, men den tankegangen Rosenborg hadde da han ble hentet. Jeg tror Rosenborg gikk bort fra filosofien sin etter å ha hatt stor suksess. Jeg tror det er litt det vi ser resultatet av nå, fortsetter han.

Jesper Mathisen slår fast at Bjørnebye er en av dem som ikke har truffet på alt han har gjort de siste årene.

– Spillerlogistikken er en av grunnene til at det har gått nedover. De har ikke klart å fornye stammen i laget sitt. Det er ikke kun Stig Inge Bjørnebye sin skyld, men sammen med andre har han ikke klart dette i veldig stor grad, konstaterer Mathisen.

– De som har kommet inn, har hatt det for komfortabelt og ikke vært på rett sted i karrieren. Istedenfor å være på vei opp og frem, har de vært på vei nedover, legger TV 2s fotballekspert til.

– Det var tungt

På spørsmål om de største utfordringene som sportslig leder, trekker han frem rettssaken med Kåre Ingebrigtsen.

– Det faller ikke meg naturlig å si at Bendtner var vanskeligere enn noe annet. Mitt hode funker ikke sånn. Stemningen og tanken på det som skjedde med rettssaken med Kåre var ubehagelig, medgir han.

– Det var fælt at vi havnet i en sånn situasjon. Så ble det som det ble. Det var en tung opplevelse. Du jobber i et veldig sterkt kollegiet, også ender det med en konflikt som havner i retten på bakgrunn av en fotballklubb. Det kjente jeg var tungt, erkjenner Bjørnebye.

– Helt udramatisk

Han ser frem til å få mer tid til familien.

– Det har vært intenst, interessant, noen utfordringer – og det elsker jeg. Jeg har jobbet med en ufattelig spennende gjeng. Det er ikke en dag som har vært lik. Det er gode diskusjoner, vanskelige diskusjoner og fantastiske opplevelser. Vi har hatt «one hell of a ride» sammen. Det kommer jeg aldri til å glemme, sier han.

– Prosessen slik jeg opplever den, har vært totalt konfliktfri og helt udramatisk. Resultatet er slik jeg tenkte det skulle bli, og ønsket at det skulle bli, forklarer Bjørnebye.

Rosenborg har hatt betydelig sportslig suksess i Bjørnebyes periode som sportslig leder. Klubben har vunnet fire seriegull og tre cuptitler de siste fem sesongene. I tillegg har RBK kvalifisert seg for fire av fem mulige gruppespill i Europaligaen.

RBK opplyser at klubben har bedt om at Bjørnebye fortsetter som representant for Rosenborg i den europeiske klubbforeningen ECA. Det har han sagt ja til.

– Jeg er på ingen måte tuppet ut av brakka. Jeg kommer tilbake på mandag, kommer på neste kamp og har fått utrolig emosjonelle og profesjonelle relasjoner i hele klubben. Jeg snakket med spillerne i dag tidlig. Jeg synes det var vanskelig, men samtidig fint å se deres reaksjon. Jeg ble møtt med forståelse stort sett fra alle. Vi kommer til å ha en tett relasjon videre, slår han fast.

Bjørnebyes oppgaver vil bli ivaretatt av interne ressurser inntil Rosenborg har fått på plass en permanent sportslig leder.

Rosenborg har hatt en tøff sesong sportslig sett. I juli gikk supporterklubben Kjernen til frontalangrep på Bjørnebye, og krevde den sportslige lederens avgang.