President Donald Trump at a news conference with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in the East Room of the White House, Wednesday, Nov. 13, 2019, in Washington. (AP Photo/ Evan Vucci)
President Donald Trump at a news conference with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in the East Room of the White House, Wednesday, Nov. 13, 2019, in Washington. (AP Photo/ Evan Vucci) Foto: Evan Vucci
Analyse

DAg 1:

Skittent politisk spill

Høringsnotat fra Washington.

Republikanernes leder i etterretningskomiteen gikk rett på sak under første dag av de åpne høringene som kan føre til at president Donald Trump blir stilt for riksrett og avsatt.

Kongressrepresentant Devin Nunes mener demokratenes beskyldninger om at presidenten har forsøkt å presse sin ukrainske kollega til å etterforske Joe Biden er grunnløse.

Nunes beskylder demokratene for ikke å ha tatt inn over seg at de faktisk tapte presidentvalget i 2016. At demokratene nå bare fortsetter en prosess som startet med Russlandetterforskningen.

Devin Nunes sier rett ut at demokratene forsøker å overbevise velgerne om at Trump er en russisk agent, og at dette er det reneste vås.

Historisk

Høringene som startet i den amerikanske kongressen onsdag er historiske. Kun tre ganger tidligere har man satt i gang høringer hvor målet er å kunne stille en president for riksrett. Richard Nixon fikk i 1974 beskjed fra sine egne om at de ikke ville støtte ham i en riksrettssak. Han trakk seg for å begrense ydmykelsen.

Bill Clinton og Andrew Johnson er de eneste presidentene som faktisk har blitt stilt for riksrett, i henholdsvis 1998 og 1868. Ingen av dem ble dømt. Skal demokratene lykkes i sitt forsøk på å få president Trump avsatt, må de ha større støtte blant amerikanske velgere. Det er langt dit.

Slo alarm

Under første høringsdag fortalte toppdiplomatene William Taylor og George Kent om et oppsiktsvekkende uvanlig politisk spill, der Trumps private advokat Rudy Giuliani drev et parallelt politisk diplomati på utsiden av utenriksdepartementet. Giuliani skal ha jobbet for å sikre Trumps interesser.

Taylor fant dette så urovekkende at han tok direkte kontakt med utenriksminister Mike Pompeo og slo alarm. Vi visste allerede om det aller meste av det han fortalte etter at referatene fra de lukkede høringene ble offentliggjort i forrige uke. Men han slapp en nyhet som kan bidra til å svekke Trump.

En av Taylors medarbeidere ved den amerikanske ambassaden i Ukraina overhørte i sommer en ukryptert samtale mellom president Trump og USAs EU-ambassadør Gordon Sondland. I denne samtalen skal Trump ha gitt uttrykk for at han ønsket at Ukraina satte i gang etterforskning av Biden.

Etter at samtalen var avsluttet, bekreftet Sondland innholdet, og la til at Donald Trump ikke brydde seg om noe annet enn at hans politiske rival Joe Biden skulle etterforskes. Taylors medarbeider er nå innkalt til en lukket høring i kongressen førstkommende fredag.

Maktmisbruk

Donald Trump er altså beskyldt for å ha holdt igjen militær bistand for å presse Ukraina til å hjelpe ham å sverte en politisk motstander. Definert som maktmisbruk. Republikanerne peker på at minimal skade er gjort siden den militære bistanden nå er gjenopptatt og Biden ikke er under etterforskning. Og at dette ikke er på langt nær nok til å kreve at presidenten avsetter.

Demokratene kontrer med at også forsøk på å drepe noen er et lovbrudd, selv om ingen faktisk dør.

William Taylor sa at han syntes det var galskap å holde igjen militærhjelp for å svekke en politisk motstader.

Republikanerne forsøker å svekke vitnenes troverdighet, blant annet vede å vise til at de ikke jobbet direkte med Trump og derfor ikke vet om han har gjort noe galt. Til dette bildet hører det med at Det hvite hus har gjort hva de kan for å hindre at presidentens nærmeste medarbeidere må vitne.

Trump sitter trygt

Demokratene vil ha dette over så raskt som mulig. Fredag møter USAs tidligere Ukraina-ambassadør Marie Yovanovitch i en TV-sendt høring. Neste uke skal hele åtte personer møte til høring. EU-ambassadør Gordon Sondland er en av dem. En mann som har hatt direkte kontakt med Donald Trump og som valgte å snu seg mot presidenten da han måtte vitne under ed.

Republikanere følger svært nøye med på meningsmålingene. Mange av dem har planer om et politisk liv etter Donald Trump. Stiger antall amerikanere som ønsker Trump avsatt betraktelig, kan det være at de skifter side. Så langt ser det ut til at presidenten sitter trygt. Men prosessen kan skade hans muligheter for gjenvalg.