Frode Berg er benådet og løslatt i Litauen

OSLO/VILNIUS (TV 2): Den spiondømte nordmannen ble overlevert til norske myndigheter i Litauen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (64) er benådet og overlevert til ambassaden i Litauen, opplyser litauiske myndigheter på en pressekonferanse fredag.

– Frode Berg er nå i Litauen, sa en litauisk tjenestemann på pressekonferansen.

Selve spionutvekslingen skjedde ifølge den nasjonale sikkerhetsdirektøren Darius Jauniškis på grensen mellom Kaliningrad og Litauen klokken 11.

– En stor belastning

Frode Berg ble deretter overlevert til norske myndigheter i Litauen. Berg vil komme hjem til Norge og gjenforenes med sin familie, opplyser Statsministerens kontor.

– Vi er glade for at Frode Berg nå kommer hjem til Norge, som en fri mann. Jeg vil takke litauiske myndigheter for samarbeidet og for den innsatsen de har gjort for å få Berg fri, sier statsminister Erna Solberg.

– Tiden i fengsel har vært en stor belastning for Frode Berg og hans nærmeste. Vi er glade for at han nå kan gjenforenes med sin familie. Vi har arbeidet systematisk for å få Frode Berg hjem helt fra han ble arrestert, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Kilder til TV 2: Russland ville ha Filiptsjenko

Snart to år i russisk fangenskap er over. Fredag ble Frode Berg løslatt som del av en fangeutveksling mellom Russland og Litauen.

Flere ulike tjenester har vært involvert, etter det TV 2 erfarer, med å få Berg løslatt helt siden pågripelsen i Moskva i desember 2017.

Den norske ambassadørens residens i Vilnius fredag ettermiddag.
Den norske ambassadørens residens i Vilnius fredag ettermiddag. Foto: Sonja Skeistrand Sunde/TV 2

Russiske myndigheter skal på et tidspunkt gjort det klart at de ønsket å utveksle Berg med FSB-offiseren Nikolaj Filiptsjenko, som i 2017 ble dømt til ti års fengsel i Litauen.

Allerede i 2018 omtalte TV 2 Filiptsjenko, som ble pågrepet 29. april 2015, som en av de aktuelle kandidatene.

Litauens sikkerhetsmyndigheter mente FSB-offiseren hadde forsøkt å rekruttere muldvarper som skulle brukes til å spionere på Litauens forrige president, noe som ikke gjorde utsiktene til et spionbytte lysere.

Norges dialog med Litauen om en avtale fikk imidlertid vind i seilene da Gitanas Nausėda ble valgt, får TV 2 opplyst.

– En gledens dag

Kirkenes-ordfører Rune Rafaelsen (Ap) mottok nyheten om at Frode Berg er utvekslet til Litauen med stor glede.

– Jeg er først og fremst glad på familiens vegne. Da jeg fikk dette bekreftet fra regjeringen, så kjente jeg at det ble en fysisk reaksjon, sier Rafaelsen til NTB.

Rafelsen forteller at han har hatt kontakt med Bergs familie, som fredag er i Oslo for å ta ham imot.

– Jeg får flotte meldinger fra familien nå. Det har vært en belastning for dem, og jeg er glad det nå er løst. Dette betyr enormt mye.

– Dette er en gledens dag for familien, og også personlig synes jeg dette er fantastisk bra, sier Rafaelsen til nyhetsbyrået.

Benådet

Fredag morgen ble det kjent at Litauen har benådet to russiske spioner som soner sine straffer i Litauen.

Noen timer senere siterte nyhetsbyrået AFP den russiske etterretningssjefen på at de vil komme med et svar etter at Litauen benådet to spiondømte russere.

Den andre spiondømte russeren som ble benådet, er den russiske etterretningsoffiseren Sergej Moisejenko.

Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko ble benådet av Litauens president.
Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko ble benådet av Litauens president. Foto: Montasje/NTB scanpix

Han ble pågrepet i 2014 for spionasje, og fikk en dom på 10,5 års fengsel i Litauen, ifølge trusselvurderingen til Litauens sikkerhetsmyndigheter. GRU-offiseren rekrutterte en litauisk offiser, for å få ut informasjon om Litauens forsvar og NATO.

Berg ble i april funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i Moskva byrett. Han nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

Onsdag morgen opplyste en talsperson at Litauens president Gitanas Nausėda ville skrive under på benådningsanbefalingen kort tid etter at den var mottatt.

Presidentens talsperson Antanas Bubnelis opplyste onsdag ettermiddag til TV 2 at kommisjonen hadde gitt sine anbefalinger til presidenten, som «i nær fremtid» ville kunngjøre hvem som var benådet.

  • Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble 5. desember 2017 pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva.
  • Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSB-fengselet Lefortovo.
  • Nordmannen nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.
  • Berg ble 16. april i år funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.
  • Dommen ble ikke anket og ble rettskraftig 29. april.
  • I midten av oktober skrev det litauiske nyhetsbyrået BNS at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.
  • 24. oktober meldte det russiske nyhetsbyrået Interfax at en russisk kommisjon anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg.
  • 25. oktober opplyste Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Berg snart vil få svar på sin søknad om benådning.
  • 6. november bekrefter en talsperson for president Vladimir Putin at de vurderer en søknad om benådning. Det opplyses ikke når en avgjørelse skal tas. Ifølge Bergs advokat Brynjulf Risnes er det søknaden fra Berg selv som Russland har mottatt og som vurderes.
  • 7. november vedtok parlamentet i Litauen en lov som kan gjøre utvekslingsavtalen med Russland mulig. Litauens president undertegnet loven mandag.

Åpnet for spionbytte

I forrige uke stemte Litauens parlament for en lovendring som åpnet for spionbytte, og denne uken signerte presidenten loven som gjorde det lettere å få Frode Berg hjem til Norge.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har tidligere sagt til TV 2 at den spiondømte nordmannen skulle til Norge så fort benådningen var godkjent.

Etter at en russisk kommisjon anbefalte benådning av Berg, har det eneste som gjensto i Russland vært president Vladimir Putins underskrift.

Ifølge statsadvokat og aktor Milana Digajeva hadde Russland Frode Berg på radaren helt fra begynnelsen av, før han dro på sitt første oppdrag for norsk etterretning. Russiske myndigheter har fremholdt at Frode Berg spionerte for Etterretningstjenesten mens han jobbet for grensekommisjonen.