Astrid Uhrenholdt Jacobsen om utstyrsjaget i barneidretten:

– Viser du at utstyr er viktig, vil barnet tro det er det viktigste

Den tidligere OL- og verdensmesteren gikk på brukte ski til hun var 14 år gammel. Nå slår hun et slag for gjenbruk av sportsutstyr.

Snøen har meldt sin ankomst og med det er skisesongen i gang. Har du barn som er aktive på ski, er det på tide å finne frem skiene fra boden, men barn vokser fort og kanskje skiene er nå for små og må byttes ut.

Hva du som foreldre gjør videre her, er noe skistjernene på skilandslaget ønsker å sette søkelys på.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Utstyrsjaget

En ting er sikkert; man trenger ikke det nyeste eller beste innen idrettsutstyr for å bil best. Det kan gå bra, selv om man ikke bruker de dyreste skiene på markedet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk sine første nye ski da hun var 14 år, noe som står i sterk kontrast med det utstyrsjaget som hun og flere mener eksisterer i dag.

– Mine kolleger på landslaget deler nok veldig mye av den samme opplevelsen som meg fra barndommen. Man arvet enten fra mange i klubben, eller så arvet man av sine kusiner, fettere eller eldre søsken, sier hun til God morgen Norge.

GIKK PÅ BRUKTE SKI: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk sine første nye ski da hun var 14 år. Foto: Privat.
GIKK PÅ BRUKTE SKI: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk sine første nye ski da hun var 14 år. Foto: Privat.

Hun mener det nødvendigvis ikke er noe ulempe å bruke brukte ski.

– Det er ikke noe dårligere alternativ. Ski blir ikke dårligere bare fordi det er en litt eldre modell, sier Jacobsen.

Tre milliarder kroner

I en fersk forbrukerundersøkelse, gjennomført av Respons Analyse, svarer nesten hver tredje forelder at de enten har valgt å ta barna ut av en idrett fordi det er for dyrt, eller latt være å introdusere barna for visse idretter av samme grunn.

– Hvis man ser på vinteridrettene så er alpint ganske kostbart. Det er kostbart utstyr, sesongkort, reise til inn- og utland, klær og ski. Utstyrskrevende idretter er ganske dyrt, som hesteidrett og motorsport, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen til God morgen Norge.

Går ikke alltid på nye ski

Ifølge SpareBank 1 sine beregninger bruker norske familier årlig over tre milliarder norske kroner på barneidretten

Astrid kan fortelle at man heller ikke på elitenivå bruker nye ski hele tiden. Mange ski kan faktisk bli bedre av å være brukt.

– Det er noen av de gode gamle parene som jeg passer veldig godt på, sier den tidligere OL- og verdensmesteren i langrenn.


Idretter som tømmer lommeboka

Gundersen mener at fotballskoene i seg selv ikke er dyre, men når man kommer opp på et høyere nivå, mener forbrukerøkonomen at man kan begynne å tømme lommeboka for penger.

– Man skal på samlinger inn og utland. Da baller det på seg og det er ekskluderende for de som ikke klarer å være med på kostnadsjaget, sier Gundersen.

Astrid mener at inngangsbilletten til å begynne med langrenn ikke må bli for høy eller for dyr.

– Både klubber og foreldre vet at man kan være med. Det som skal til er å ha det gøy. Man må ikke ha det nyeste og dyreste utstyret, sier hun.

Velger vekk idrett

Mange familier velger vekk idretter fordi det blir for dyrt og her mener Astrid at alle har et ansvar.

– Da må vi tilbake til norsk idrett sin visjon som er at idrett er for alle. Det har vi alle et ansvar. Klubbene, foreldre og vi som rollemodeller. Nå ble det vedtatt på idrettstinget at man må senke barriérene for at alle skal bli med, sier hun og fortsetter:

– Alle har et ansvar her, men trenere og klubber må ta veldig bevisste valg ved å informere godt. Til syvende og sist er det de som blir gode er de som synes det er gøy å drive med.

– Hva skal foreldre konkret gjøre for å holde kostnadene nede?

– De må gjøre som Astrid og klubben hennes gjorde for noen uker siden. Det er å arrangere bruktmarked. Det er mange norske idrettsklubber som har det, sier Gundersen.

Ble skjemt bort på oppmerksomhet

Det å lykkes i norsk idrett handler det om flere ting enn å bli god, ifølge Jacobsen.

– Hva kan foreldre bidra med, som ikke handler om penger?

– Jeg er veldig takknemlig for at mine egne foreldre ikke skjemte meg bort på utstyr, men på oppmerksomhet. Jeg fikk drive med det jeg hadde lyst til, sier hun.

Hun legger til at det viktigste er å ha det gøy når man er aktiv og at foreldre må være gode rollemodeller for sine barn.

– Man må huske at man er viktig rollemodell for egne barn. Viser du at utstyr er viktig vil barnet tro det er det viktigste. Da mister man tro på at egne evner er viktig. Det er synd.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook