wenches julekalender

Wenche tester ut familien Stoltenberg sin oppskrift

SILD TIL ALLE OG ENHVER: I dagens luke av Wenches julekalender disker hun opp med fire ulike silderetter.
SILD TIL ALLE OG ENHVER: I dagens luke av Wenches julekalender disker hun opp med fire ulike silderetter. Foto: Mastiff
Luke 4: Sild hører jula til, og Wenche viser deg fire ulike varianter. En av oppskriftene har hun personlig fått av Thorvald Stoltenberg.

Familien Stoltenbergs sildesalat

Sildesalaten lages med kjærlighet og serveres med kjærlighet.

Oppskriften er hentet fra kokeboken «Sild med Stoltenberg».

  • 4-6 kryddersildfileter eller spekesildfileter
  • 3 dl rømme
  • 8 kokte poteter
  • 2 epler
  • 4-5 skiver syltet rødbeter
  • 3-4 sylteagurk
  • 1 liten løk, ca 2 ss finhakket
  • 2-3 ss rødbetlake
  • Salt, pepper
  • Finhakket gressløk eller persille
  • 2-3 egg
  • Grovt rugbrød og smør til servering
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips til hvordan man kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips til hvordan man kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff

Smak på silden. Er den for salt, kan du vanne den litt ut før den brukes i salaten (cirka 30 minutter kaldt vann, eventuelt skummet melk).

Kok potetene møre og del i terninger.

Skjær sild, epler, kokte poteter og rødbeter i terninger og finhakk løken. Bland inn rømmen og smak til med rødbetelake, salt og pepper. La salaten «hvile» i kjøleskapet minst én time før servering. Salaten holder seg i kjøleskapet 3-4 dager. Pynt med hardkokte egg og persille eller dill.

Server med grovbrød og smør.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.

Kongelige dansk ripssild

  • Ca 200 g kryddersild
  • 50 g ripsgelé – 2 ss
  • ½ dl tomatketchup (ikke for søt)
  • 1 rødløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts frisk hakket estragon eller ½ ts tørket
  • Salt, pepper

Tørk av silden med litt kjøkkenpapir. Del silden i passende biter som passer gaffelen.

Smelt ripsgelé, uten å koke. Tilsett tomatketchup, finhakket rødløk, finhakket hvitløk, finhakket estragon og smak til med salt og pepper. Husk at silden er salt fra før.

Hell laken over silden og mariner under lett press i cirka 3 dager. Den bør stå kaldt.

Server silden på rugbrød eller knekkebrød.

Sennepsild

  • 3-4 sildefileter/ kryddersildfileter
  • 1 dl rømme
  • 1/2 dl majones
  • Ca ½ dl grov sennep, smak deg fram
  • 1 ts flytende honning
  • Finhakket dill
  • Eventuelt grovmalt pepper og litt salt

Skjær sildefileten i biter. Bland sammen resten av ingrediensene. Vend inn sildebitene. Smak til med pepper og eventuelt litt salt.

La silden stå og trekke smak i kjøleskapet 2-3 dager før servering.

Oppbevares best kaldt.

Karrisild

  • 2 kryddersildfileter
  • 2 ss rømme
  • 1 ss majones
  • 1 sjalottløk
  • 2 ts karri
  • 1/2 eple
  • Ca 1/2 dl finhakket vårløk eller purre
  • Finhakket gressløk, dill, persille eller karse

Smak på sildefiletene. Er de salte bør du skylle av dem i kaldt vann og tørke godt av dem.

Skjær sildefiletene i biter. Bland sammen rømme, majones og finhakket sjalottløk. Smak til med karri. Rør inn eple i terninger og finhakket grønt. Vend sildebitene lett inn i dressingen.

La gjerne silderetten stå og trekke i ett døgn før servering.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook