I RETTEN: Her er Metkel Betew i Oslo tingrett i forbindelse med narkotika-saken der han ble dømt i 2017.
I RETTEN: Her er Metkel Betew i Oslo tingrett i forbindelse med narkotika-saken der han ble dømt i 2017. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

NOKAS-raneren ba om løslatelse fra forvaring – dommeren sa nei

I 2014 ble NOKAS-raner Metkel Betew prøvesløslatt, men året etter ble han pågrepet for nye forhold. Nå har han fått ytterligere tre år med forvaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Metkel Betew ble i 2007 dømt til 16 års forvaring, med en mistetid på 10 år, for NOKAS-ranet.

Han startet sin soning på Ila fengsel og forvaringsanstalt i 2008, og i 2014 ble han prøveløslatt.

I august 2015 ble han pågrepet for nye straffbare forhold - villkårene på prøveløslatelsen var dermed brutt.

I forbindelse med denne saken ble han dømt til en straff på fem år og fire måneder for grov narkotikakriminalitet som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe.

I januar i år ble han frikjent i en sak der han sto tiltalt for drapsforsøk.

Ba om 5 år

4. november ble det holdt et rettsmøte i Asker og Bærum tingrett som omhandlet forlengelse av forvaring for Betew, som er utpekt som en av hovedmennene bak Nokas-ranet.

Aktor Arvid Malde la ned påstand om at forvaringen skulle forlenges med 5 år.

Betews forsvarer Marius Dietrichson la derimot ned påstand om at han skulle frifinnes fra lenger forvaring, samt at han skulle prøveløslates til soning.

Forvaring

I den svært fyldige dommen fra Asker og Bærum tingrett argumenteres det med at Betew tidligere har brutt vilkår for prøveløslatelse. Det vises til hans kriminelle historikk, og retten mener det er gjentakelsesfare.

I tillegg uttrykkes det stor bekymring for at Betew ikke kan vise til noen særlige vennskap utenfor kriminelle miljøer, noe som gjør gjentakelsesfaren større.

Retten kommer derfor fram til at Betew idømmes forvaring i ytterligere tre år.

Dette er ikke hans forsvarer Dietrichson fornøyd med.

– Betew har fått en dom fra 2017 på fengsel i fem år og fire måneder som han skal sone etter at forvaringsstraffen er utholdt. Vi ba derfor om at han ble overført på soning av denne nå som forvaringsdommen på 16 år er utholdt i sin helhet. Men slik ble det altså ikke, sier han til TV 2.

– På begjæring fra påtalemyndigheten skal han først sone hvertfall tre år til av Nokas dommen ved at den nå får et tillegg på tre år før han får sone den. Vi er uenig i at det er grunnlag for forlengelse, også særlig fordi det er tale om ytterligere forlengelser av Nokas dommen ut over disse tre årene, sier han.