ENORM GLEDE: Olivier Ntcham, Christopher Jullien og Kristoffer V. Ajer feirer seieren mot Lazio forrige uke.
ENORM GLEDE: Olivier Ntcham, Christopher Jullien og Kristoffer V. Ajer feirer seieren mot Lazio forrige uke. Foto: Gregorio BorgiaAP

Sprudlende Ajer: – Det er nok det største jeg har vært borti

Kristoffer Vassbakk Ajer kommer rett fra karrierens største opplevelse og var i kjempeslag da det norske landslaget innledet 2019s siste landslagsuke.

Se Norge-Færøyene fredag fra 17.00 (kampstart 18.00) på TV 2 Sumo!

Den neste uken avslutter landslagsåret 2019, og forut for de to siste kampene i EM-kvaliken mot Færøyene og Malta har Lars Lagerbäck nå på ny samlet sine disipler.

Tirsdag møtte utvalgte spillere pressen, og den som sprudlet soleklart mest var Kristoffer Vassbakk Ajer.

21-åringen hadde en leken fremtoning der han gikk smilende fra intervju til intervju, og det er kanskje ikke så rart etter en høst med klubbfotball som har overgått det meste av det han har opplevd tidligere.

Forrige uke sikret hans Celtic avansement i Europaligaen allerede to kamper før slutt i gruppespillet med en imponerende 2-1-seier foran titusenvis av tilskuere på Olympiastadion i Roma.

– Det er nok det største jeg har vært borti. Det å vinne der med 9000 Celtic-supportere bak målet var helt vanvittig. Det å kvalifisere seg der og gå videre til neste runde var helt rått, sier Vassbakk Ajer til TV 2, og fortsetter:

– Vi har verdens beste supportere, som reiser rundt omkring og støtter oss uansett. Det å allerede ha gått videre fra gruppen er selvfølgelig en vanvittig stor prestasjon av oss, og nå må vi fortsette å prestere godt.

Kun seks poeng er godt nok: – Det sier seg selv

Prestere har også Vassbakk Ajer gjort denne høsten, og forut for de TV 2-sendte oppgjørene mot Færøyene og Malta er han klar på at kun seks poeng er godt nok.

– Ja, det sier seg selv det. Vi skal spille en god kamp på fredag og så satser vi på å ta tre poeng hjemme før vi drar til Malta og tar tre poeng der også. Det er den soleklare målsettingen.

– Så er spørsmålet: Kan det bli EM-plass?

– Ja, det er nok litt vanskelig i denne kvaliken her, men så har vi kampene via Nations League som venter oss i mars dersom det ikke skulle gå denne gangen, så jeg ser virkelig fram imot de kampene også. Det blir noen spennende landslagsuker nå fremover, smiler han.

For at Norge skal ha et teoretisk håp om å knipe andreplassen i gruppen, er de avhengige av å slå Færøyene, at Romania og Sverige spiller uavgjort og at så - det mest urealistiske - Færøyene slår Sverige i Stockholm. For Vassbakk Ajer og co handler det imidlertid nå først om å vinne egen kamp mot færingene.

– Som du har sett i gruppen tidligere, så har Færøyene gjort det bra mot mange lag. De spilte utrolig godt borte mot Spania og viste at de tør å spille fotball der, og på hjemmebane er de et vanskelig lag å slå. Så det er klart at det er mange sultne fotballspillere der som har lyst til å slå oss, så det er noe vi må være forberedt på.

Når TV 2 konfronterer ham med at det vel også betyr at det samme Færøyene-laget kan slå Sverige og gi Norge den hjelpen som de har avfeid at de kan få, brer det seg et nytt svært glis i stopperkjempens ansikt.

– Ja, altså alt kan skje i fotball. Det ville selvfølgelig være en overraskelse om de skulle gjøre det, men det har skjedd større undere tidligere. Vi må gjøre jobben vår på fredag og gjøre det bra mot Malta, og så får vi se hvordan det går, smiler han.

Deretter sprudler han videre mellom intervjuene, skjeller spøkefullt ut noen fremmøtte fra diverse medier og forlater til slutt rommet på majestetisk og samtidig høflig vis og tilsynelatende klokkeklar for sin 13. A-landskamp mot Færøyene på Ullevaal fredag kveld.

Mathisen: – En gammel mann i en ung kropp

TV 2-ekspert og Ajer-kompis Jesper Mathisen liker det han ser av ungguttens fremtoning.

– Han er en gammel mann i en ung kropp. Han fremstår som en selvsikker og intelligent fyr, og karakterene hans fra videregående viser at han kan mer enn å klarere baller opp på tribunen. Allerede da han var 15 år og spaserte inn i Start-garderoben, var han en lederskikkelse, sier han.

Mathisen biter seg også merke i at 21-åringen oser av positivt overskudd i disse dager.

– Det å spille i Celtic er veldig fin læring for en ung midtstopper, for det er en gigantisk klubb med et enormt forventningspress.

– Han virket i særdeles godt humør i dag? Livet smiler for tiden?

– Ja, det ser sånn ut. Celtic er allerede videre fra gruppespillet i Europa League og Ajer har vært solid. Seieren borte mot Lazio sist uke var meget imponerende. I tillegg trives han veldig godt i Glasgow utenfor banen, sier TV 2s ekspert.

Se Norge-Færøyene fredag fra 17.00 (kampstart 18.00) på TV 2 Sumo!