MÅLGEIT: Erling Braut Haaland har tatt Fotball-Europa med storm denne høsten.
MÅLGEIT: Erling Braut Haaland har tatt Fotball-Europa med storm denne høsten. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Braut Haaland: – Flott å bli sammenlignet med en så stor spiller

Lars Lagerbäck er blitt bedre kjent med Erling Braut Haaland. Og han liker det unggutten forteller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge møter Færøyene og Malta i de to siste EM-kvalikampene. Førstkommende fredag gjester Færøyene Ullevaal.

Der får de færøyske stopperne sannsynligvis bryne seg på en glohet Erling Braut Haaland (19).

19-åringen, som er toppscorer i Champions League, pratet med landslagssjef Lars Lagerbäck mandag.

Da fikk svensken et svært godt inntrykk av måljegeren.

– Han har et ganske klart syn på hva som gjør at man kan lykkes som spiss, fremfor alt det å komme til målsjanser. Jeg spurte ham om hvor mye han har lært seg. «Det beste er når jeg handler intuitivt», svarte han. Man har to type spisser som scorer mål. Den ene typen er den egoistiske som gjør ting på egenhånd. Han er veldig bevegelig. Det er ofte de som lykkes best som målscorere, sier Lagerbäck.

Minner om «Henke»

Landslagssjefen har erfaring med spillere som har nettopp den evnen.

– En del spisser søker mot ball. Han søker seg mot rom der han tror han kan få mulighet til å score. Det er en klokhet han har. Jeg pleier å trekke frem Henrik Larsson, som er en av de beste jeg har sett i spillet uten ball. Å lete seg frem til rom der man kan score mål. Det virker han å være veldig klar over, roser landslagssjefen før han legger til:

– Han er en smart fotballspiller. Det kan man definitivt si. Den biten har han.

Erling Braut Haaland sier til TV 2 at han blir smigret av Lagerbäcks sammenligning med Henke Larsson.

Larsson har som kjent en fortid i storklubber som blant annet Celtic, Manchester United og Barcelona.

– Jeg har ikke sett så mye av ham, men det er flott å bli sammenlignet med en så stor spiller. Jeg har alltid tenkt på de små bevegelsene, og snakket mye med far (Alf-Inge Håland, red. anm) opp gjennom årene om akkurat det. Jeg har hele tiden tenkt på å tenke på de bevegelsene, forteller Braut Haaland til TV 2.

I Molde hadde Braut Haaland som kjent den tidligere Manchester United-spissen Ole Gunnar Solskjær som trener. Solskjær trener nå Manchester Uniteds A-lag.

– Jeg har lært mye av dem, og jeg har sett i etterkant hva det har hatt å si å ha hatt sånne folk rundt meg i det daglige, konstaterer Braut Haaland.

26 mål på 18 kamper
For Erling Braut Haaland virker ustoppelig om dagen.

I ligaen er 15 mål på elleve kamper er fasit for 19-åringen fra Jæren. Det gir et målsnitt på 1,36 mål per kamp i den østerrikske ligaen så langt denne sesongen.

Også i Champions League har Braut Haaland herjet denne sesongen. Han er foreløpig toppscorer i Europas gjeveste klubbturnering med imponerende syv mål på fire kamper.

Totalt står Erling Braut Haaland med 26 mål og seks målgivende pasninger på 18 kamper denne sesongen.

– Jeg visste det var mulig, men jeg skal være så ærlig å si at det har gått litt over forventingene med Champions League og sånt. Jeg skal ikke nekte for det. Men jeg vet at jeg er god selv, så det er bare å fortsette, forteller Braut Haaland om den eventyrlige suksessen han har oppnådd hittil.

Braut Haaland står med fem hat trick så langt denne sesongen. Han er suveren toppscorer i Østerrike, men Lagerbäck advarer Braut Haaland om at det ikke alltid kommer til å flyte like bra.

– Jeg håper han holder beina plantet på jorden. Han kan ikke regne med å score ett eller to mål i snitt per kamp gjennom hele karrieren. Man skal være så realistisk som mulig, og han gir et inntrykk av å være realist, smiler Lagerbäck.

Ettertraktet

Målrushet gjør at Braut Haaland er en ettertraktet spiller. En rekke av de største klubbene i Europa følger nordmannen tett. Lagerbäck mener det er flere faktorer Braut Haaland må ta hensyn til før et eventuelt klubbskifte.

– Først må han spørre meg for at jeg skal gi ham et råd. Generelt sier jeg til spillerne at de må vurdere sin nåværende situasjon. Så må de vurdere om en ny klubb er bra privat, sosialt og fremfor alt fotballmessig. Er det en god trener som vil ha meg? Er det en spillestil som passer meg? Hva er sjansen for at jeg skal få spilletid? Dette er ting jeg alltid sier. Jeg tror ikke spillerne skal undervurdere den sosiale biten med trivsel, forteller Lagerbäck.

Landslagssjefen ledet tirsdag 20 spillere i en drøy timelang økt i surt vintervær. Mohamed Elyounoussi, Omar Elabdellaoui og Haitam Aleesami sto over den første treningen av belastningshensyn.

Alexander Sørloth, som fikk en smell i hodet i kamp for Trabzonspor sist helg, var derimot med for fullt.