DEBUTEN: Fredrik Ulvestad i duell med Emiratenes Ismail Alhammadi i oppgjøret der en annen debutant stjal det meste av oppmerksomheten.
DEBUTEN: Fredrik Ulvestad i duell med Emiratenes Ismail Alhammadi i oppgjøret der en annen debutant stjal det meste av oppmerksomheten. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.

Tilbake på landslaget fem år etter «Norges minst omtalte debut»

I kampen der Martin Ødegaard spilte sine første minutter for Norges a-landslag, fikk også flere andre sin debut. Nå er en av dem endelig tilbake.

Se Norge-Færøyene fredag fra 17.00 (kampstart 18.00) på TV 2 Sumo!

27. august 2014 lar daværende landslagssjef Per-Mathias Høgmo den da 15 år og 253 dager gamle Martin Ødegaard få sin landslagsdebut i treningskampen mot De Forente Arabiske Emirater på Viking Stadion i Stavanger.

Tidenes mest omtalte norske landslagsdebut er et faktum, og i ukene, månedene og årene som har fulgt er unggutten fra Drammen blitt en av Norges mest kjente fotballspillere.

I det samme oppgjøret debuterte imidlertid også fem andre spillere for A-landslaget, og en av dem - Fredrik Ulvestad - er nå i posisjon til å spille sin andre landskamp - over fem år etter den forrige.

– Det føles fantastisk. Det er artig å komme inn igjen, så det er fint. Jeg fikk en telefon på mandag, så da var det å kaste seg på første fly, sier Djurgården-spilleren.

Ulvestad kommer som fersk seriemester fra Allsvenskan, har opplevd en av karrierens sterkeste sesonger og fikk endelig sjansen igjen i en norsk tropp etter forfallene til flere midtbanespillere den siste uken før kamp.

– Det eneste jeg kan gjøre er å prestere best mulig for Djurgården, og så får Lagerbäck ta meg ut hvis det er bra nok.

– Det har gått fem år siden sist du spilte for A-landslaget. Hadde du trodd at det skulle gå så lang tid?

– I fotball vet man aldri. Trodd og trodd. Altså, fotball er ferskvare. Lagerbäck tar ut det han synes er best for sin spilletid og filosofi, og hvem som er best ellers. Så det er kjekt å være her igjen.

– Hvordan har det siste året vært for deg?

– Jeg har gjort en stabil sesong, så det har vært et fantastisk år sånn sett. Seriegull i Sverige med hard konkurranse. Personlig har det gått veldig bra. Jeg har det kjekt med fotballen om dagen, sier Ulvestad.

Mathisen: – Passer godt inn i systemet

TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener midtbanespilleren har ferdigheter som kan tilføre det norske landslaget noe, men tror neppe på startplass i noen av kampene de kommende dagene for 27-åringen.

– Lars Lagerbäck og Perry har full kontroll på Allsvenskan, og de har tydeligvis likt det de har sett fra Ulvestad denne sesongen. Han kommer inn i troppen og inn på samlingen med gode opplevelser og mye selvtillit, og i det systemet Lagerbäck spiller passer han godt inn. Men konkurransen på midtbanen er knalltøff, så han skal slite med å spille seg inn i en startellever, sier han.

HUSKES BEDRE: Det at Martin Ødegaard debuterte mot Emiratene er noe som huskes bedre av de fleste.
HUSKES BEDRE: Det at Martin Ødegaard debuterte mot Emiratene er noe som huskes bedre av de fleste. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.

Fotballeksperten må imidlertid innrømme at selve debuten til Ulvestad også gikk under radaren for ham, som setter stor ære i å ha mer oversikt rundt norsk fotball enn de fleste.

– Vi var vel alle i Ødegaard-tåken i de dagene der, så sånn sett kan man kanskje si at dette var en av de minst omtalte landslagsdebutene noensinne. Ja, kanskje faktisk den aller minst omtalte, sammen med de andre «uheldige» som måtte tåle samme skjebne, ler TV 2-eksperten.

– Det er alltid en ære med flagget på brystet

Ulvestad erkjenner nok også selv at hans debut ikke var den som stjal overskriftene i Stavanger for drøyt fem år siden, men får nesten stjerner i øynene når han mimrer tilbake til opplevelsen.

– Det er alltid en ære med flagget på brystet. Jeg har jo noen U21- og U23-kamper, men A-landslaget er selvfølgelig noe helt annet. Jeg ser frem til å være med her, og så får vi se om jeg får sjansen.

