Wenches julekalender

Gløgg servert med «småmat»

Luke 1: Wenche Andersen starter adventstiden med å lage en smakfull eplegløgg i første luke. Ved siden blir det servert enkel fingermat som alle kan lage.

I første luke av Wenches julekalender er det gløgg på menyen! Foto: Mastiff
I første luke av Wenches julekalender er det gløgg på menyen! Foto: Mastiff

Eplegløgg

  • 1 l eplemost
  • 1 hel kanel
  • 3 hele stjerneanis
  • 5 hele nelliker
  • ½ sitron
  • Ca 1 ss revet frisk ingefær

Kok opp eplemost sammen med kanelstang, stjerneanis, nellikspiker, sitron og revet ingefær. Trekk kasserollen til side og la gløggen trekke i 15-20 minutter. Kryddersmaken vil bli kraftigere jo lenger den får stå å trekke.

Lager du mer gløgg enn du trenger? Sil av krydderne, avkjøl gløggen og oppbevar den i tett glass eller en flaske i kjøleskapet.

Ønsker du å servere gløggen med alkohol, smak til med 2-3 spiseskje mild akevitt, calvados eller konjakk.

Dersom du ønsker en rød gløgg, kan du blande ut solbærsirup til en fyldig blanding og tilbered på samme måte som eplegløgg. Frisk ingefær kan da sløyfes.

Pepperkaker med kremost og tørket frukt

Legg en liten skive blåmuggost eller kremost på hver pepperkake og topp med en bit tørket frukt.

Fingermat med lammerull og sylte

Legg små skiver av lammerull på skiver av vørterbrød eller lefse smurt med sennep.

WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff

Rull lefsene sammen og skjær opp. Legg over svisker eller aprikos i biter.

Stikk en cocktailpinne i gjennom.

Daddel fylt med ost

Snitt opp daddelen. Ta eventuelt ut steinen og legg i en bit ost, som for eksempel blåmuggost, kremost eller en smakfull hvit, fast ost.

Krydderkake – uten egg

  • 200 g smeltet smør

  • 1 l kefir

  • 500 g sukker
  • 650 g hvetemel
  • 4 ts natron
  • 2 ts kanel
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ts nellik

Smelt smør og rør inn kefir og sukker. Bland sammen resten av ingrediensene og rør inn i deigen.

Hell røren i en smurt eller bakepapirkledd liten langpanne (ca 20x20 cm). Stek i en varm stekeovn på 175 grader i cirka 40 minutter på nederste rille. Avkjøl kaken litt, før den tas ut av formen.

Kaken holder seg saftig og myk uten frysing, men egner seg også godt til frysing. Server kaken i biter med en bit blåmuggost, toppet med portvinskokte rosiner.

Tips: Stikk ut stjerner i forskjellige størrelser og legg oppå hverandre som et juletre og dryss over melis. Eller stikk ut med pepperkakeformer til forskjellige figurer.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.