Ifølge organisasjonen Koala Conservation Australia har 350 koalabjørner omkommet i skogbrannene de siste ukene. Foto: AP / NTB scanpix
Ifølge organisasjonen Koala Conservation Australia har 350 koalabjørner omkommet i skogbrannene de siste ukene. Foto: AP / NTB scanpix

Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia

Mer enn 600 skoler holdes tirsdag stengt i New South Wales som følge av de kraftige skogbrannene i den australske delstaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag er det ventet opp mot 40 grader og kraftig vind flere steder i New South Wales. Brannvesenet frykter at ytterligere branner kan blusse opp eller at brannene sprer seg.

Som følge av de kraftige brannene, har skoleetaten i den mest befolkede delstaten i Australia besluttet å holde over 600 barne-, ungdoms- og videregående skoler rundt om i delstaten stengt tirsdag.

3.000 brannmenn jobber på spreng for å slukke de over 50 brannene i den østlige delstaten New South Wales. De aller fleste av dem er nord i delstaten. 80 fly er også satt inn i arbeidet med å slukke brannene.

Vanskelig å slukke

Brannsjef Shane Fitzsimmons i New South Wales sier de er så godt forberedt som de kan bli på det som kan bli en av de verste dagene med skogbranner i Australias historie, skriver SBS.

Fitzsimmons sier imidlertid at på grunn av de tørre forholdene og vinden, er det vanskelig å slukke brannene.

I tillegg til at brannvesenet jobber på spreng, er politiet og militæret koblet inn for å bistå med det logistiske.

Mandag ble det erklært sju dagers unntakstilstand som følge av skogbrannene som herjer. I tillegg er det varslet «katastrofal» brannfare i Sydney, som er det høyeste nivået siden brannfareskalaen ble innført i 2009.

Røyk til New Zealand

Selv om de aller fleste skogbrannene er utenfor de største byene og stort sett utenfor tett bebyggelse, kan mange se røyken fra brannene, blant annet i Sydney.

Ifølge New Zealands meteorologtjeneste NIWA vil røyken fra skogbrannene i New South Wales nå New Zealand onsdag, som ligger om lag tre timer med fly unna. Det er også ventet at røyken vil treffe stillehavsøyene New Caledonia og Vanuatu, som ligger henholdsvis tre og fire timer østkysten av Australia med fly.

Som følge av røyken fra skogbrannene, er også luftkvaliteten dårligere enn normalt. Folk som har hjerte- og lungesykdommer er blitt bedt om å oppholde seg innendørs med dører og vinduer lukket, skriver SBS.

Tre personer har omkommet som følge av skogbrannene. I tillegg har brannen også tatt 150 boliger.

(©NTB)