– Debuten betydde jo selvfølgelig enormt mye for deg, men er det fair å si, litt satt på spissen, at det i den kampen kanskje var «Norges minst omtalte» og «Norges mest omtalte» landslagsdebuter?

– Jeg vet ikke hvilken medieomtale det fikk. Jeg bryr meg ikke så mye om det. Det viktigste er å gjøre det godt for landet sitt, så det er ikke så mye mer å si om det, smiler han høflig.

Premier League-spiller et halvår etter landslagsdebuten

Da Ulvestad fikk debuten i 2014 spilte han sin klubbfotball for Aalesund, men forlot klubben den påfølgende vinteren. Turen gikk videre til Burnley, der han våren 2015 ble en av et fåtall norske spillere de siste årene til å bokføre minutter i Premier League (67 minutter fordelt på to kamper). To opptredener på høyeste nivå og fem i den neste sesongen etter nedrykket til Championship var imidlertid ikke det han hadde håpet på, og 2016/17-sesongen ble tilbrakt på lån hos Charlton i League One.

Foran den skandinaviske 2018-sesongen var så eventyret i England over, og det ble med tre kamper på benken i Premier League i 2017/18. To sesonger i Djurgården har nå imidlertid virkelig satt ham tilbake på fotballkartet også her i Norge. Ti år etter debuten som 17-åring for AaFK erkjenner han at han har hatt en karrierevei som få kunne forutse.

– Hvordan har du følt på det selv? Har du tenkt at du har vært på villspor, eller hele tiden sett et mål i sikte?

– Som fotballspiller fokuserer du som regel på neste kamp. Jeg skulle selvfølgelig gjerne hatt flere sjanser i Burnley, for jeg følte at da jeg spilte så gjorde jeg det bra eller greit, men sånn er fotballen. Nå har jeg fått en liten restart i Djurgården, så det er fint å være her igjen og stå her med seriegull.

– Har du en drøm om å revansjere deg, komme tilbake til England og vise at du har noe der å gjøre? Når du er i en norsk landslagstropp, er du jo også god nok for lag i England?

– Altså, nå har jeg ett år igjen i Djurgården, og så får vi se hva som eventuelt dukker opp. Nå fokuserer jeg egentlig bare på Djurgården og å være her nå, og så får vi se om det kommer noen og banker på døren. Men fokuset mitt nå er bare på å prestere der jeg er, sier midtbanespilleren.

EN AV TI BURNLEY-KAMPER: Fredrik Ulvestad i duell med Arsenals Mohamed Elneny for Burnley i FA-cupen i januar 2016.
EN AV TI BURNLEY-KAMPER: Fredrik Ulvestad i duell med Arsenals Mohamed Elneny for Burnley i FA-cupen i januar 2016. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Vil bite seg fast i troppen når han endelig har fått sjansen

Forfallene til Stefan Johansen, Mathias Normann, Martin Ødegaard og Fredrik Midtsjø, samt en usikkerhet rundt Moi Elyounoussi, har gjort veien til potensiell spilletid mot Færøyene fredag og Malta betydelig kortere for flere av midtbanespillerne enn den har vært på lenge. Nå vil Ulvestad bite seg fast og vise at han kan returnere når det etter alt å dømme blir avgjørende kvalikkamper i mars.

– Jeg håper selvfølgelig det, men alt beror jo på hvordan du gjør det i klubblaget også. Men jeg vil vise meg frem og bli kjent med både folk her og støtteapparatet. Alt man kan gjøre som spiller er å gjøre det best mulig, og så er det opp til Lagerbäck å velge dem han vil ha.

– Det er ikke så mye du får gjort på klubbnivå frem til de kvalikkampene, kanskje?

– Nei. Altså ... Hvis det er Sverige da. Du vet jo aldri hvor det blir, men da har vi cupen i februar. Det er kanskje ikke så mye vi får gjort, men sånn er det. Vi får se. Det er opp til dem,

– Hvordan vil det bli å skulle spille på Ullevaal?

– Det er alltid en ære å spille med flagget på brystet, så det ville vært fantastisk. Men vi får se om jeg får sjansen, smiler Fredrik Ulvestad.

Som forhåpentligvis får litt mer oppmerksomhet dersom han for andre gang i karrieren skal representere A-landslaget, og denne gangen også på selveste nasjonalarenaen.

PS! De fire andre som fikk sin landslagsdebut mot Emiratene i 2014 var Per-Egil Flo, Fredrik Gulbrandsen, Thomas Grøgaard og Fredrik Brustad.

Se Norge-Færøyene fredag fra 17.00 (kampstart 18.00) på TV 2 Sumo!