Oslo  20190627.
Pressekonferanse med partileder Kjell Ingolf Ropstad.
Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
Fornebu  20190525.
Nasjonal talsperson Une Bastholm under lørdagens landsmøte  for Miljøpartiet De Grønne.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ropstad: – Miljøbevegelsen truer det kristne verdigrunnlaget

MDGs Une Bastholm reagerer kraftig på uttalelsene til KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad går knallhardt ut mot miljøbevegelsen i politisk kvarter hos NRK onsdag morgen,

Der uttalte han at deler av miljøbevegelsen avviser at mennesket har egenverdi og at den ikke skiller mellom dyr og menneske.

– Det drøyeste jeg har hørt fra Ropstad, sier talsperson i MDG, Une Bastholm.

Talte til landstyre på fredag

På fredag talte Kjell Ingolf Ropstad på landstyremøtet til KrF med følgende budskap.

– Det kristne menneskesynet er under angrep. Det er noen andre ideer som er i ferd med å få fotfeste i den vestlige verden og i Norge. Det er noen ideer som truer verdigrunnlaget som mange i Norge har tatt for gitt.

Vårt Land omtalte Ropstads tale først.

Blant disse bevegelsene nevnes høyreekstremisme, press for å gjemme bort religion i det offentlige rom og miljøbevegelsen.

– Troen på at mennesket ikke er noe mer enn et litt intelligent dyr truer det kristne menneskesynet. Den grønne miljøbevegelsen har bidratt med enormt mye bra, men deler av den grønne bevegelsen i Europa kommer også med et farlig tankegods på kjøpet: En total avvisning av tanken om at mennesket er skapt med en egenverdi, sa Ropstad på fredag.

Bastholm: – Hårreisende

Onsdag møttes Ropstad og Bastholm til debatt i Politisk kvarter på NRK. Her går Ropstad hardt ut mot MDG.

– MDG sidestiller langt på vei mennesket og naturen. Jeg mener at mennesket er skapt unikt og til å forvalte naturen, men å la et tankegods feste seg i deler av miljøbevegelsen i Europa er det viktig det ikke skjer i Norge, sier Ropstad i radioprogrammet.

Bastholm mener at Ropstad prøver å konstruere en fiende for å få frem et poeng.

– Dette er temmelig hårreisende. En såpass uredelig og splittende retorikk som vi ikke har sett fra KrF på veldig lenge. Du kan ikke konstruere en fiende på en måte for å komme med et poeng, sier Bastholm.

Bastholm reagerer på at miljøbevegelsen nevnes i samme setting som blant annet høyreekstremisme.

– Han har stått og sagt at det finnes fire store trusler mot det kristne menneskesynet og at miljøbevegelsen er en av dem. Grunnen til at vi skal ende med en annen konklusjon i politiske spørsmål er at vi likestiller dyr med mennesker. Det er vrøvl, sier hun.

Ropstad står fast på at det å sammenligne dyr og mennesker kan få fatale konsekvenser.

– Det er grunnleggende problem at når du sidestiller disse verdiene kan du få et menneske som et veldig sårbart som kanskje ikke kan prestere på lik linje med andre. Når verdien til dyret blir høyere enn et menneske er det fatalt,sier han.

Alstadheim: – Klassisk stråmannsargumentasjon

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil Alstadheim, skriver på Twitter at uttalelsen til Ropstad er «det underligste siden Sylvi Listhaug sin berømte Facebook-post».

– Dette er klassisk stråmannsargumentasjon der du tillegger noen en mening og argumenterer mot den, men dette var likevel usedvanlig tynt, sier Alstadheim.

IKKE VELLYKKET: Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil Alstadheim, mener at Ropstad sine utspill ikke var vellykkede-
IKKE VELLYKKET: Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil Alstadheim, mener at Ropstad sine utspill ikke var vellykkede- Foto: Holm, Morten

Han peker på at Ropstad blant annet trekker frem en undersøkelse som ikke sier noe om norske miljøpartier sine holdninger.

– Ropstad trekker blant annet frem en undersøkelse om forholdet mennesker har til kjæledyr: Den sier jo en del om forholdet mange har til kjæledyret sitt, men sier ingenting om hva partiet MDG mener. Dette er et verdiløst argument i en sånn debatt. Han har ingen dokumentasjon på at norske miljøpartier har denne typen holdninger, sier han.

Sammenligner med Listhaug

Alstadheim mener dette er samme type argumentasjon som Sylvi Listhaug brukte da hun tilla Ap holdningen at de vernet om terrorister.

– Dette er det samme Listhaug gjorde da hun tilla Arbeiderpartiet meninger de ikke hadde. Det gir ikke en opplyst politisk debatt.

Er dette utspill norske politikere bør holde seg for gode til?

– Det burde de. Å argumentere på denne måten gjør den politiske debatten dårligere. Det som er rart er at Ropstad valgte å gå ut i talen på den måten han gjorde. Han drukner det budskapet han opprinnelig kom med.

Hva tror du var Ropstad sitt formål med å gå frem på denne måten?

– Det var nok et forsøk på å spisse KrFs budskap, men det ble ikke noe særlig vellykket. I stedet ble det en avsporing som verken han eller partiet tjener på, sier Alstadheim.

Storm i sosiale medier

Flere har reagert på sosiale medier etter debatten. Blant annet Ap-leder Jonas Gahr Støre har gått hardt ut på Twitter.

Stortingsrepresentant for Venstre, Ketil Kjenseth, spør «hvilken iskant er du egentlig på?». Stortingsrepresentant for SV, Ola Wolff Elvevold, reagerer også.