TRUSSEL: Tyrkias president Recep Erdogan truer europeiske ledere med å frigjøre IS-fanger i tyrkisk varetekt.
TRUSSEL: Tyrkias president Recep Erdogan truer europeiske ledere med å frigjøre IS-fanger i tyrkisk varetekt. Foto: AP Photo

Erdogan truer med å sende IS-fanger til Europa

Mandag startet Tyrkia den omstridte deporteringen av flere av sine IS-fanger. Nå truer president Recep Erdogan med å frigjøre fangene og sende dem til Europa.

Mandag startet Tyrkia den omstridte deporteringen av IS-fanger som sitter i landets varetekt.

Dagen etter truer landets president Recep Erdogan med å sende IS-fanger til Europa om europeiske ledere ikke endrer innstilling ovenfor Tyrkia.

– Portene vil åpnes

– Dere bør revurdere deres holdning til Tyrkia, som for øyeblikket har mange IS-medlemmer i fengsel og samtidig kontrollerer fangene i Syria, sier Erdogan med henvisning til europeiske land.

Uttalelsen kom på en pressekonferanse tirsdag, skriver The Guardian.

– Disse portene vil åpnes og IS-medlemmene som har startet å sendes vil fortsettes å bli sendt. Så kan dere løse deres egne problem, fortsetter presidenten.

Uttalelsene kommer kort tid etter landet har begynt å deportere flere av de 1200 IS-fangene som holdes i både Tyrkia og Syria. Enkelte av fangene som deporteres har blitt fratatt sine europeiske statsborgerskap, i et forsøk på å forhindre at de returnerer til Europa.

Det er ikke klart hvor mange av fangene Tyrkia vil deportere.

Anklager USA

Uttalelsene kommer dagen før Erdogan reiser til USA for å møte president Donald Trump i Det Hvite Hus.

Samtidig som Erdogan langet ut mot europeiske statsledere, kom han også med en tydelig beskjed til sin amerikanske kollega.

– Jeg kommer til å fortelle ham og legge fram dokumenter som viser at avtalen vi inngikk om operasjonen, ikke er overholdt til fulle, sa Erdogan da han gikk om bord i flyet i Ankara tirsdag.

Trump varslet i begynnelsen av oktober full tilbaketrekning fra det nordlige Syria, der amerikanske soldater har kjempet skulder ved skulder med kurdisk milits i kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS.

Erdogan hevdet i forrige uke at amerikanske soldater fortsatt patruljerte sammen med kurdisk milits i området Tyrkia gjør krav på som en såkalt sikkerhetssone.

Ifølge Erdogan har kurdiske milits også gjennomført angrep mot tyrkiske styrker fra utsiden av den såkalte sonen.