ijr7E2_LypM
L6lR1dMojo0
BqedDZDG3B4
1vanleFE9DU
P9XFU2o_rpE
O9HaWJHSyVA
YmtTYJH4_Lk
t3gRZ_euE68
WaqW8mzrsps
TeShmsrPd8o
b-Gl2OR1CdQ
TERRORANGREP: I november 2015 ble Paris rammet av et av de dødeligste terrorangrepene i landets historie. Totalt 130 mennesker mistet livet.

Fire år siden Paris-terroren – venter fortsatt på rettssak

Onsdag er det fire år siden 131 mennesker ble drept i en rekke koordinerte terrorangrep i Paris. Nå kan en rettssak være nært forestående.

Angrepene startet klokken 21.20 den 13. november 2015, da en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften ved Stade de France.

Inne på stadion spilte Frankrike privatlandskamp mot Tyskland. Frankrikes daværende president Francois Hollande var til stede på stadion, og ble raskt bragt i sikkerhet.

Videre denne fredagskvelden gikk flere bomber av, og terroristene åpnet ild mot en rekke utsteder.

Se bildeserie av øyeblikkene fra den svært dramatiske dagen øverst i saken.

Stormet inn i konsertlokale

Da klokken var 21.40 tok tre terrorister seg inn i konsertlokalet Bataclan, hvor det amerikanske bandet Eagles of Death Metal var i ferd med å avslutte sin konsert.

– Like før Eagles of Death Metal skulle avslutte en låt hørte jeg det som lignet lyden av fyrverkeri. Jeg så en mann bevæpnet med automatvåpen som skjøt opp i luften, fortalte et vitne til den franske avisen Le Figaro.

Ifølge øyenvitner stormet mennene inn og beordret alle til å legge seg ned på bakken. Flere av dem som forsøkte å rømme ble skutt.

Deretter begynte terroristene å henrette folk.

Terroristene åpnet først ild fra galleriet, og skal ha skutt alle i barområdet før de begynte å skyte inn i menneskemengden som sto foran scenen.

131 mennesker drept

En video fra konserten viser at bandet står og spiller da de hører voldsomme smell og forstår at noe er galt.

Da politiet stormet konsertlokalet, utløste to av terroristene bombebelter de hadde festet på kroppen. Den tredje ble skutt og drept av styrkene fra antiterrorpolitiet.

Totalt 131 personer ble drept, 88 av disse ble drept inne på Bataclan. Cirka 180 mennesker ble skadet, hvor 80 av disse ble kritisk skadet.

Terrororganisasjonen Den islamske stat påtok seg ansvaret for angrepene.

Venter på rettssak

Onsdag er det fire år siden et av de dødeligste terrorangrepene i Frankrikes historie, men fortsatt er ingen dømt. Kun én av dem franske myndigheter mener deltok fysisk i angrepet, overlevde.

Hans navn er Salah Abdeslam, og etter angrepene ble han etterlyst i Europa. Abdeslam ble pågrepet i Brussel 18. mars 2016, og sitter nå fengslet i Frankrike.

I oktober skrev den britiske avisen The Telegraph at etterforskningen av terrorangrepene er fullført, og at en rettssak kan være nært forestående.

– Dette er gode nyheter, og noe vi har ventet lenge på for å etablere sannheten, sier Jean Reinhart, advokat for flere av ofrene til avisen.

Ifølge The Guardian har statsadvokaten i Frankrike én måned på seg til å presentere saken for dommerne, som vil ta en endelig avgjørelse om en rettssak. Rettssaken er ventet å finne sted en gang neste år.

MARKERING: Blomster er lagt ned utenfor inngangen til Bataclan onsdag.
MARKERING: Blomster er lagt ned utenfor inngangen til Bataclan onsdag. Foto: Thibault Camus

Lager minnehage

Fireårsdagen for angrepene vil markeres i den franske hovedstaden onsdag.

I Paris ble det tirsdag bestemt at det skal etableres en minnehage til ære for de 130 ofrene. Hagen vil også spille en pedagogisk rolle, og være et sted hvor man kan minnes og hylle de som mistet livet, skriver den franske avisen Le Parisien.

Det er foreløpig uvisst hvor i Paris minnehagen skal etableres.

Deporterer IS-krigere

Onsdagens minnemarkering skjer samtidig som sannsynligheten øker for at flere europeiske IS-rekrutterte vil returnere hjem.

Tyrkia har begynt å deportere IS-krigere til hjemlandet, og ifølge en talsmann for det tyrkiske innenriksdepartementet arbeides det med å få sendt hjem elleve terrorister av fransk opprinnelse. Det opplyser han til det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Siden 2015 har Tyrkia allerede returnert rundt 250 franske borgere, inkludert mange barn som er født i Irak og Syria.

Franske myndigheter opplyser at voksne blir varetektsfengslet umiddelbart ved ankomst, og at rundt 500 personer på nåværende tidspunkt er fengslet som følge av terror.

(TV 2/NTB)