LANDSLAGSSJEF: Åge Hareide
LANDSLAGSSJEF: Åge Hareide Foto: Ekornesvåg, Svein Ove

Åge Hareide (66): – Om jeg blir pensjonist, hva skal jeg fylle dagene med da?

Trenerkarrieren kan bli komplett for Åge Hareide med Danmark-suksess.

Se Irland – Danmark på TV 2 Sport Premium mandag klokken 20.45

I løpet av de kommende dagene kan nok en drøm i trenerkarrieren til Åge Hareide gå i oppfyllelse. Med minst uavgjort borte mot Irland vil EM-plassen være i boks for Danmark og Åge Hareide.

– Et EM er jo på en måte det eneste jeg mangler. Jeg har vært med i Europa League, Champions League og VM som trener. Men et EM vil være viktig for meg for å ha fått med meg alt, sier Åge Hareide til TV 2.

I så fall vil det være et perfekt punktum på hans opphold i Danmark. For selv om han tok danskene til VM og har kurs mot EM nå, er det allerede klart at Hareide er ferdig som dansk landslagssjef når EM-eventyret for denne gang er over.

Sliter med å gi slipp på fotballen

Men selv om Åge Hareide har fylt 66 år, og har opplevd det aller meste som fotballtrener, så har et langt liv lært han en ting: Fotballen sliter han med å gi slipp på.

– Jeg har ikke lyst å gi meg slik jeg føler det nå. Jeg savner jo kampene. Fotball er en stor del av livet mitt. Det er en sosial plass, du har hele tiden folk rundt deg. Arbeidskameratene har blitt mine venner for livet. Det er en god plass å være. Og om jeg blir pensjonist... Jeg vet ikke hva jeg skal holde på med da, så det blir jo det største problemet, sier Åge Hareide.

– Så hvorfor skal du da gi deg?

– Det er jo sant nok, men samtidig blir jeg ikke yngre. Kanskje kan jeg få noen gode dager uten å skulle gå på trening eller kamp. Men det blir i så fall en ny erfaring som jeg bare må ta, sier Hareide.

Han sier han uansett ikke vil ta noen avgjørelse med det aller første.

– Det har vært noen henvendelser, men jeg har sagt at jeg vil legge vekk alt til vi har kommet oss til EM. Så får jeg se hvor sprek jeg er og hvor lyst jeg har til å fortsette eller slutte, sier Hareide.

Ble liggende seks uker på sykehuset

I år har han blant annet vært innom et sykehusopphold på seks uker. Hareide gikk ned flere kilo.

– Det var en lei sak det der. Det skulle være en lett operasjon, jeg skulle bare frisere en litt gammel og slitt menisk. Men så fikk jeg en infeksjon og ble liggende der i seks uker. Det var ikke noe kjekt, sier Hareide.

Samtidig fikk det han til å føle på hva fotball egentlig betyr for ham.

– Jeg gikk glipp av to kamper der, det var det hardeste. Det har jeg aldri opplevd tidligere – at jeg ble fratatt muligheten til å være med laget. Men jeg kan trøste meg med at det er folk som har vært gjennom langt verre ting, sier Hareide.

Likevel er knetrøbbelet historie. Hareide er en kriger. Og selv om trenerkarrieren på mange måter kan bli komplett med et EM-eventyr med Danmark, så er fotballinteressen der.

Og: Åge Hareide legger ikke skjul på at han føler han har noe uoppgjort som norsk landslagssjef.

– Kunne du tenkt deg en retur til jobben som norsk landslagssjef?

– Jeg har ikke tenkt så mye på om det frister. Men egentlig er jo Norge et spennende lag nå. De var gode mot Sverige og har noen unge spillere som kan bli virkelig god. Du har spillere som Ødegaard, Berge og Haaland som kan bli grunnfjellet. Jeg tenker at Lars har gjort en veldig god jobb. Og nå ser det jo ut som om Lars kan velge om han vil fortsette. Om han ønsker det, så bør han gjøre det. For han er en god trener, sier Hareide.


Har godfølelsen

Men først ønsker Åge Hareide å konsentrere seg om å ta Danmark til EM.

Sunnmøringen er fullstendig klar over at alle forventer at Gibraltar blir slått på hjemmebane i den første av to avgjørende kvalifiseringskamper nå.

– Jeg tror kanskje hodene til veldig mange er på Irland-kampen allerede. Derfor er det viktig å forstå at vi må gjøre en jobb mot Gibraltar. Men jeg tenker at det ikke skal bli noe problem å fokusere på de rette tingene inn mot den kampen, sier Hareide.

Med seier der, vil utgangspunktet være klart foran den aller siste gruppespillskampen i mandag. Ett poeng i Dublin vil være nok for å sikre EM-billetten.

– Vi skal være oss selv, selv om vi "bare" må ha ett poeng. Det er da vi er best. Og så synes jeg at vi ser bra ut formmessig. Jeg tror vi har følelsen av at ting kan gå vår vei, sier Hareide.

Dersom EM-billetten ryker i denne omgang, vil Danmark – i likhet med Norge – ha en nødløsning via Nations League.

– Det betyr mye for oss å klare det nå, ikke minst på grunn av rankingen. Det vil for eksempel gi oss en lettere vei inn i gruppespillet, sier Hareide.